Mit is lehetne kezdenünk a sok nitrát, s arzén szennyezett vizeinkkel? A többi lent.
Hát sztem ennek a háromnegyede kamu.
70 évvel ezelőtt is ugyanilyenek voltak, mégis volt fejlődés, gyarapodás.
Az arzénos, nitrátos víz egyébként is csak a gyerekekre veszélyes, és a forralás is sokat segít.
A csapvízben sokkal több a retek.
Én ilyesmit tanulok, és ez az egész egy nagy kamu, pénzügyi fogás.A Dél-Alföld vizei arzénosak,de csak azóta nem felelnek meg,mióta az EU hozott egy irreálisan alacsony értéket a maximum koncentrációra.Ha a régi magyar határértékeket nézzük,bőven megfelelőek. Baranyában van egy falu,ahol nagyon hatalmas a koncentrációja a vízben,és vizsgálták az embereket,annyi volt,h a körmükben,hajukban kimutatható volt,de soha semmi gondjuk nem volt belőle.
És a Magyarországon szolgáltatott csapvíz kiváló minőségű,én se bíztam hozzá, de mióta látom,h mennyit melóznak vele,h megfelelően megtisztítsák,bátran iszom.
Az a műtrágya az ivóvízbázisokig nem jut el. A talajvíz biztos szennyezett emiatt, de a több 100 méter mélyen levő rétegvizek fölött minimum egy vízzáróréteg van (de inkább több), amin nem szivárognak át a felszíni szennyeződések. Az arzén a víztartó rétegből oldódik be, természetes eredetű.
Amikor hallottam, én is elcsodálkoztam ezen az ötleten. Nehéz elhinni, hogy nem lehetne máshogy megoldani, mikor másról sem hallani (igaz is), hogy mennyi jó minőségű vizünk van felszín alatt. Arzénmentesítésre is sokféle technológia létezik, és ha már máshonnan akarnak mindenáron jó vizet keverni az arzéneshez, akkor országon belül is lehetne másik vízbázist találni szerintem. Ráadásul, ahogy írták fent is, nem annyira magas a Dél-Alföldön sem az az arzénkoncentráció. Az 50 ug/L-es határértéket már 1989-ben bevezették, kb. 2000-re nem is volt talán olyan hely, ahol ezt túllépték volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!