Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért ennyire reménytelen a...

Miért ennyire reménytelen a helyzet a bérek területén?

Figyelt kérdés

Az Auchan még a részleges kompenzáció ellenére sem hajlandó megadni a dolgozóinak a kormány által elvárt béremelést, ami annyit jelent, hogy a dolgozók 70 %-ának a tavalyihoz képest csökkent a nominálbére. Ha ehhez hozzáadom az idénre prognosztizált 5,5 % inflációt, ez annyit jelent, hogy a nettó 100 ezer alatti bérekből tengődő tömegek reálbére közel 10 %-kal csökkent egyik évről a másikra. És nemcsak az Auchanban.

Ki a felelős ezért? A fukar Auchan és a többi vállalkozó, akik éhbéreken dolgoztatják az embereket, és nem bírnak odalökni fejenként bruttó 5-10 ezer Ft-ot, miközben Franciaországban 10-szer ennyit fizetnek? Vagy a kormány, aki a gazdagoknak kedvező adóváltozások terhét áttolta a vállalkozókra és a szegény dolgozókra?

Azt már nem is kérdezem, hogy lehet megélni, rezsit fizetni havi nettó 70-80 ezer ft-ból.

[link]

[link]

2012. ápr. 7. 13:33
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Az a baj, h a vallalkozok 20 forintert megbas.znanak a sajat anyjuk.

En nyari munkan dolgoztam a Pennyben, naponta kb 2,5 millio forintot szedtunk ki a kasszabol egy 10 ezer fos varosban.

Ezek utan az ott dolgozo kb 8 alkalmazottnak volt pofajuk kifizetni fejenkent 65-70 ezer forintot.

Siman beleferne egy havi 150 ezres fizetes is, de hat latod patkanyok.

2012. ápr. 7. 13:45
 2/18 anonim ***** válasza:

Itt a GYK-n valószínűleg mindjárt jönnek a válaszok, hogy a kormány az egyedüli felelős, és maga OV kérte az Auschan-t hogy ne adják meg a bérkompenzációt.

Pedig ez az Auschan dolgozóinak is jár, ha ezt Franciaországban teszi az áruház akkor nem 100-200 ember megy táblákkal vonulgatni, hanem tömegek vágják el az áruházakhoz be, és kivezető utakat, de még az áruházat is szétverik ha úgy adódik. Azok ki tudják harcolni hogy komolyan vegyék őket, és a jogaikat.

2012. ápr. 7. 13:47
 3/18 anonim ***** válasza:
51%

"a Pennyben, naponta kb 2,5 millio forintot szedtunk ki a kasszabol"

nah igen, itt jelenik meg a tudatlanság.

számolgassunk kicsit. (nyilván nem ez a szakmám, így sry, ha valamit rosszul számolok, de azért elég jól lejön az egészből, hogy mit akarok mondani szerintem)

2,5milka, számoljunk 30 nappal egy hónapban és tegyük fel, hogy minden nap ennyi folyik be.

az havi 75millió Ft.

Noh de, ebből lejön az áfa amit be kell pengetni az államnak. számoljunk most 25% -al, mert van pár dolog amit kevesebb adó terhel, asszem a kenyeret pl.

szal akkor levonva a 25% -ot az már 56,25 millió Ft.

Nos te azt hiszed, hogy ezt zsebre lehet tenni, hát nem. A termékekért amiket a polcra pakolsz, fizetni kell. Most abba ne menjünk bele, hogy van ahol bérbe adják a polcokat, itt most számoljunk úgy, mintha a penny megvenné a terméket és rászámolva a saját kis árrését adná el. Valszeg így megy. Legyünk nagyvonalúak. Tegyük fel, hogy 30%-os árréssel dolgoznak, ami azért nem rossz.

Tehát a 30% az 16,875 millió Ft.

nah nézzük, voltatok 8-an, nettó 70e Ft-ért.

Ez jelenleg összesen 137.327 Ft a munkáltatói oldalon.

Ez összesen 1.098.616 Ft. kerekítsük le 1millióra.

Maradt 15.875 millió. A 8 munkatársba te nem számoltad bele azokat a munkaerőket akiket nem láttál, akik pl irodán dolgoznak, könyvelőt, ha külön van, stb. Kerekítsük le 15millióra szerintem így.

