Hol lehet megtekinteni Habsburg Ottó 1961-s lemondó nyilatkozatát?
A levéltár biztos nem őrzi, hiszen az osztrák trónról mondott le.Mivel IV. Károly az Eckartsaui nyilatkozatban már lemondott a Magyar trónról 1918-ban, csak ezt Ottó nem ismerte el.
Trónra lépésem óta mindig arra törekedtem, hogy népeimet minél előbb a háború borzalmaitól megszabadítsam; a mély háború keletkezésében semmi részem nem volt.
Nem akarom, hogy személyem akadályul szolgáljon a magyar nemzet szabad fejlődésének, mely iránt változatlan szeretettől vagyok áthatva.
Ennél fogva minden részvételről az államügyek vitelében visszavonulok és már eleve elismerem azt a döntést, mely Magyarország jövendő államformáját megállapítja.
Kelt: Eckartsau ezerkilencszáz tizennyolc, november hó tizenharmadikán.
Károly
Ottó nyilatkozatát kerestem, nem találom,de még nem adom fel.Ha meglesz, linkelem ide.
üdv
"hiszen az osztrák trónról mondott le"
Ezek szerint a Magyar trónról le se mondott?
HA mégis lemondott, akkor nem kapott ebből példányt a Magyar állam?
Mit irt alá 1961. március 31-én?
Hirtelen csak ezt találtam a véleményem alátámasztására:
kiemelnék két részt:
. Nyilvánvaló, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával a Pragmatica Sanctio hatályát vesztette. A kérdés az volt, hogy ha egy trónöröklési rend hatályát vesztette, akkor annak csak a jövőbeni érvényesülése szűnik meg, vagy az a király is elveszti uralkodói jogait, akit ezen trónöröklési rend alapján koronáztak meg. Ez utóbbi meglehetősen merész állítás lenne. A magyar történelem folyamán több alkalommal állapítottak meg szabályokat a trónöröklésre vonatkozóan, de ez az éppen uralkodó királyok trónhoz való jogát sohasem érintette, mindig csak a trónnak megüresedése utáni betöltésére vonatkozott
Mivel IV. Károly Magyarország királya volt, őt uralkodói jogaitól törvénnyel nem lehetett megfosztani. Károly király 1922-ben bekövetkezett halála után viszont megüresedettnek kellett tekinteni a magyar trónt, mivel az 1918 előtti trónöröklési rend megszűntével az ő leszármazottja trónörökösként már nem formálhatott jogot a magyar koronára.
De most már biztos, hogy ennek utána fogok járni.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!