Mi az, hogy nemzet?
Érdekes, hogy behoztad a genetikát a kérdésedbe, nekem tetszik. Hogy mit tudunk kimutatni most, vagy majd 20, vagy 320 év múlva, ki tudja?
Amit éppen ma reggel olvastam (Hellinger) a témához, hogy létezik nemzet lélek. E szerint aki születik, az lelki közösséget vállal az adott nemzet sorsával, helyzetével, annak alakulásával, stb. És ez persze nem a véletlen műve, természetesen. (mivel véletlen nincs, ugyebár)
Az ide látogatók általában nem gondolkodnak erről. Részben ez az oka annak, hogy nincsen magyar nemzet, csak egy ilyen nevű újság.
A nemzet ugyanis kulturális közösség. Azonos kulturális, erkölcsi, morális elveken, alapokon nyugvó, emberi közösség.
Közösség, amelynek a közös alapokon túl vannak közös céljai, amelyek elérésének érdekében együttműködnek.
Attól, hogy a Magarország rá van rajzolva a térképre, attól még az itt élők nem alkotnak "nemzetet"...
Helmet-nek
VAN nind az amit hiányolsz, és szerintem az idelátogatók jó része él nemzettudatban. Nem 100%-ban, de tudod ki-minek látja az a bizonyos poharat?! Ami félig TELE VAN)
09:33-nak
Bocsanat. Elolvastam a cikkeket, es sokat tanultam.
"Benedict Anderson ezért a nemzetet mint elképzelt közösséget írja le. Elképzelt, mivel csupán képzeletemben érzek közösséget és szolidaritást olyan emberek tömegei iránt, akiket soha nem ismertem és akikkel soha nem is fogok találkozni."
Ez szerintem nagyon hasonlit Ilyes megfogalmazasahoz, "Magyar az, aki vallalja".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!