Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Sokan miért nincsenek tisztába...

Sokan miért nincsenek tisztában a nemzet fogalmával?

Figyelt kérdés

Például az egyik ilyen kedvencem, amelyik a nemzetet - társadalmi egységet - az idők kezdete óta létező dolognak tartja és a világ végezetéig létezőnek véli. Egyrészt van a nemzetállam, amely a francia forradalmak, a nacionalizmus születése óta létezik. Másrészt van a társadalmi(szociológiai) egységet jelentő nemzet, amely a törzsekből alakult ki és ilyen van még Afrika több népénél is (többek között ezért is olyan elmaradottak). Ez már túlhaladott, tehát nem igaz, hogy a világ kezdete óta létezik, hiszen egy társadalmi fejlődés eredménye. És ha jól emlékszem a törzsek pedig a klánok összefogásából alakultak ki. És, akkor jönnek a századunkban kibontakozó kontinentális társadalmi egységek látható kialakulásának magyarázatával, hogy azok csakis valami összeesküvés művei. Az még véletlenül sem lehet, hogy egy természetes társadalmi fejlődés eredményei. Ilyen analógiával, akkor a hét nemzetalapító törzs tevékenysége is összeesküvés, hiszen milyen dolog az, hogy egy kisebb dologból összefogással valami hatalmasabb, erősebb lesz?! Sőt az összes mai nemzet illegitim (mivel a háttérhatalom tevékenységének eredményei) és azonnal fel kell bomlaniuk törzsekre (már ahol lehetséges)... Sőt, továbbmegyek, már a törzs is egy mesterségesen létrehozott "egység", váljanak szét klánokra, úgy az igazi!

Véleményem szerint ez a "nemzet öröktől fogva létezik" szlogen vallásos indíttatású, hiszen ők még azt is tagadják, hogy az emberiség Afrikából vándorolt szét és népesítette be a bolygót.

Arra vagyok kíváncsi, hogy véleményetek szerint honnan ered ez a tudatlanság?

2012. jan. 20. 16:26
1 2
 11/18 anonim válasza:
50%

17:18 én voltam az előtted szóló. Lehet félreérthető volt a bejegyzésem, ezért most kiegészíteném.

Nekem nincsen komolyabb bajom a jobboldaliakkal, ugyanis van előnye az eszméiknek. Lehet, hogy nekem nem szimpatikus az egész rendszer, de látom, h van jó oldala is. Nincsen semmi bajom a baloldallal sem, annak is van előnye és hátránya is. Nekem csak a divatmajmokkal és a szélsőségesekkel van gondom. Nem egy olyan emberrel "volt szerencsém" beszélni, aki csak azért vallotta magát jobboldalinak, mert utálja a cigányokat.

Sajnos a helyzet az, h 5 jobbosból csak 1-nek van fogalma arról, h miről is beszél. Minden 5. jobbosra fel tudok nézni, mert ha vitázni kell, érvekkel jön elő és próbál meggyőzni az igazáért, de a többi lekommunistázza, cigányozza vagy liberálisozza a másikat, csak azért mert nem értünk egyet vele. De buta emberek vannak mindenhol, az hogy most épp a jobboldalnál jött fel, csak azért van, mert divatját éli a szélsőjobbos ideológia napjainkban.

2012. jan. 20. 18:09
 12/18 anonim ***** válasza:

Márpedig egy kalap alá venni a "jobboldaliak többségét" rasszizmus. Mivel nincs róla számadatod, nem beszéltél minden jobboldalival, sőt nem áll jogodban pár jellemző alapján ráhúzni valakire, hogy jobboldali, kőkemény hátrányos megkülönböztetés, politikai (és merem állítani társadalmi) különbségek okán.

Ha én most az írom, hogy a ....k többsége bűnöző, akkor mehetek uszításért, rasszizmusért, nácizmusért, de tán még népirtásért is pereskedni. Holott TÉNYEK ÉS SZÁMADATOK igazolnak bizonyos feltételezéseket.

Tehát, kedves kérdező:

amíg számokkal, tényekkel, és fekete-fehér adatokkal nem tudod alátámasztani az állításodat, addig te rasszista vagy, aki egyetlen információ ismeretében képes megítélni egy egész társadalmi csoportot, és az alapján ítél meg embereket, hogy Ő MAGA mit gondol, hová tartozik az adott személy.

Tényeket kérek!

Ezek hiányában kénytelen vagyok téged egyszerűen csak rasszistának tartani.

