Mennyire szimpatizalnak a szlovakok a romanokkal es viszont?
Az izraeli vagyok.
Gyakran latom a gyik-on a magyar-szlovak, illetve a magyar -roman unszinpatiat. Es azok ketten hogy vannak egymassal?
Nagy Lajost a lengyelek meglehetősen utálták. Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király az, akit a lengyelek is egyik legnagyobb uralkodójukként tisztelnek.
A lengyelek amúgy meglehetősen utálják a szlovákokat. Szlovákia 1939-ben 3 hadosztállyal részt vett Hitler oldalán Lengyelország lerohanásában is, míg Magyarország a német csapatok hazánk területén való áthaladásának engedélyezését is megtagadta a Németországtól, sőt a magyar-lengyel határon rengeteg lengyel menekültet fogadtunk be. Ezt a lengyelek sohasem felejtik el nekünk.
"Nagy Lajost a lengyelek meglehetősen utálták."
Ezt kifejtenéd?
Nem vonom kétségbe, de én erről semmit sem tudok.
De a lengyel-magyar barátságnak régebbről is vannak megnyilvánulásai.
A lengyelek eként könyvelik el, hogy Báthori erdélyi seregei segítették a lengyeleket az oroszok ellen és lengyel erők harcoltak 1848-49-ben a magyarok oldalán, remélve, hogy az esetleges győzelem után mi segítünk nekik kiharcolni az ő függetlenségüket Oroszországtól.
1830-ban is a magyarok szimpatizáltak a lengyel felkeléssel, amit a lengyelek jó néven vettek.
00:34
Nagy Lajos 1370-ben került a lengyel trónra, de lényegében nem ő kormányzott Lengyelországban, hanem az anyja, Erzsébet. Őt viszont nem kedvelték a lengyelek, 1376-ban Krakkóban lázadás is tört ki ellene, Erzsébet magyar kíséretét lemészárolták, ő maga pedig menekülni kényszerült Budára. Lajos halálakor 1382-ben rögtön lengyel-litván csapatok törtek be Magyarország északi területeire, ahol számos várost fel is égettek, kifosztottak. Lajos királyságának megítélése elég negatív a lengyel történetírásban.
De a lengyel-magyar barátság ettől még tény, ez azonban, ahogyan írtam, Báthoryhoz, vagy ahogy Te írtad, a 19. századi szimpátiákra vezethető vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!