Miért nem szabályozzák be az ingatlan és albérlet árakat?
Aztán majd jönnek a jó kis áldozathibáztató dogmák, hogy azért lehet ennyire felvinni az árakat, mert vannak akik kiveszik, meg hogy ha nem venné ki senki ennyikért, nem mernék felemelni az árakat.
Együttérzésem "szegény" bérbeadó áldozatok felé, hogy ezek a "gonosz" bérlők ösztönzik őket az áremelésre, azzal, hogy kiveszik bármennyiért, majd aztán mindenki őket szidja, hogy az egész fizetésüket el merészelik kérni az albérlőktől, és még áremelésre is kísértést éreznek. (Irónia, jól érteni ér)
Portugáliában ez lett.
Jelenleg már nem igazán találni Lisszabonban 1000-1200 euró alatt albérletet, miközben a minimálbér 800 euró és az átlagfizetés 1250 euró.
Sok digitális nomád meg gazdag angol/amerikai nyugger költözött oda és ott is ugyanez a mese ment, hogy "annyiért adom ki amennyiért akarom" meg "amíg kiveszi valaki akármennyit elkérhetek" és "nem avatkozhatunk be a szabad piacba" stb és az eredménye az lett, hogy egy nagyon durva lakhatási válság alakult ki és sokan az utcára kényszerültek meg tele van drogossal az ország (dolgoztam portugálokkal, az egyik legdrogosabb népség, képzelj el egy borsodi kőműves segédet az alkohollal, na náluk kb ilyen az amfetamin, kokain, fű stb, mindennapi betevőnek számít, annyira elkeseredettek és jövőkép nélküliek).
Ilyen mentalitással itt is ez lesz. 800 eurós fizetések mellett 1200 eurós albérletek.
Mert a sanghaji orbán-migráns zsebből kifizet ennyit, a pénzéhes önző újkapitalista kisgazdag taknyos apuci örökölt házával villogó kisfia pedig azt fogja mondani mint az itteni gyakorisok is, hogy "Le vagytok sz*rva, ha a sanghaji üzletember kiveszi félmillióért is, akkor én kiadom félmillióért és te csóri magyar menj csak a híd alá".
Ezzel szemben pl Dániában, Hollandiában, Svájcban vagy a nyugati jóléti országok többségében kicsit komolyabban van vége ez a hajléktalan kérdés, így az állam igenis beavatkozik és védi az albérlőket is valamennyire.
Egyébként egy személyes elem, hogy amikor még Magyarországon dolgoztam, akkor sokszor Budapest leggazdagabb részén dolgoztam építkezésen és ott azt láttam, hogy a magyar munkások tömegnyomorban szegénységben éltek, mert nem volt pénzük az alulfizetett bérből akármire is, míg a milliomos magyar munkaadójuk arra a kérdésemre, hogy kinek fogják eladni ezeket a luxusingatlanokat azt mondta "Nem érdekel, aki ennyiért megveszi majd.", és erre megkérdeztem, hogy "De ennyiért egy magyar aligha fogja, nagy valószínűséggel kínai befektetők fogják", de a magyar kisgazdag csak legyintett és mondta "Nem érdekel. Aki kifizetinezt, annak eladom, nem érdekel ha kínai."
És tulajdonképpen így vásárolják fel Magyarországot.
De ezeknek a pökhendi másokat letojó kisgazdag magyaroknak a gyerekei is majd mehetnek szépen mind albérletbe és fizethetik az 1200 eurókat a vágott szemű sárgáknak, hála a szüleik önző gondolkodásának és nulla előrelátásának.
Dehát meg is érdemli Magyarország a sorsát. A kínaiak legalább stratégiai hosszú távú, kollektivista szemlélettel rendelkeznek, míg a magyarok rövidtávú kapzsi önző individualisták.
Szerinted az ilyen embereket érdekli a gyerekeik jövöje?
Könyörgöm, olyan országban élünk, ahol valaki azért vállal 3 gyereket, hogy megszabaduljon a szülői házból.
Van egy ismerősöm, a szülei vállalkozók voltak, 25 évesen adtak neki 30 millió Ft-ot lakásra.
És hát ő ugye ebből nem lakást vett, hanem még felvette az ingyenpénzeket, meg hitelt is.
Mert minél többet kap valaki, annál telhetetlenebb.
Persze, aki semmit sem kap a szüleitől, annak egy nagy lófact mutat az állam, hogy hát te menj, albérletbe, ha tudsz, vagy várd meg még egyszer örökölsz.
"Nem avatkozunk be a piacba"
De pontosan ezt teszik, csak nem a csórók javára, hanem a tehetősek javára tették, csok, babaváró.
Ez a jelenség világvárosokban jellemző, hogy a dolgozó lakosság kiszorul a városból a külföldi befektetők miatt.
Ennek jó vége nem lesz.
Amiről alig beszélnek, hogy egyre jobban a tőke irányába terelődik az elosztás aránya a munka kárára, olyan lesz, mint a feudalizmus, lesznek urak és szolgák.
Nagyon nem a polgárosodás felé haladunk.
Aztán majd építhetik a konténervárosokat vagy kapszulahoteleket a bevándorlóknak, akik majd hajlandóak ilyen körülmények között dolgozni.
