Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Ha lenne egy gyáratok ti...

Ha lenne egy gyáratok ti alkalmaznátok e vagy nem robotokat?

Figyelt kérdés

Én személy szerint alkalmaznék. A hétvégén is láttam egy műsort amiben az autógyárban a teljes karosszériamunkát robotok végezték. Sokkal gyorsabbak mint az ember, nem kér fizetést, napi 24 órán keresztül dolgoznak. A cégtulajdonosoknak a cég érdekeit kell nézni és hogy minél nagyobb legyen a haszon.

Tudom ilyenkor az jön, hogy az akkor kevesebb embert kell alkalmazni. De ez a gyárakat nem érdekli. Így nem tudnának olyan nagy tömegben autót gyártani és ebből következne, hogy többszöröse lenne az autók ára. Ezt persze senki nem akarná.

2010. dec. 13. 19:29
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Nyilvan sok olyan munkafolyamat van ahol a legegyszerubb es leghatekonyabb robotokat alkalmazni. Szerinte a megoldast a ketto kozott kell megtalalni. Ma mar tomeggyartas van es ha valaki versenykepes akar maradni bizony alkalmazni kell ezeket a technologiakat.

valaki irta, hogy 10 ev es 100 munkas bere egy robot ara! ha igy is lenne csak utana kell szamolni hogy 1 robot es 1 munkas mennyit kepes naponta termelni a 24 oras termelesehez minimum 3 ember kell es 1 robot 1 het alatt tobb termeket csinal mint a 3 munkas 1 honap alatt vagy meg nagyobb a kulombseg. En ugy sacolom a 100 munkas 10 eves beret kb. 1 1,5 ev utan mar visszahozza 1 robot ara.

Sajnos viszont ennek a tarsadalmi kovetkezmenyei rosszabbak az emberekre nezve..

2010. dec. 14. 01:21
 12/12 anonim ***** válasza:

Én robottechnikát tanultam, tehát elfogult vagyok a kérdésben. A helyzet az, hogy figyelembe kell venni a hatásokat is, ez fontos szabály!

Vannak bizonyos területek ahol robot alkalmazása körülményesebb vagy egyszerűen csak nem éri meg, gazdaságtalan, ilyen területeken emberi munkaerő alkalmazása célszerű. Az államnak is munkahelyteremtés céljából az ilyen nagy munkaerő-igényű ágazatok támogatása lenne helyes, mint például a biogazdálkodás, az sokkal jövedelmezőbb is mint a hagyományos mezőgazdaság, és így kamatoztathatók az ország természeti adottságai.

Egyébként egy általános hat szabad szabadságfokú robot (kb. ez az a szint amit európai szóhasználat szerint már robotnak lehet nevezni) ára körülbelül egy jobb kocsi áránál kezdődik (Forintba átszámolva 10 milliós nagyságrend), de a telepítés, üzembeállítás, karbantartás költsége is eléri milliós nagyságrendet. Cserébe nagyon gyorsan dolgoznak, és végtelenül precízek.

A jövőben természetesen még több területen lesznek robotok alkalmazva, ezért elég komoly kihívás lesz a munkaerőpiac kínálati és kereseti oldalának összehangolása.

2010. dec. 14. 03:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!