Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mennyire van rendben az, hogy...

Mennyire van rendben az, hogy egy fővárosi, országos jelentőségű intézmény egy anarchista nevét viseli, aki a megválasztott miniszterelnök meggyilkolását tervezte?

Figyelt kérdés

nov. 8. 23:25
1 2
 1/12 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
Na és I. István smafu?
nov. 9. 00:42
 2/12 A kérdező kommentje:
#1 Nem egészen értem, hogy hogy jön ide I. István. Nyilvánvaló, hogy követett el kegyetlen dolgokat - ahogy kb. az összes középkori uralkodó. Ezeket azonban sokkal kevésbé jogos mai modern mércével szemlélni, mint egy XX. századi személy tetteit. Ezen felül I. István a magyar állam megszervezésére törekedett, a kérdésemben említett anarchista pedig a szétzilálására.
nov. 9. 00:55
 3/12 A kérdező kommentje:
Mindenesetre kérem, hogy ne tereljük át I. Istvánra a témát. #1 Nyugodtan feltehetsz egy saját kérdést ugyanilyen témában I. István kapcsán. Itt most Szabó Ervinről szól a kérdés, nem Istvánról.
nov. 9. 00:56
 4/12 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
32%

Azért ahhoz is kell az erős NER-es pofa, hogy "megválasztottnak" hívd.

Nem vagyok az erőszak híve Tiszával ellentétben, de teljesen érthető, hogy az elnyomó rendszer egyik tartóoszlopaként tekintettek rá.

nov. 9. 01:18
 5/12 A kérdező kommentje:

1. Nem tudom, hogy jön ide a NER. Még érteném, ha idekevernéd, ha általuk elnevezett intézményről kérdeztem volna. De így...

2. Nem vagyok NER-es, köszönöm szépen.

3. Tisza István az adott kor adott demokratikus berendezkedése szerint megválasztott miniszterelnök volt. Nyilván ez a rendszer mai szemmel kevésbé demokratikus, mint egy mai liberális demokrácia, ahol általános választójog van. De akkoriban ez volt a törvényes államrend, aminek az erőszakos megdöntésére törekedett Szabó Ervin.

4. Elnyomó rendszernek nevezni a dualizmus rendszerét megint olyan, mint I. István tetteit kegyetlennel ítélni. Mai szemmel nézve talán elnyomó, de igazából voltak azóta is sokkal elnyomóbb rendszerek, valódi diktatúrák is. A saját korában voltak, akik elnyomónak tekintették, mások meg nem. Akik annak tekintették, azok sem akarták mind meggyilkolni a miniszterelnököt...

nov. 9. 01:24
 6/12 anonim ***** válasza:
51%

Az sem volt véletlen hogy az ünneplő tömeg a vállán hordozta őt. Tisza közütálatnak örvendett. Nem is csoda, hiszen gőgjéhez csak az inkompetenciája érhetett fel. A magyar történelem legrosszabb miniszterelnöke, az ő és az apja politikájának köszönhetjük trianont.

Ezért megérdemelne Tisza gyilkosa bármelyik városban egy utcatáblát.

Egy üzenet a vezetőinknek hogy ne felejtsenek.

nov. 9. 01:48
 7/12 A kérdező kommentje:

"Tisza közütálatnak örvendett."

1. Maximum a "köz" egy része által.

2. Ha közutálatnak örvend, akkor el lehet tenni láb alól? Büszkének kell arra lenni, aki megteszi?

"A magyar történelem legrosszabb miniszterelnöke, az ő és az apja politikájának köszönhetjük trianont."

Sajnos nem igazán érdemes történelmi témában olyasvalakivel vitatkozni, aki ilyen durván leegyszerűsítő, bődületes ostobaságot képes leírni.

Eleve az, hogy ki volt a legrosszabb miniszterelnök, egy totál szubjektív dolog. De ha már feljött, én azért biztosan Tisza alá helyezném el pl. Sztójay Dömét vagy Rákosi Mátyást...

Trianon kapcsán meg ha Tisza Istvánnak tagadhatatlanul volt is felelőssége, az apja politikájára rákenni a dolgot kb. az a szint, mint amikor Orbán szerint mindenért Gyurcsány a hibás.

nov. 9. 01:59
 8/12 anonim ***** válasza:
65%

Ők már előre látták azt hogy az ország nemzetiségi összetétele tragédiához fog vezetni.

Ezért az elnyomás és az erőszakos asszimiláció eszközével éltek, ezzel a politikával kérlelhetetlenül megutáltatták velük a magyarokat.

Trianon is azért lett annyira brutális, mert a nyugat meg volt győződve arról hogy a magyar egy elnyomó nép, nem szabad kisebbségeket rájuk bízni, nehogy a maradékon éljék ki a bosszújukat.

Tisza kormányok vezettek Trianonhoz. Bárki mondhat bármit, NEKIK lett volna lehetőségük megelőzni a katasztrófát.

Sajnos nekünk csak gőgös és idióta politikusaink voltak mindig is. Például katonáinkat papírtalpú cipőben küldték a frontra. Csak hogy pár fillért megspórolhassanak.

Tisza István volt a valaha élt legrosszabb politikusunk, csak az ország 2/3-át veszejtette el.

Ezt a teljesítményt mégis melyik politikus volt képes alulmúlni?

nov. 9. 02:23
 9/12 Gál Gábor 2024 ***** válasza:

ma 01:24

Mondom én, hogy NER-es vagy, tisztára az ő szemérmetlen, cinikus logikájukat követed :D

Ha szerinted az nem volt egy elnyomó rendszer, akkor nyilván számodra nem lesz elfogadható Szabó szervezkedése, csak akkor meg minek írod ki a kérdést.

nov. 9. 06:16
 10/12 anonim ***** válasza:
36%

Szabó Ervin kiemelkedő tehetség volt

Tisza viszont kifejezetten ártalmas politikus volt.

Pont úgy mint Orbán.

Nem tudnak a haza érdekében politizálni

nov. 9. 08:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!