Az infláció vagy a defláció a károsabb?
Figyelt kérdés
MIért?2011. márc. 2. 17:54
1/3 anonim válasza:
A defláció. Legoptimálisabb a 3%-os infláció, ami a jegybanki ajánlott infláció ma Magyarországon.
És valami olyasmi, hogy ez segíti a legjobban a gazdaságot, mit tom én, pl. kiszámíthatóság miatt, de nem tudom igazán, csak régen játszottam az mnb oldalán ilyen játékot, és ott ezt kellett követni, hogy jobban nőjön a gdp. :)
3/3 anonim válasza:
Erre nincs általános szabály. Különféle fejlettségű országokban, különböző egyéb feltételek mellett, eltérő az optimális inflációszint. Fejlett országokban általában 2-3% körüli inflációt szoktak optimálisnak tartani. Egy defláció már nem jó, mert csökken a gazdasági aktivitás, nő a munkanélküliség. Egy gyorsabb infláció pedig megnehezíti a tervezést, bizonytalanná teszi a pénzügyeket. A 10-20 vagy 25% feletti éves inflációt már vágtató inflációnak nevezik, és még további problémákat is okoz, a pénzügyi szektor nagy része nem tud működni, torzulások lépnek fel. Nem beszélve a hiperinflációról, ami teljesen szétveri a gazdasági rendet. Egy gyors, pl. 10-20%-os defláció nagyon ritka, kivételes hatásokra lép fel (pl. Angliában az I. vh. után), és általában nagy gazdasági visszaeséssel és munkanélküliséggel jár (pl. Angliában a háborús megrendelések megszűnése). Szerintem egy 10%-os defláció általában véve kellemetlenebb egy 10%-os inflációnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!