Hogy reagálnád le ha megint bevezetnék a sorkatonaságot?
Nyílván főleg a fiatal férfiakat kérdezem. Tudom, persze, persze nem lesz bevezetve úgyse. Nyílván azért van róla szó minden második európai országban, meg nyílván ha a kormány mondja hogy nem fogják bevezetni akkor annak mindenképp hihetünk, hisz az orbán-kormány a legmegbízhatóbb egész európában, még egyszer sem hazudtak semmiben...😃.
Na de tegyük fel hogy mégis bevezetnék. Hogy reagálnád ezt le, hogy érintene lelkileg? Mennyire lennél lehidalva, felháborodva? Bevonulnál a parancsszóra, vagy ahogy csak lehet próbálnál alóla kibújni? És ha igen, hogy? Vagy esetleg válaszul valami elborultságot csinálnál?
#7 Ugyanígy vagyok, csak unokával.
#14 Írhatnál néhány konkrétumot, amit sorkatonaként tanultál, otthon nem lehet megtanulni és ma is használható. Ha valaki ott szerzett pl. jogsit, az nyilván más, nem az ilyesmire gondoltam.
Én simán megtagadom, leülöm, fejbe lőnek, felakasztanak stb.
Én nem fogok ezeknek a malmára dolgozni. A hazám ott van ahol lakom, azt védeni is ott fogom a családom mellet, nem valami doberdón, don kanyarban, elhurcolva...
Régen sem volt másképp..:
- Mer a királyok másképp nézik a háborút, mint a népek... Tudom én az egészet, ott beszélték meg előttem a tiszt urak. Mer a királyok, az csak egy család. Az mind atyafi-rokon. A muszka cár meg a német császár meg az angol, az mind rokon. A királyok mind összeházasodnak. Nekik az vót akkor az üzlet, hogy a népek csak hadd verekedjenek, de az nem vót üzlet, hogy ők is bajba kerüljenek... Ki kellett ereszteni a királyt... Az olasz király megszegte a barátságot az országgal, az nem vót baj, hanem az, hogy még ő is ott maradjon, az baj vót... Azér mondom én, hogy másképp van a háború, mint ahogy az iskolába tanítják, meg ahogy a papok prédikálják.
- Hát, gazduram, minden szentnek maga felé hajlik a keze.
- Igen - mondta komolyan Barmos gazda -, de azért erről ne nagyon beszélgessetek, én is sajnálom, hogy eljárt a szám.
Móricz Zs.: KASZÁSOK A FÁK ALATT 1936
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!