Egy világkormányban milyen gazdasági rendszer lenne működőképes?
ma 20:45
Miből gondolod, hogy fenntarthatatlan? Nyilván a népesség növekedése meg fog állni az évszázad végére 8-10 milliárd főn. A nyersanyagokat újra lehet hasznosítani. És nem sértésből, de miért gondolod, hogy növekedés csak materiális dolgok értékesítéséből származhat? A szellemi termékekben úgyis sokkal magasabb a hozzáadott érték így magasabb áron lehet értékesíteni. Amúgy, ha szerinted nem fenntartható, akkor milyen rendszert valószínűsítesz helyette? Vénusz-projekt féle erőforrás-alapú gazdaságot? (egyébként én még Frescotól egy tisztességes leírást sem láttam erről a rendszerről) - egyébként tisztelem az öreget... Vagy valamiféle neokommunista, közösségi tulajdonon alapulót?
A folyamatos növekedés nem azért fenntarthatatlan, mert esetleg fogy a népesség, vagy mert csak, hanem azért, mert az erőforrások végesek! Amíg az erőforrások átcsoportosíthatók úgy, hogy növekedjen a termelés, addig lehet növelni. Ha már teljesen hatékonyan használjuk ki az erőforrásokat (munkaerő, nyersanyagok, minden ide tartozik), akkor már nem növelhető tovább a termelés. Elméletben.
Gyakorlatban meg néhány évente recesszió van, ez a kapitalizmus sajátossága.
ma 21:09
Mondd, elolvastad te az előző hozzászólásom? Ha igen, akkor értelmezted-e? Én azt írtam, hogy az IS kitolja az erőforrások végességét, hogy csökken a népesség. Egyszer. Másrészt írtam, hogy a növekedés nemcsak fizikai javak megtermelésével teremthető, hanem szellemi termékek előállításával IS, ez tény. És harmadszor írtam, hogy az újrahasznosítás is csökkenti a nyersanyagéhséget! Ettől függetlenül lehet fenntarthatatlan a mai rendszer, de amit írtam az igaz, az meg egy másik dolog, hogyha össze is jönne sem lenne biztos, hogy ezzel biztosítható az egyensúly.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!