Lehet hamarabb személyigazolványt újítani, mint ahogy lejár az érvényessége?
Pff.
És simán be lehet kamuzni, hogy elvesztettem?
Persze hogy lehet, akkor még kevesebbet is kell érte fizetni, mert van érvényes igazolványod. Ha lejár és nincs jogsid vagy útleveled, akkor többet kérnek.
Mondjuk ha évekkel lejárat előtt akarsz újat lehet nézni fognak minek az neked, de attól még megcsinálják.
Utánaolvastam és nem lehet, csak ha van rendőrségi papírod ellopásról, elvesztésről.
Elveszett, ellopott, megsemmisült személyi igazolvány pótlása
Születési anyakönyvi kivonat, érvényes útlevél (ha van) rendőrség által felvett jegyzőkönyv elvesztésről, lopásról, megsemmisülésről
Érvényes útlevéllel rendelkezők számára 1.500.-Ft
Érvényes útlevéllel nem rendelkezők számára 3.000.-Ft
Mikor tagadhatja meg az okmányiroda az igazolvány kiadását?
Az okmányiroda (vagy a Központi Okmányiroda) az állandó személyazonosító igazolvány kiadását megtagadja, ha:
a kérelmező állandó személyazonosító igazolványra nem jogosult;
a kérelmező - a jogszabályban foglalt kivétellel - még érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik, s annak adataiban nem történt változás. §
Ha még sokáig érvényes és nincs változás, akkor szerintem csak az elvesztés, megsemmisülés játszik. Sz@r fotó meg hasonlók miatt nem cserélnek.
Amit ha nagyon akarsz, akkor szerencsésebb, ha "megsemmisül".
Esetleg kettétöröd mintha ráültél volna és viszed magaddal, az szerintem jobb, mintha bekamuznál egy elvesztést, mert azzal a rendőrségre is be kell menni. Gondolom a megrongálódottat is cserélik.
Így lehet még igazolni is tudod vele magad, hiszen megvan.
A linken le van írva, hogy ilyen esetben kérhetsz.
Gondolom ha egy évre kimész valahová, akkor már jóval a lejárat előtt igényelhetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!