Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Akik nem szeretik az USA-t,...

Akik nem szeretik az USA-t, azok is amerikai kulturális termékeket fogyasztanak elsősorban?

Figyelt kérdés

Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert így sokszor hallom kollégáimtól, hogy ilyen rossz a Trump meg az USA-ban milyen rossz az egészségbiztosítás, szabadság, közbiztonság, stb. Ezzel szemben meg ha mesélnek arról, hogy miket csinálnak szabadidejükben, akkor kiderül, hogy gyakorlatilag csak amerikai sorozatokat néznek, amerikai zenét hallgatnak és sok helyzetben nem is tudják kifejezni magukat csak angol nyelven, amit azokból tanulnak.

Meg az is feltűnő, hogy mennyire tisztában vannak azzal, hogy az USA-ban hogyan néz ki egy szalagavató, hogyan zajlik egy focimeccs, hogyan közlekednek az emberek autóval, mit csinál egy esküdtszék, stb. Ezeket nyilván az előbb említett kulturális termékekből szívják magukba észrevétlenül. És itt érzek egy kis ellentmondást, mert olyanná válnak, ami ellen vannak igazából. Én úgy látom az USA igazi ereje a kulturális hegemóniájában rejlik. Kína, Oroszország valamelyest érhető, hogy annyira nem érdekelnek minket, de ma már Németország vagy Franciaország kultúrájára sem kíváncsi gyakorlatilag senki a saját belső piacukon kívül.

ma 12:40
 1/10 anonim ***** válasza:
91%

"Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert így sokszor hallom kollégáimtól, hogy ilyen rossz a Trump meg az USA-ban milyen rossz az egészségbiztosítás, szabadság, közbiztonság, stb."

Ez sehol nem jelenti azt, hogy az országot magát ne kedvelné. Ha valaki nem szereti Orbánt, és rossznak tartja a magyar egészségügyet, akkor már nem szereti az országot? Ezt nem gondolhatod komolyan.

Ellentmondást látsz, mert ellentmondást szeretnél látni.

ma 12:48
 2/10 anonim ***** válasza:
86%

Attól, hogy az új kormányt egy eredendő bűnnek gondolom, aki konkrétan szétrobbantja a rendszert, ami eddig egyben tartotta a világot, még nem fogok mindent eldobni, ami eddig hatott rám és szerettem.

Amerikai bandákat hallgattam világ életemben, többségben amerikai filmeket néztem...

Azt viszont meg tudom tenni, hogy nem veszek olyan termékeket, amikkel mondjuk az amerikai kormányt támogatom, mint pl Tesla autót (és még mielőtt valaki a pénztárcámban kezdene kotorászni, potenciális vevő lettem volna, a következő autócserénél).

ma 13:20
 3/10 anonim ***** válasza:
9%

2.

"viszont meg tudom tenni, hogy nem veszek olyan termékeket, amikkel mondjuk az amerikai kormányt támogatom, mint pl Tesla autót "

Szerintem egy világ dölt össze Maskban és Trumpban !

ma 13:35
 4/10 anonim ***** válasza:
77%

Ha Puskás öcsit szerettem, akkor az országának vezetőjét, Rákosit is? Nem. Tényleg, ha nem szeretem a magyar kormányt (akár most, akár a 2010 előttit), akkor a magyar kultúrát is utálom? Szintén nem.

Bár a hasonlat még nem is teljesen helytálló, mert hacsak nem valami remete vagy, lehetetlen az amerikai kulturális termékektől elzárkóznod.

ma 13:43
 5/10 A kérdező kommentje:
Elzárkózni nem tudsz, de azt megteheted, hogy nem csak azt fogyasztod, hanem mást is. Vannak német, francia meg magyar kulturális termékek is, a saját vagy hozzánk közelebb álló népek történelmét, irodalmát is meg lehet ismerni.
ma 13:59
 6/10 anonim ***** válasza:
Hogy tehetné meg, ha olyan nincs? Mondjál egy francia, spanyol vagy német könyvet, amelyik az adott nyelven ugyanazt a témát ugyanolyan minőségben képviseli, mint az amerikai Vadászat a Vörös Októberre?
ma 14:26
 7/10 anonim ***** válasza:
53%

Jónak tartom a kérdező felvetését, mert egy ország "soft power"-jének része a kultúrája is. És ebben az USA évtizedekig nagyon jó volt. Az egész világ az amerikai filmeket nézte és úgy akart élni, mint az USA amerikaiak.

A magam részéről kb. az ezredfordulótól kezdtem azt érzékelni, hogy az USA csillaga mintha kezdene leáldozni, és ennek az egyik indikátora az volt a számomra, hogy az amerikai popkulturális termékek egyre idegenebbek érdektelenebbek lettek a számomra. Pl. gyermekkoromban még hatalmas élményt jelentettek a Csillagok háborúja filmek és ezekhez képest a Baljós árnyak s az összes azutáni Star Wars film nézhetetlen katyvasz. Vagy pl. az ipari mennyiségben előállított Marvel filmek, amelyek konkrétan nézhetetlen, agyzsibbasztó termékek számomra. És akkor még nem volt szó a hollywoodi woke őrületről. Vannak üdítő kivételek - pl. a Breaking Bad - de nem lehet nem észrevenni a hanyatlást.

A kérdező által feltett kérdésre az a konkrét válaszom, hogy még fogyasztok USA-ből származó kulturális termékeket, de ezek nem filmek, zenék, vagy könyvek, hanem főként nem professzionális taertalomgyártók által készített és YT csatornákon keresztül terjesztett tudományos ismeretterjesztő és instructional videók.

ma 14:42
 8/10 anonim ***** válasza:
61%

"Jónak tartom a kérdező felvetését"

Attól még egy marhaság, mivel az általa leírt esetek nem arról szólnak, hogy valaki nem szereti az országot. Itt konkrét dolgokat kritizálnak az emberek, pont ugyanúgy, mint kb. 150 millió amerikai állampolgár. A konzervatívok szeretik beállítani az ilyet, hogy az ember hazaáruló, de ez nyilván nem így van.

Ha ellentmondásos viszonyra szeretnél példát, olvasd el a kommunista költő, Majakovszkij 100% című versét, amiben az egész rendszert kifigurázza, aztán így zárja:

"Költő

vagyok

és amerikaibb lélek,

mint a valódi

amerikai polgár."

ma 14:49
 9/10 anonim ***** válasza:
8.: Jó, hogy felhoztad a szovjet párhuzamot. Nekem is a Szovjetunió járt a fejemben. Az első évtizedekben nagy kulturális hatást gyakorolt az egész világra és - bár ezt mostanában nem szokás emlegetni - sok nyugati vagy épp harmadik világbeli értelmiségi számára vonzó volt az a kép, amit magáról mutatott a külvilág számára. Nem is szólva a szovjet Nobel díjasok nagy számáról, Gagarinról és a szovjet orosz irodalomról és költészetről. Aztán legkésőbb valamikor a brezsnyevi pangás éveiben ez megváltozott. A Szovjetunió valamiképp mintha befagyott volna. Ideológiai és kulturális szempontból elvesztette a vonzerejét és kifejezetten cikivé vált, már jóval előbb, mint hogy a széthullására sor került volna. Valamik hasonlót érzékelek most az USA esetében, bár ez inkább csak sejtés a részemről, amit nem tudnék egzakt módon bizonyítani.
ma 14:59
 10/10 anonim ***** válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=Rr8ljRgcJNM

Az ilyenek imádják az amerikai cuccokat, álmuk nyújorkba menni.

ma 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!