A fejlett államokban (Európában, USA, Kanada, Japán, stb. ) csökken a népesség. Szerintetek ez nem törvényszerű?
Én úgy gondolom, hogy egy civilizáció technikailag és jólétileg minél fejlettebb szintre lép, a benne élő emberek annál inkább törekednek a függetlenségre és önállóságra, hogy minél inkább és minél tovább élvezni tudják a rendszer nyújtotta élvezeteket.
Nem beszélve arról, hogy egy fejlettebb társadalom fenntartása is sokkal nagyobb energiákat emészt fel, mint egy fejletlené, így a társadalmi kötelezettségek is megnövekednek és megnehezednek, mint egy kevésbé fejlett civilizáció esetében.
Mivel az embernek egyre több a társadalmi feladata és kötelezettsége és a megnövekedett feladat- és kötelezettségtöbblet mellett minél inkább akarja élvezni a fejlettség nyújtotta kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket (ezeket lényegében szintén lehet társadalmi kötelezettségnek tekinteni, hiszen ha nem teszed, akkor nem is vagy igazán a közösség része, kinéznek téged), így lényegében nem akar családot, nem akar házasodni, mert az rengeteg energia, idő, pénz és figyelembefektetést igényel.
Ez így van.
Továbbá a fejlett államokban az emberek megtervezik a családot: hány gyereket, milyen színvonalon tudnak/akarnak eltartani.
Az emberek tanulnak (sokáig), majd elindítják a karrierjüket.
Ez mind-mind azt eredményezni, hogy kevesebb gyerek születik, viszont ők általában egészségesebbek, okosabbak (legalábbis megvan rá az esélyük, mert mindent megkapnak).
"Szerintetek ez nem törvényszerű?"
Ez nem véleménykérdés ("szerintünk"), hanem közismerten törvényszerű.
Egy paraszti társadalomban a gyerek befektetés, egy fejlett ipariban luxus. Minél elmaradottabb egy társadalom, annál magasabb a gyerekek száma családonként.
11.10
"a fejlett államokban az emberek megtervezik a családot: hány gyereket, milyen színvonalon tudnak/akarnak eltartani."
A fejletlenekben is megtervezik.
Egy paraszti társadalomban a gyerek 6 évesen már elküldhető libát őrizni, 12 évesen már napszámba, 16 évesen már önálló életet élhet. Mire megkapja az első csizmáját, már dolgozó, és a csizma árát is behozza. Később pedig a családi gazdaságot továbbviszi, amikor a szülője 60 körül megrokkan.
Paraszti társadalomban általában racionális sok gyereket csinálni, de ha valamiért mégsem, akkor a parasztok is szabályozzák a születésszámot, ld. egyke.
"Ez nem véleménykérdés ("szerintünk"), hanem közismerten törvényszerű."
Hát, ahhoz képest, hogy ez annyira egyértelmű, nem igazán hallom annyira életbevágó prolémaként emlegetni, mint a globális felmelegedést, vagy a gazdasági válságot. Sőt, eddig nem is igazán hallottam ilyet sehonnan, ez nekem jutott eszembe és én gondoltam végig.
A kérdés már csak az, hogy miért nem lehet erről hallani sehonnan és miért nem hallani erről sehonnan, miért nem akkora beszédtéma, mint a többi globális probléma.
"Hát, ahhoz képest, hogy ez annyira egyértelmű, nem igazán hallom annyira életbevágó prolémaként emlegetni, mint a globális felmelegedést, vagy a gazdasági válságot."
pedig emlegetik rendszeresen, csak "öregedő népesség" "nyugdíjválság" stb. címszavak alatt lehet találkozni vele.
13:43
"Hát, ahhoz képest, hogy ez annyira egyértelmű, nem igazán hallom annyira életbevágó prolémaként emlegetni"
1. Elég gyakran emlegetik.
2. Pedig valójában nem akkora probléma, mint amekkorának beállítják :))))
"Sőt, eddig nem is igazán hallottam ilyet sehonnan"
Ne viccelődj, ezzel van vele a sajtó Tokiótól New Yorkig évek óta.
"A kérdés már csak az, hogy miért nem lehet erről hallani"
Mert nem olvastál eleget.
"Hát, ahhoz képest, hogy ez annyira egyértelmű, nem igazán hallom annyira életbevágó prolémaként emlegetni, mint a globális felmelegedést, vagy a gazdasági válságot."
Én nem értem ez miért gond?! Mit kellene tenni? Szaporodóversenyt rendezni az afrikaiakkal? Jobb lenne, ha a világ népessége 10 milliárd lenne, 20 milliárd? Nem megy a végtelenségig a szaporodás.
Te tipikusan azt a nézetet képviseled, mint a tanulatlan parasztok. Már bocs. Az afrikaiak is csak annyit látnak a szemükkel, hogy gyereketgyártani! Fel kéne fogni, hogy mi nem állatok vagyunk. Volt egy eset, amikor egy ismeretlen szarvasfajt telepítette egy élőhelyre, mivel nem volt ragadozó, ezért ők letarolták a szigetet és úgy elszaporodtak, hogy mind megdöglött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!