Hogy hívják azt hivatalosan Magyarországon, aki DNS tesztet végez meg vért elemez és a bűnügyi helyszínen a vérfoltokat elemzi?
Magyarországon nem tudom hogy van -e ilyen.
Ha van hogy hívják és hogyan lehet oda eljutni?
Igazábol, arról beszélek aki egy bűnügyi helyszínen megállapítja a támadó és az áldozat mozdulatait, a gyilkos fegyvert (tárgyat), gyilkosság idejét meg a vér becsapodásokat (stb)
Pl.
Alacsony sebességű becsapódási/ú vérfolt (Passzív vérzés)
Közepes sebességű becsapódási/ú vérfolt (Kés, Balta)
Magas sebességű becsapódási/ú vérfolt (Fegyver, Artéria)
Átviteli/ű vérfolt
Elbocsátott vérfolt (újjzól, késről stb...)
És a végén jelentést ír....
Általában amúgy laborba dolgoznak de mi a hivatalos neve és létezik -e Magyarországon ilyen...
Ha igen hogy lehet oda eljutni?
Két dolog ugrott be:
1. Helyszínelő (Rendőrtisztin lehet tanulni)
2. Boncoló (Orvosi Egyetemen lehet tanulni)
Boncoló...? :D A boncmester egy okj-s munka, a patológus végez orvosit, de ő nem boncol, hanem szövettant végez. Ő a már kivett szervekkel foglalkozik.
Igen, létezik Magyarországon is ilyesmi. Érdemes biológiát/kémiát tanulni pl., illetve a rendőrtisztin nézelődni a szakok közt.
Ha elvégzed a rendőrtisztit és nyomozó leszel, majd az orvosit is, hogy igazságügyi szakértő, akkor miért ne. Bár teljesen hivatalosan, bejelentve szerintem csak az egyiket lehet csinálni. De mondom, a szakértőket ki szokták hívni terepre, a DNS-sel csak ők foglalkoznak, illetve az igazságügyi boncolás keretében a patológus állapítja meg a halál okát. Az ujjlenyomat elemzéssel, a lőfegyvertannal meg már további szakértők foglalkoznak.
Az, hogy valaki ért mindenhez, meg júúújjj, CSI meg Criminal Minds, mindez a valóságban nem igazán van így, nálunk legalábbis nem. :) DNS vizsgálatot is igyekeznek minél kevesebbszer elrendelni, mert nagyon drága. De írásod alapján még elég fiatalnak saccollak, max. 15-16 lehetsz, van még időd gondolkodni azon, mi legyél, hol tanulj tovább. :)
én tudom hogy van időm de más nem hiszi el nekem de ez nem is nagyon érdekel... amugy USA-ba tényleg vannak ilyen laboros dolgok de nem ugy ahogy a filmbe előadják, de vannak ilyenek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!