A baloldaliak vagy a liberálisok hisznek inkább a genderelméletben?
Én nem elméletben hiszek, hanem a gyakorlatot támogatom.
És az élni és élni hagyás gyakorlatát.
Engem, nem érdekel, hogy, ki minek hiszi magát, felőlem, nyugodtan hiheted magad Turul madárnak, vagy egész országnak. Engem az érdekel, hogy milyen vagy másokkal, vagy velem. Ha ellehetetlenited az én vagy mások életét, számomra az a probléma és nem az, hogy ki, milyen bugyit hord és, mit csinál az ágyban.
Valami olyasmit jelent, hogy az embereknek nem mondhatja meg a biológia, hogy ők milyen neműek. Saját nemeket találnak ki és idesorolják magukat. Nem hisznek abban, hogy csak férfi és nő létezik.
"A gender nem azonos a biológiai nemmel, akarom mondani, a kijelölt nemmel, mert a biológiai nem társadalmi konstrukció, amit egy kulturális autoritás - „»‘orvos’«” - erőltet ránk születésünkkor, pusztán külső jegyeink alapján;"
444: [link]
Egyik sem, a liberalizmus szabadelvűséget jelent, az egyén szabadságát, egyenlőségét. A baloldal pedig Sztálintól az anarchistákig egy elég széles skála.
Én pl. baloldali vagyok de ezt a woke meg gender dolgot kicsit erőltetettnek tartom, az emberek unalmukban kitalálták hogy lehessen valamin veszekedni. A melegekkel amúgy semmi bajom sőt a transzikkal sincs.
#6: akkor Te ezt nagyon félreérted, a definícióval együtt.
Ez nem egy elmélet, hanem egy tudomány, egy diszciplína. Ennek központi fogalma a társadalmi nem, a gender. Ez egyértelműen különbözik a biológiai nem fogalmától,. hiszen mint a kifejezésben is benne van, társadalmi.
Teljesen jogos ezt a kifejezést külön vizsgálni, hiszen az ember társadalmi lény, és pl. a nemekhez kapcsolódó konnotációk változtak, míg az nem, ki számít biológiailag nőnek vagy férfinak.
Ez tudomány maga sosem jelentette ki, hogy bárki megmondhatja, milyen nemű. Teljesen belefér a társadalmi nemek vizsgálatába egy olyan irányvonal, amely azt hangsúlyozza, hogy a biológiai és társadalmi nem túlnyomórészt korrelál, ezért ennek kellene lennie a diskurzus alapjának. De a társadalmi nem fogalmának tagadása valóságtagadás, ami alapján az egész társadalomtudományt tagadni lehetne.
Az, hogy egyes kultúrákban létezik férfin és nőn kívül másik nem, tény. Nem a woke találta ki.
Hogy a biológiai nem társadalmi konstrukció, kissé félrevezető, de azért van benne igazság. Hány konzervatív jelentette ki, hogy Imam Helif férfi? Pedig az ő állapotával volt, aki gyereket szűlt.
Ettől függetlenül az idézet nem adja vissza hűen azt, mit jelent a társadalmi nemek tudománya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!