Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Hogyan kerülöd el a politikát?

Hogyan kerülöd el a politikát?

Figyelt kérdés
Úgy képzelem materialistáknál nem fér össze.
tegnap 23:52
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Miért vagy vallásos az ember vagy politikus? Egyszerűen nem foglalkozom vele, elvagyok a saját problémáimmal.
tegnap 23:54
 2/10 A kérdező kommentje:
Hogy egy mérnök vagy tudós közömbös a politikával szemben. Erre gondoltam.
ma 00:06
 3/10 sadam87 ***** válasza:
100%
Ezt arra alapozod, hogy...?
ma 00:08
 4/10 A kérdező kommentje:
Más az észjárásuk.
ma 00:09
 5/10 anonim ***** válasza:

1. Az elképzelésed nem egyezik a valósággal!

2. A "materializmus" fogalma manapság már nem igazán egyértelmű, ezért külön definíció hiányában a használata nem javasolt.

3. A politikától viszonylag könnyű félreállni, de passzívan figyelni érdemes - mert ha nem vigyázol, akkor könnyen erőszakkal fogja az életedet befolyásolni!

ma 00:31
 6/10 2*Sü ***** válasza:
100%

A politika a mi közös ügyeinkről szól. A tárgya alapvetően profán, világi, sőt egy szekularizált világban szándékoltan kerüli a vallási aspektust. Az ember társadalomban él, közösségi lény, ezer szállal függ a sorsunk, boldogulásunk másoktól is, meg attól a társadalmi rendszertől is, amiben élünk, így fontos hogy a közös ügyeink milyen mederben és milyen irányban folynak.

Mindig is érdekelt a természettudomány, még ha nem is tudományos munkát végzek. Én a magam részéről ateista vagyok. Méghozzá meggyőződéses ateista. Viszont nem tartom magam materialistának. Számon tartok és fontosnak tartok ideákat, eszméket is – ami nem anyagi természetű, de nem is transzcendens –, érdekel a filozófia is, az erkölcstan is, a tudományfilozófia is, meg a lételmélet, ismeretelmélet is, ami tulajdonképpen alapjául szolgál a tudomány módszertanának, világképének. És érdekel a politika is. Nem feltétlenül az aktuálpolitikai történések, bár az sem lényegtelen és azt is követem, de sokkal inkább a korunktól és helyünktől független politika.

A kérdés számomra az, hogy miből gondolod, vagy számodra milyen logika mentén áll szemben a politika iránti érdeklődés a materiális(abb) világképpel? Csak mert általában fordított szokott lenni a prekoncepció, hogy a vallásos embert érdekli kevésbé a politika, hiszen Isten, meg a vallás által lefektetett elvek fontosabbak, mint az emberek által alakított konszenzusok.

ma 02:14
 7/10 A kérdező kommentje:
Hogy jön ide a vallás?
ma 07:03
 8/10 A kérdező kommentje:

materializmus-idealizmus.

Az idealizmus nem feltétlenül vallásos. Pszichológia például.

ma 07:04
 9/10 anonim ***** válasza:
Én úgy, hogy nem foglalkozok minden szir-szar üggyel, amikből itt ezer kérdés van, csak azokkal, amik engem vagy a családomat érintik. Néha beleolvasok az itteni fröcsögésbe, de csak megerősít benne, hogy nem érdemes azon felháborodni, hogy az egyik videós influencer mit mondott a másiknak.
ma 07:40
 10/10 sadam87 ***** válasza:

1. Más az észjárásuk, mint kinek? És miben?

2. És ez úgy bizonyítja, hogy közömbösek a politikával szemben, hogy...?

Amúgy inkább segítek. A 2. válaszban megfogalmazott állításod nem igaz. Illetve biztos van olyan tudományos kutató és mérnök, aki nem érdeklődik a politika iránt, de sokuk meg igen. Mint minden más foglalkozás esetében. A politikusok között valószínűleg tényleg nem olyan magas az arányuk, de egyáltalán nem példa nélküli még az sem, hogy például egy kutató politikai pályára lépjen. Nemrég voltam olyan Nobel-díjas előadásán, aki egyszer indult az izraeli elnöki posztért.

[link]

De érdemes böngészni az amerikai kongresszusi képviselők állásainak listáját is.

[link]

ma 07:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!