Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Milyen jótékonyság az, ahol...

Milyen jótékonyság az, ahol egyesek nyereséget realizálnak belőle?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy amikor készpénzt gyűjtenek jótékony célokra, akkor annak a pénznek az elköltésekor profit is jelentkezik? Mert akkor így elég álságos a dolog. Mondjuk egy példa: egy lélegeztetőgép a Tűzoltó utcai gyerekkórháznak a forgalmazónál mondjuk kerül 30millióba. De a készülék abszolút önköltsége csak mondjuk 10-be. Akkor az adakozók egy része a forgalmazó cég tulajdonosának a Porschéjára és a Jachtjára gyűjti az adományt??? (Ez úgy lenne etikus, ha a jótékony beszerzésnek sem áfája, semmilyen adója és profithányada nem volna.)
2011. szept. 29. 14:30
 1/8 anonim ***** válasza:
43%

adója nincs.

profithányada akkor lenne, ha a gyártó lenne az adományozó, de ő hamar tönkremenne,ha minden gépét adományozná. Ez egy ugyanolyan vásárlás mint bármi más. Tehát profitrésze is természetesen van.

Áfa része is van, hiszen az Áfa a költségvetésbe folyik be

2011. szept. 29. 14:36
 2/8 anonim ***** válasza:
72%

Engem az húzott fel nagyon, mikor a jjoshi barát műsorába pénzt gyűjtöttek, az SMS ára 600forint volt ebből 300ment a rászorulóknak...

Ha jól emlékszem összeszedtek 50milliot ami azért nem rossz pénz, de mi lett a másik 50 milkával?

2011. szept. 29. 14:41
 3/8 anonim ***** válasza:
43%
Itt csak jog (demokrácia) és profit (kapitalizmus) van, de ez még egyik sem emberség.
2011. szept. 29. 14:42
 4/8 anonim ***** válasza:
72%
Minket naponta hívogatnak olyanok, akik pénzt gyűjtenek ennek-annak. Mi mindig a beteg kisgyerek családjának a közvetlen bankszámlaszámát szoktuk elkérni (és a név leellenőrizhető utaláskor), eddig talán 2x kaptunk ilyet 3 év alatt...
2011. szept. 29. 14:57
 5/8 anonim ***** válasza:
43%

Jól gondolkozol. De a kérdésed nyilvánvalóan költői, demagóg.

Te miből élsz? Miből tudsz adakozni?

Az állam az adóból él. A gyártó és a kereskedő a profitból.

Ha te pl. tanár/orvos/bürökrata vagy akkor te is részesülsz a Áfá-ból. Ha bolti eladó, gyártósori operátor, akkor pedig a kereskedő és a gyártóüzem profitjából.

Ez egy körforgás. Ami működhet jól-rosszul. Ha erkölcsi alapon megállítod a kereket, akkor leeshetnek róla az alkatrészek...

2011. szept. 29. 15:32
 6/8 anonim ***** válasza:

"Az SMS ára 600forint volt ebből 300ment a rászorulóknak..."

A maradék nagy része pedig a távközlési szolgáltatóé volt, mert ugye nem kis infrastruktúra kell ahhoz, hogy sms-t tudj küldeni, a maradék kisebbik része (tényleg nem nagy összeg sms-enként, ha 300-at adott a rászorulóknak) pedig a műsorszervezési költségekre. Mert biza' nem olcsó a műsort sem összerakni. Igen, ezt "profitnak" hívják.

2011. szept. 29. 16:13
 7/8 anonim ***** válasza:
furcsa
2011. szept. 29. 16:25
 8/8 A kérdező kommentje:

A kérdésem talán költői, talán demagóg. Arra reflektáltam, hogy ha én az én bevételemből adakozom, abból más ne realizáljon magának hasznot.

Amúgy meg 15:32 nem kevered véletlenül a profitot a költséggel?

Jó, profit helyett írhattam volna "nyereség" szót is. Nem arra gondoltam amúgy, hogy a költségekre ne fussa, de pl a távközlési cég az 50 milliós sms-bevételből nem csak az infrastruktúra karbantartására és a munkaerőre költ, hanem a tulajdonosoknak osztalék is jut belőle. Erre mondom, hogy ha én, aki mondjuk pl nyomdász vagyok és a nyomdász tevékenységemmel megkeresett pénzemből adakozok (tehát azt az összeget nem költöm magamra), akkor pl a lélegeztetőgép gyártója, vagy a mobilszolgáltató miért "teljes áron" ad el és nem nyereség nélkül? (Tehát így nem vesztene rajta, csak nem nyerészkedne. Ugyanúgy lemondana valamiről, mint az adakozó maga, azzal a különbséggel, hogy az adakozó az a leadózott pénzét teszi bele, a nyereségről lemondó vállalkozás csak a nyereségről mond le, de nem jelentkezik kiadásként.)

2011. szept. 29. 18:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!