A halálraítélt nőkön is a férfi ítéletvégrehajtók hajtották végre az ítéletet?
Köszönöm a válaszokat!
Konkrétan arra gondoltam egyébként, hogy például Pradlik György akasztott-e Kalocsán a női börtönben vagy ott egy fegyőrnő és segédei látták el ezt a feladatot?
Jó estét. Nos azt hiszem a válasz még nem teljes. Én történész vagyok, s történetesen ezt a témát igen alaposan végigjártam még anno. Szóval:
-női hóhérok hivatalosan nem léteztek, legalább is a hivatalos gyakorlat egy hóhércsaládból mindig a férfit választotta ítélet-végrehajtónak
-ténylegesen léteztek(nagyon ritkán) női hóhérok, de szinte kivételesen csak ideiglenesen-egy kivégzés erejéig, ha a férfi hóhér(rendszerint férjük, édesapjuk) sürgős kivégzés előtt hirtelen elhunyt, vagy nagyon megbetegedett.
-különleges körülmények is juttathattak nőt ehhez a pozícióhoz-a 18.-sz közepén, Lyonban egy Marguerite nevű hölgy álruhában(férfinak öltözve) több éven át végzett ki embereket; szintén ebben a században, Írország Roscommon nevű tartományában, az azonos nevű városban dolgozott(igen nagy bizonyossággal) egy Lady Betty nevű női hóhér-volt köztörvényes. E hölgy bizonyos relikviái máig megtekinthetők a roscommoni régi börtönből lett múzeumban.
-A hóhérok a régebbi korokban egymás között házasodtak, s rendkívül szigorú törvények korlátozták civil életüket:nem esküdhettek templomban-tehát minden utóduk törvénytelen lett;nem temetkezhettek szent földbe, nem ülhettek a többi polgárral egy helyen a templomban. Ezek a tények a kor vallásosságához mérten igen komoly dolgok, így érthető, hogy csak igen kevesen vállalták fel az egyébként jól megfizetett hóhérmunkát. A hóhér családokban élő nők apja, férje, valamint fiai is hóhérok lettek, tehát hozzá volt szokva a véres valósághoz-esetenként tehát nem lehetett neki különösebb lelki teher, ha a család érdekében önnön kezével kellett ölnie.
-Szent Lajos francia király(1215-1270) hozott egy törvényt, miszerint a bűnös nőket nőknek kell megvesszőznie-,hogy nemi problémák ne adódjanak. Bár a francia nyelvben a hóhér szóból(bourreau) külön szót képeztek az ilyen végrehajtó nőkre(bourrelle), ez a törvény végül is hosszú távon nem vált be-kevés olyan nő akadt, aki ezt vállalta.
Végezetül, jómagam hosszan sorolhatnám azoknak a nőknek a nevét, akik hivatalosan egy-vagy több ízben kivégeztek embereket(általában nem nőket), az eddig szolgálatot teljesítő férfi hóhérok számához mérten arányuk elenyésző.
De léteztek, s léteznek ma is női hóhérok,(egy biztosan létezik, a nyugati sajtóban fénykép is van róla) pl. Iránban-ott azonban csak nőket végeznek ki eddigi ismereteim szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!