Azért szerintem nem Magyarország érdemli meg sorsát, hisz nem minden magyar gondolkodik így/akarja ezt/halad ebbe az irányba, hanem akik kb. megtehetik hogy eladják külföldieknek, mert többet fizetnek. Azért a magyar többség nem hiszem, hogy ezt akarja.
Én nem vagyok egyetértője se szocializmusnak, se kommunizmusnak (pláne nem), nem is sírom vissza, de az tény, hogy a Kádár időszakban a lakhatás és a munkanélküliség kezelésének kérdése jobb volt.
#32 Nagyon durva. Bár itt is kb. full ugyanez van, leszámítva a kereseteket és az árakat. (Bár az arány kb. hasonló).
És a portugálok legalább észbe kaptak ezek után, hogy talán be kéne szabályozni a dolgokat? Elvégre lakhatási válság lett.
Elolvastam az összes hozzászólást, vannak itt bajok, irigység, rosszindulat. Olyan kijelentések hangzottak el, hogy egyesek leáltalánosítanak, adott emberek élethelyzetébe bele sem látva:
1. Nekünk pl két lakásunk van és nem vagyunk naplopók meg nem ebből akarok megélni. Amikor párommal találkoztunk, már mind a kettőnknek volt lakása, összeköltöztünk és nem adtuk el a másikat. Ezekért ha hiszitek, ha nem, mind a ketten megdolgoztunk.
2. Az, hogy x éve olcsóbb volt a lakhatás, attól még ugyanúgy gyűjteni kellett lakásra, mert nem volt ingyen.
3. Az, hogy a kormány elhibázott lépései miatt felmentek az ingatlanárak, nem az egyént kellene hibáztatni.
4. Mert, ha lehetőség adott, persze, hogy élni fognak a lehetőséggel, CSOK, babaváró, hülyék lennének nem kihasználni.
5. Az, meg hogy mi pl 2010 körül vettük a lakásaink, egyesek szerint akkor kb ingyért, mert ma 10x annyit ér, akkor egyrészt a CSOK a fasorban se volt, meg nem nyerészkedéaből vettük, mert 15 éve senki se tudhatta, hogy a Fidesz felfújja a lufit.
6. És még annyi, hogy a kormány migránsozik, de azzal szintén nem az egyén tehet, hogy ellepnek minket a kínaiak, vietnamiak, most meg már az ukránok is, akik a lakásokat simán, magas árért is kiveszik. Higgyjétek el, ezek az albik 1-2 éven belül már 300 fölött fognak menni. A mi bérlőnk is simán többet is kifizetne. Amikor kiadtuk a lakást, első nap több, mint 10-en jelentkeztek. Amíg van kereslet, addig az árak is fognak szépen felmenni, ebbe már a kormány se tud érdemben beavatkozni, amikor már rég elcseszte.
Az persze, hogy nem a te hibád, hogy a kormány hozott egy számodra jó döntést!
Ezért is fogsz elmenni még 20 évig a fideszre szavazni, mert neked ez teljesen kényelmes, hogy kevesebb munkával többet értél el, mint más.
Mi, meg, akik ennek semmi előnyét nem látjuk, olyan pártra fogunk szavazni, aki bérlakást épít, vagy megtiltja vagy korlátozza a külföldiek lakásvásárlását.
Van olyan ország, ahol 5-10 évet kell élned, dolgoznod és csak utána kapsz engedélyt erre.
Az meg hogy dolgozol e mellette, engem őszintén nem érdekel, 300 ezer Ft-ból meg lehet élni, persze van, akinek ez nem elég, luxus dolgokra nem elég.
És teljesen más úgy dolgozni, hogy tudod, hogy ha nem dolgozol, akkor sem halsz éhen, mert más megtermeli neked az ételre, rezsire valót, így ha nem tetszik egy munka, bármikor felmondasz vagy újat keresel.
Aki a fizetése 60%át lakbérre költi, az ezt nem teheti meg, ő a szombati túlórára sem mondhat nemet!
Persze mindenki jöjjön össze olyan párral, akinek már van lakása 30-40 évesen, de a realitás nem ez.
Ez nem irigység, szimplán igazságtalanság, hogy, az állam olyanokat támogat, akik jó helyzetben vannak.
Azt mondják tanárhiány van pl, de tanári fizetésből lakást se lehet bérelni, egy garzont se.
Pedig a tanárnak otthon is kell dolgoznia, tehát nem lakhat a párjával egy garzonban sokáig.
Ezért mennek tönkre kapcsolatok, mert nincs, megfelelő életterük az embereknek.
#38 Az aki irreálisan sokért adja ki az albérletét, az annak a hibája, aki kiadja. Nem mindenki örököl vagy hem mindenkinek vesz anya apa, lakást, mint neked.
Hány százalékát kéred el az alberlőid fizetéséből? 85%? 90%? 95%? Azért hagysz náluk annyit, hogy legalább az alapvető élelmiszert meg tudják venni, vagy arrogánsan közlöd, hogy nem vagy jótékonysági intézmény, és bármikor lecseréled valakire, aki a dupláját is kifizeti? Az ilyenek miatt (is) kéne szabályozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!