Milyen jótékonyság az, ahol egyesek nyereséget realizálnak belőle?
adója nincs.
profithányada akkor lenne, ha a gyártó lenne az adományozó, de ő hamar tönkremenne,ha minden gépét adományozná. Ez egy ugyanolyan vásárlás mint bármi más. Tehát profitrésze is természetesen van.
Áfa része is van, hiszen az Áfa a költségvetésbe folyik be
Engem az húzott fel nagyon, mikor a jjoshi barát műsorába pénzt gyűjtöttek, az SMS ára 600forint volt ebből 300ment a rászorulóknak...
Ha jól emlékszem összeszedtek 50milliot ami azért nem rossz pénz, de mi lett a másik 50 milkával?
Jól gondolkozol. De a kérdésed nyilvánvalóan költői, demagóg.
Te miből élsz? Miből tudsz adakozni?
Az állam az adóból él. A gyártó és a kereskedő a profitból.
Ha te pl. tanár/orvos/bürökrata vagy akkor te is részesülsz a Áfá-ból. Ha bolti eladó, gyártósori operátor, akkor pedig a kereskedő és a gyártóüzem profitjából.
Ez egy körforgás. Ami működhet jól-rosszul. Ha erkölcsi alapon megállítod a kereket, akkor leeshetnek róla az alkatrészek...
"Az SMS ára 600forint volt ebből 300ment a rászorulóknak..."
A maradék nagy része pedig a távközlési szolgáltatóé volt, mert ugye nem kis infrastruktúra kell ahhoz, hogy sms-t tudj küldeni, a maradék kisebbik része (tényleg nem nagy összeg sms-enként, ha 300-at adott a rászorulóknak) pedig a műsorszervezési költségekre. Mert biza' nem olcsó a műsort sem összerakni. Igen, ezt "profitnak" hívják.
A kérdésem talán költői, talán demagóg. Arra reflektáltam, hogy ha én az én bevételemből adakozom, abból más ne realizáljon magának hasznot.
Amúgy meg 15:32 nem kevered véletlenül a profitot a költséggel?
Jó, profit helyett írhattam volna "nyereség" szót is. Nem arra gondoltam amúgy, hogy a költségekre ne fussa, de pl a távközlési cég az 50 milliós sms-bevételből nem csak az infrastruktúra karbantartására és a munkaerőre költ, hanem a tulajdonosoknak osztalék is jut belőle. Erre mondom, hogy ha én, aki mondjuk pl nyomdász vagyok és a nyomdász tevékenységemmel megkeresett pénzemből adakozok (tehát azt az összeget nem költöm magamra), akkor pl a lélegeztetőgép gyártója, vagy a mobilszolgáltató miért "teljes áron" ad el és nem nyereség nélkül? (Tehát így nem vesztene rajta, csak nem nyerészkedne. Ugyanúgy lemondana valamiről, mint az adakozó maga, azzal a különbséggel, hogy az adakozó az a leadózott pénzét teszi bele, a nyereségről lemondó vállalkozás csak a nyereségről mond le, de nem jelentkezik kiadásként.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!