Nos, a boltnak kell fizetnie az áramért, vízért, fűtésért, van ahol bérleti díjat is. Egy akkora helyet felfűteni, bevilágítani, illetve fedezni minden rezsiköltséget nem 2 Ft-ba kerül. számoljunk 5millió-val. Barátnőm dolgozott pár hónapot egy ruhaboltban, 2 szintes volt, nem volt valami nagy, összességében, szerintem negyedakkora se volt mint egy penny. Ott volt vmi 1milla a rezsiköltség.

Akkor maradt 10milliónk.

Szerintem ha levonunk minimum 1.5milliót adókra, akkor nem túloztam. Persze nem mindent havonta kell fizetni.

akkor marad 8.5millió.

Nos, a boltot és tartozékait karban kell tartani. Venni új kosarakat, javítani őket, pénztárgépeket karbantartani, van ahol van targonca meg egyéb gépek, stb.. Vonjunk le erre csak 500e Ft-ot havonta, nem feltétlenül kell ennyit havi szinten kiadni, de amikor kell, akkor simán lehet millió felett az összeg.

8millió.

ebből még leszámolhatnánk pénzt ami a promóciókra, reklámokra megy el meg ami költségek most nem jutnak eszembe esetleg.

De ha a 8millió marad, akkor is azt mondhatjuk, hogy havi szinten az nem annyira hatalmas haszon, főleg hogy nem egy darab ember zsebeli be az egészet, nyilván egy ilyen cég élén sosem egy ember áll. (most azt hagyjuk, hogy a penny nem egy darab bolt.

Azt se felejtsük el, hogy itthon ha a pénzedet ki akarod venni a cégből, akkor adót kell utána fizetned. Erre ha jól tudom, az egyik lehetőség az osztalék. Abból azt hiszem a 16% a legalacsonyabb most.

levonva a 8millából a 16%-ot az már csak 6.72 millió.

Nyilván a penny-t se kell félteni, hogy megoldja a dolgokat olcsóbban, de azért érdemes kicsit gondolkodni mielőtt a kasszafelvétel után pattogni, hogy biztos futná belőle a magasabb bér is.

2012. ápr. 7. 14:49
 4/18 anonim ***** válasza:

"ma 14:49"

A probléma ott kezdődik hogy a Penny vezetőjének valószínűleg futja tankolni mind a 2 luxusautót, kifűteni a 2 szintes házat, és nem okoz gondot évi 2x külföldön nyaralni sem.

Az ott dolgozóknak meg a havi 75 nettóból "kéne" gyereket nevelni, enni, lakbért/hitelt törleszteni, utazni, stb.

Ráadásul mindezt úgy hogy a bérkompenzáció bizony járna nekik tüntetés nélkül is.

2012. ápr. 7. 15:00
 5/18 anonim ***** válasza:

Jaj persze meg vonjuk meg le vagy 10 milliot es akkor kijon, h -1564256 a Penny bevetele.

Rohadtul nem 30%-kal dolgoznak meg a tobbi se ugy van, ahogy te gondolod, jo van amivel nem lehet vitazni, de szerinted majd felhuznak meg berendeznek 100 millioert egy boltot, ami havonta hoz par milliot?

Csak a telek a merete meg az elhelyezkedese miatt tobb 10 millio forint.

Mikor lesz abbol penz?

Arrol nem is beszelve, h erdekes a pesti Pennynek belefer a 100 ezres fizetes.

Hogy is van ez akkor?

Szal nem kell megmagyarazni meg tudatlansaggal jonni, ok frankon lenyuljak a nagy lovet, toled meg sajnaljak azt a plusz 20-30 ezer forintot.

