Hogyan tudnék felkészülni egy esetleges államcsődre?
Én optimista vagyok, de jobb félni, mint megijedni.
Hogy lehet a leghatásosabban felkészülni, ha nem is államcsődre, de egy közeli helyzetre ?
Váltsak dollárt? Vagy utaljak pénzt egy külföldi bankszámlára?
Sokat érsz majd vele, ha nem lesz a boltban étel, nem lesz segély, nyugdíj, és éhező emberek ölik egymást egy kiló kenyérért.
Kérdezd meg a külföldön élő ismerősöket (ha vannak), hogy hogy mehetnél ki hozzájuk, ha baj van.
A dollár, az euró és egyéb ilyen ingatag papírdarabok helyett én tömbaranyban gondolkodnék. Persze a forintnál azért minden jobb egy ilyen helyzetben, mert semmivé válik, vészesen elértéktelenedik, meg ha bankbetétben tartod, esetleg részben vagy egészben elvehetik. Ez nem szükségszerű államcsőd esetén sem, de volt rá példa (Argentína).
A napi megélhetésed elsősorban akkor kerül veszélybe, ha a jövedelmed az állami elosztási rendszerekből származik (nyugellátás, köztisztviselői, közalkalmazotti fizetés, katona, rendőr, állami/önkormányzati beszállító). Ezek bizony egy csőd esetén leállnak, csökkennek, jegyrendszerré vagy természetbeni ellátásokká válhatnak. Sajnos itt másra nemigen számíthatsz mint a saját tartalékaidra és a családi összefogásra, támogatásra.
Az államcsőd ugyanakkor nem jelent önmagában közellátási hiányt vagy nehézséget, az állami szférához nem tartozó gazdasági tevékenységek tovább folynak, bár persze -különböző mértékben- visszaesnek. Ezért ha itt dolgozol vagy vállalkozol, van rá esély, hogy kisebb megrázkódtatással, sőt kivételesen akár nagy nyereséggel is átvészeld ezt a megrázkódtatást.
Két szó:
Önfenntartó biofalu.
Meg kell szervezni, meg kell csinálni és kész.
Csak itt is, az anyagiak azok, amik problémásak tudnak lenni, főleg ha, nincs földterületed, amit művelnél.
#8:
és akkor, fegyverbe, mindenki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!