Adalék: a friss diplomások között egyre népszerűbbek a jobboldali (sőt szélsőjobbos) eszmék, míg a masszívan balos szavazók az idősebb és képzetlenebb (gyk.: 80 éves vidéki nyugdíjas, 6 elemivel, aki még hisz a 14. havi nyugdíjban) közül kerül ki.

Ezek tények.

Ennek ismeretében kár lenne úgy beállítani a helyzetet, mintha a jobboldali/nemzeti gondolkodás csak kopasz fejű, kocsmatöltelék, ostoba ökrök között lenne népszerű.

Feltételezés: szerintem neked nincs orvos ismerősöd...

;)

2012. jan. 20. 18:30
 13/18 A kérdező kommentje:

ma 17:31

És te vajon elolvastad-e a kérdést?

"...odáig jutottak, hogy úgy gondolták nemzetre , nemzetekre nincs is szükség."

Az, hogy a nemzetekre szükség van-e az nem ide tartozik. És különben a nemzetnek nincs jobb- vagy baloldali definíciója.

"A másik dolog, hogy ha öröktől fogva nem is létezett, de a nemzet fogalma jóval korábbi a nacionalizmus eszméinek terjedésénél."

Aha. Szóval mégsem olvastad el. Ugorj neki még egyszer! Én is azt írtam, hogy meg kell különböztetni a nemzetállamot (francia forradalom és nacionalizmus óta létezik) és a nemzet társadalmi egységének fogalmát, amely valóban megelőzte a nacionalizmust. De a nemzetek a törzsekből "fejlődtek", a törzsek pedig a klánokból. Ez egy természetes fejlődés volt. Innen ered a nemzet mindenhatóságának megkérdőjelezése.

2012. jan. 20. 18:33
 14/18 anonim ***** válasza:
Ez nekem már túlságosan darwinista ne haragudj, nem vagyok képes felfogni. :-)
2012. jan. 20. 18:41
 15/18 anonim ***** válasza:
Pont a baloldaliak azok, akik a nemzetiséget az állampolgársággal azonosítják, erre te jössz ezzel a kérdéssel... Érdekes.
2012. jan. 20. 18:50
 16/18 A kérdező kommentje:

ma 18:30

Most komolyan a kérdésem szemantikai jelentésével foglalkozol, ahelyett, hogy válaszolnál?! Mi vagy te bölcsész? Amúgy meg ez a fórum nem egy tudományos igényességű hely, ahol minden apró dolgot hivatkozással kellene ellássak. De tudod mit? A jobboldal keresztény ill. vallásos vonatkozású, ezért feltételeztem (igen, semmilyen adatot, statisztikát nem néztem erre vonatkozóan), hogy ennek alapján a vallás miatt van az a képzetük, hogy a nemzetek a teremtéstől kezdve voltak.

"Ezek hiányában kénytelen vagyok téged egyszerűen csak rasszistának tartani."

Másrészt a rasszizmus nem faji megkülönböztetést jelent?

Esetleg diszkriminatív lehetne a kérdésem, bölcsészkém... Bár nem annak szántam.

"Ezek tények."

Ha már ennyire források kellenek, akkor te magad miért nem ahhoz tartod magad? Miért kérsz olyat számon rajtam, amit te magad sem teszel meg?

"Feltételezés: szerintem neked nincs orvos ismerősöd..."

A feltételezésed helytálló. Mennyiben számít ez?

2012. jan. 20. 18:54
 17/18 anonim ***** válasza:

"Márpedig egy kalap alá venni a "jobboldaliak többségét" rasszizmus."

Nem igaz.

Rasszizmus az, amikor embereket olyan alapján ítélünk meg, amiről nem tehetnek. Mint a származás vagy a szemszín.

Arról, hogy valaki jobboldali, nagyon is tehet. Innentől logikailag kizárt, hogy rasszizmusról beszéljünk.

Az a hatalmas különbség, hogy amíg az, hogy valaki éppen cigánynak született, semmit nem árul el a személyiségéről, az hogy valaki jobboldali, egyértelműen mutatja, hogy jobboldali eszméket vall és jobboldali pártokat támogat. Innentől aki saját magát jobboldaliként azonosítja, arra joggal mondjuk, hogy a jobboldali eszmékkel egyetért. Ellenkező esetben ugye nem lenne jobboldali.

Ne definiáljuk újra a rasszizmus fogalmát, ha lehet.

2012. jan. 20. 20:09
 18/18 A kérdező kommentje:

ma 20:09

Azért látom te sem bírtál addig magaddal még át nem írattad a kérdés szövegét...

2012. jan. 20. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!