2012. ápr. 7. 15:36
 6/18 A kérdező kommentje:
Mindenki válasza érdekes és elgondolkodtató volt. A számolgatáshoz annyit tudnék hozzátenni, hogy egy csomó ember nem kp-ben, hanem kártyával fizet, tehát a bevétel akár a duplája is lehetett az említett esetben. És akármi is jön ki, szégyen és elfogadhatatlan, hogy ebben az országban havonta 300 euróból kell megélni. Ezt egy francia eladónak nagyon hosszan kéne magyarázni, és akkor se hinné...
2012. ápr. 7. 15:37
 7/18 anonim ***** válasza:
Mikor Ausztriában dolgoztam a volt osztrák munkatársaim sem hitték el hogy ilyen fizetések vannak nálunk, ráadásul ők tisztában voltak az itteni árakkal is, mert sokat jártak át anno. Most már egyre kevesebbet.
2012. ápr. 7. 15:56
 8/18 anonim ***** válasza:
A magyar munkaerő be van árazva! Mellesleg otthon sem a termelékenység, sem a többi mutató sem nyugati szintű, így nem lehet adni nyugati béreket. Ezenkívül Magyarországon az árszínvonal sem nyugati, annak ellenére, hogy sokan ezt állítják. Mert lehet, hogy egy francia eladó megkeres 1000 €-t, de közben lakhatásra kell neki alsó hangon 600+€, aztán ha elmegy bevásárolni és nem akar sza*t venni, akkor elkölt legalább 200-250 €-nyi összeget, a közlekedés szintén nem olcsó, illetve a szolgáltatások is jóval drágábbak. Csínján kell bánni ezekkel az összehasonlításokkal, mert sokan csak a bevásárlás árait hasonlítják össze, holott az csak egy kis része a történetnek.
2012. ápr. 7. 16:06
 9/18 anonim ***** válasza:

Hmmm na akkor csak meg van, h h is van ez:D

En tajekoztattam rosszul Kamut meg mindenkit, mert ez valoban csak a kp volt, de a bankaris fizetesrol meg a kajacsekkrol nem tudok nyilatkozni.

Szal nem kizart, h valoban a duplaja is lehetett, mert ahogy irtam, ekkora haszonert ki fog ennyi penzt beleolni?

2012. ápr. 7. 16:26
 10/18 anonim ***** válasza:

először is:

nem a penny könyvelője vagyok, így a számolgatásom nem hiteles, viszont iránymutató.

A lényeg, hogy ha arról ír valaki, hogy ezek megkeresnek havonta 75milliót akkor az csak ennyi lesz kb amennyit írtam. A bankkártya, meg utalvány tök részletkérdés. Most csak a bevétel és az abból megmaradt profit volt a lényeg. Az arányok.

A penny vezetője megteheti, hogy luxus kocsival hajt, ti is megtennétek. Az, hogy MO-n ennyiért dolgoznak az emberek, ennyit ér a betanított szakképesítés nélküli munkaerő, nem ő tehet. Nem jótékony szervezet, hanem profitorientált cég.

A 30% eléggé reális. Soknak számít.

Nem mondtam ,hogy nem kerül többe a bolt üzemeltetése, e akkor még inkább engem igazok az egész. És jah, én a napi 2.5 milliós kasszafelvételhez szóltam hozzá. ennyit erről.

A helyükben ti is így csinálnátok. Nem mondom, hogy sok az a 70-75, mert nem sok, aláírom.

Nem nyúlnak le semmit. Nem kötelező ott vásárolni. Ha senki se vásárolna ilyen helyen, akkor olcsóbb lenne a magyar bolt. De tudod, erre jön tanulságnak az egyik South Park-os rész. A walmart-os rész. Előbb-utóbb minden üzlet így végzi ami nagy teret nyer.

A hibát jobb ha mindenki magában keresi. Az emberek szavazzák meg azokat a kormányokat amelyek nem fejlesztik a gazdaságot, és szintén ezek az emberek támogatják azokat a boltokat amiket utána fikáznak.

ennyi. Amúgy a külföldi kereset és megélhetés más.

Tesóm Svájcban él. Több millió Ft-nyi s.frankot keres meg havonta. Viszont kicsit sokkal drágább ott élni. Pl a telek amit vettek házhoz az kb 200-250millió Ft-nak felelt meg. A kocsija valami 38milló Ft volt, illetve azt mondta, hogy kb másfél milliárd (!!) Ft-nyi hitelük van.

Kicsit más külföldön a pénz értéke.

2012. ápr. 7. 16:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!