Hála pénz? Orvosi kamara vagy a rezidensek által létrehozott zöld kereszt mozgalom?
ma reggel 1 nagyon érdekes beszélgetést hallottam a calssFM morning show című műsorában
felhívták az Orvosi kamara elnökét
és a zöld kereszt mozgalom elnökét
zöld kereszt mozgalom: azok az orvosok akik kitűzik a zöld keresztet azok kinyilvánítják hogy nem fogadnak el hála pénzt és ezt látják a betegek
na most az orvosi kamara fel van háborodva (!!!)
kérdem én miért?
Orvosi kamara szerint:
- ez megkülönböztetés
- ettől 2 részre szakad az orvosi társadalom
- elítéli a hála pénzt de nem így kéne megoldani
természetesen élő adásba nem mert beszélni a zöld kereszt mozgalom vezetőjével...
de milyen érvek is ezek... ? megkülönböztetés? bármelyik orvos beléphet úgy hogy kitűzi
hivatkozott arra is hogy a történelembe már láthattunk ilyen megkülönböztetéseket...
kikre gondolt?
nácikra?????? ugyan már
szerintem ez az ő véleménye:
elítélem a hálapénzt de nehogy elvegyék mert én elfogadom attól még...
az ilyen vezetőt meneszteni kéne... de én nem is idegesítem magam
mondjatok ti véleményt
Az mond valamit, hogy a megkérdezettek szerint a zöld kereszt támogatói legnagyobbrészt gyermekorvosok és rezidensek, akik a legritkább esetben kapnak hálapénzt.
A legnagyobb ellenzői pedig az idősebb orvosok és a nőgyógyászok (akik a jövedelmük akár tízszeresét is megkapják hálapénz gyanánt!)
Különben a hálapénz nem is létezik! A kamara szerint az megbízási díj, mert a legtöbbször előre kapják az orvosok nem utólag!
"zöld kereszt mozgalom: azok az orvosok akik kitűzik a zöld keresztet azok kinyilvánítják hogy nem fogadnak el hála pénzt és ezt látják a betegek "
Szerintem nagyon jó ötlet. Nem elég, hogy beteg az ember még pénzt is kérnek egyes orvosok- ez undorító. És miért nem korrupció ez!
A rendőrnek is adhatunk hálából hogy elengedett?- de ez már korrupció. Én semmi különbséget nem látok.
A kifogások között a legnagyobb ostobasg a történelemre való hivatkozás!
A hálapénzt sem a náci,sem a Horthy-rendszerben nem ismerték! Magyarországon 56 után kezdett elterjedni. Nyugaton sehol nem ismerik a paraszolvenciát,tehát ott történelme sem lehet .
Történelem:
A Horthy-rendszerben nagyon kevés embernek volt betegbiztosítása.
Aki orvosi ellátásra szorult,az felkeresett egy magánorvosi rendelőt,ahol ternmészetesen fizetni kellett a z orvosnak,de ez nem hálapénz volt,hanem a megszabott díj!
Legfeljebb kapott az orvos a betegektől tojást,tyúkot vagy hasonlókat.
Ha valaki kórházba került,ha szegény volt,akkor az állami kórházban ingyenesen kezelték.Feltéve,hogy kapott szegénységi bizonyítványt. Ha nem,akkor nem vették fel a kórházba.
Akinek volt pénze,az magánkórházba ment,és ott fizette a megszabott díjat,de ott sem adott különpénzt egyetlen orvosnak sem.
A Rákosi-korszakban vezették be az általános,ingyenes egészségügyi ellátást,azoknak,akiknek volt munkahelyük és fizettek járulékot. (A munka kötelező volt,tehát szinte az egész társadalom biztosított volt)
Ennek következtében drasztikusan megnőtt a betegek száma. Azok is orvoshoz mentek,akik eddig házipraktikákkal kezelték magukat.
Ezt a megnövedett létszámot az egészségügy nem tudta megfelelően ellátni. Sem a technikai feltételek nem voltak adottak,de nem volt elég orvos és ápolónő sem.
A rendelők tele voltak vizsgálatra várókkal,órákat kellett várni még a recept íratásra is.
Akinek volt pénze,az megpróbált előnyhöz jutni. Eleinte csak ajándékokat (italt,stb) vittek az orvosnak,majd jött a boríték. Minél nagyobb rangú volt az orvos,annál vastagabb boríték kellett. Eleinte csak elfogadták az orvosok a hálapénzt,de fokozatosan elvárás lett,és jutottunk el a mai állapotokhoz.
Hivatalosan mindig elítélték ugyan a paraszolvenciát,de soha egyetlen orvost sem büntettek meg az elfogadása miatt.
Ahogy azt is elnézték,hogy a "magánbetegeit" az állami in tézményben kezelje.
Vannak orvosok,akik nem kapnak hálapénzt,pl. a laboránsok, de ez nem megkülönböztetés,hanem a helyzetükből adódik.
Időnként szóba kerül a paraszolvencia,de soha nem történik az ügyben semmi.
Azt pedig,hogy egy orvos csatlakozik-e a Zöld-kereszt mozgalomhoz,ne az orvosi kamara döntse el,hanem minden orvos maga!
Nőgyógyászok- na az meg külön undorító.
Az nem megkülönböztetés amikor valaki nem tud pénzt adni és leszarják?
"És akkor mi van ha a zöld keresztes is elfogadja a hálapénzt ????"
hát nem tudom
én abból indulok ki hogy látja a beteg a zöld kereszt kitűzőt, és tudja akin zöld kereszt van annak nem kell adni hála pénzt
tehát akkor nem ad
az orvos meg nem kér mert ugye ott a zöld kereszt
ha még is tartja a markát a beteg meg ad akkor bedőlt a rendszer... szóval a kérdésed jó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!