A szlovákok hogy kerültek Magyarország területére?
Lehet, hogy rossz kategóriába írtam, de nem találtam jobbat.
Elvileg a szlovákok előbb voltak a kontinensen mint mi, de gondolom akkor csak szláv törzsek voltak. Akkor viszont mi foglaltuk el az ő területüket, nem ? Vagy mi voltunk itt előbb, és csak ők jöttek be ?
A kérdés azért fogalmazódott meg bennem, mert suliban mindig azt tanultuk, hogy mire mi ideértünk a kontinens már "kialakult", és ebből nekem az jön le, hogy csak elfoglalással szerezhettünk területeket. Mert akkor nem csodálom, hogy nem bírják a pofánkat :S
Ez nem provokáció akart lenni, engem tényleg érdekel. Törin semmit nem tanítottak erről. Kb. ezer évig nem volt semmi, aztán hipp-hopp 4-5 nemzetiség megjelent az ország területén
"A szlovákok ősei (akkor még nem hívták így magukat) pedig kb 2-300 évvel előbb értek a Kárpát-medencébe,..."
Mese. Szláv törzsek nem vándoroltak be semikor Közép-Európába. A mai nyugati régészet és történettudomány már túllépett ezeken a pánszlávizmusban meg a romantikus szláv nacionalizmusban gyökerező, bizonyíthatatlan elméleteken. Amelyekben kb. annyi az igazság, mint a dáko-román kontinuitás elméletében.
Az itteni szlávok mindenféle szolgai (sclavi) jogállású néptöredékből alakultak ki Cirill és Metód szláv nyelvű keresztény téérítésének következtében. Nem a népek vándoroltak tehát, hanem a nyelv. Szvatopluk maga alighanem egy frank előkelő volt.
A magyarországi szlovákok ősei a 12-13. sz folyamán ÉNY felől, tehát Csehország, Morvaország, Szilézia irányából beszivárgó német telepesek voltak (tót = teuton), akik idővel keveredtek a Felvidéken más bevándorlókkal, lengyelekkel, csehekkel, morvákkal, magyarokkal. A nyelvi szlávosodásuk a 15. században indult meg a Felvidéket is évtizedekre megszálló cseh husziták hatására és uralma alatt, akik az óegyházi cseh nyelvet használva térítették át a lakosság egy részét. Ebből a szláv nyelvűvé lettt konglomerátumból alakultak ki idővel a szlovákok. Köszönhetően nagyrészt a 17. században meginduló ellenreformációnak és Pázmány Péternek, aki a Felvidéken beszélt szláv nyelv egyik népies nyelvjárását felhasználva kezdte visszatéríteni a terület jobbágyságát a katolikus vallásra. Ez lett a mai irodalmi szlovák nyelv alapja.
Néhány szláv földrajzi név nem bizonyíték nagyszámú etnikai szláv lakosság jelenlétére a honfoglalás előtti időkben. Meg aztán, hol vannak a prekeresztény törzsi szlávok hamvasztásos sírjai a Kárpát-medencévben, a Felvidéken? Keresték a szlovákok buzgón, de nemigen találtak belőlük. Régészetileg egyszerűen megfoghatatlanok az etnikai szlvávok a Duna-medencében a honfoglalás előtti évszázadokban, nincs bizonyíték a vándorolgatásukra. Nem én mondom, a modern régészet állítja (pl. Florin Curta: The Making of the Slavs: History and Archaeology of the Lower Danube Region, c.500-700. Cambridge University Press, 2001).
A mai balkáni szláv népeket sem lehet középkori etnikai előzményekre visszavezetni. A szerbek, horvátok nem oda vándoroltak mint szláv törzsek, hanem ott alakultak ki az évszázadok alatt.
"A szerbek, horvátok nem oda vándoroltak mint szláv törzsek, hanem ott alakultak ki az évszázadok alatt."
Hát ha csak úgy nem :) Szóval ott voltak azok a derék illírek, dalmátok, oláhok, kifejlesztettek maguknak egy vadiúj nyelvet, ami hogy, hogy nem, rokona az orosznak?
Már megbocsáss de a te elméleteidhez képest a dákoromán maga az ércbevésett akadémikusság.
"Már megbocsáss de a te elméleteidhez képest a dákoromán maga az ércbevésett akadémikusság."
Nem az én elméleteim. Csak én olvasok kurrens nyugati tudományos műveket is a témát illetően. Azok pedig rég túlhaladtak a te szláv szemléletű idejétmúlt meséskönyveiden.
Léteztek természetesen barbár szláv törzsek a Kárpátoktól északra, vagy Bizánc területén az Al-Duna vidékén. Csak éppen arra nincs semmilyen régészeti bizonyíték, hogy a Közép-Európa mai szláv népei a kora középkorban ide állítólagosan bevándorolt szláv etnikum egyenes leszármazottai lennének. Ezek a tények. Cirill és Metód a Bizánci területen valóban megtalálható, a sztyeppéről behurcolt/vándorolt etnikai szlávok nyelvét használta fel arra, hogy a keresztény térítés eszköze legyen az alacsonyabb rendű, mindenféle népek között, és ezzel leválassza őket avar uraikról. Ami Bizáncnak is érdekében állt. A bolgárok cárja pedig tudatosan választotta a szlávot, mint az ortodox egyház nyelvét, szemben a göröggel, hogy ezáltal is függetlenedjen Konstantinápolytól.
"Cirill és Metód a Bizánci területen valóban megtalálható, a sztyeppéről behurcolt/vándorolt etnikai szlávok nyelvét használta fel arra, hogy a keresztény térítés eszköze legyen az alacsonyabb rendű, mindenféle népek között, és ezzel leválassza őket avar uraikról."
Szóval a görög helyett amivel Bizánchoz kötötték volna őket, egy teljesen obskurus nyelvet tanítottak nekik hogy jól függetlenedhessenek, mint a bolgárok :) Tudsz egyébként olyan esetet ahol ez működött? mondjuk egy nép a keresztény térítés hatására felvette a latint?
A wikin egyébként még az én avítt elméletem van, elég új irodalmi referenciákkal, és az angolt elég jól ellenőrzik is, szóval ha nem is hivatalos, de megbízható.
"Szóval a görög helyett amivel Bizánchoz kötötték volna őket, egy teljesen obskurus nyelvet tanítottak nekik"
A birodalomban valóban jelen lévő szláv szolgai állású népek nyelve egyszerűen alkalmasnak látszott az avaroknak alávetett alsóbbrendű népelemek térítésére, hiszen senkit sem preferált.
Egyébként a bolgárok is egyes nézetek szerint török, más újabb elképzelések szerint iráni eredetű nép, éppen a szláv ortodoxia révén lettek szláv nyelvűvé.
A Duna-medence és az É-Balkán területén nincs bizonyíték nagyszámú szláv népesség meglétére, akármilyen elavult pánszláv rizsával jön is a Wiki. Nincsenek hamvasztásos sírok, amelyek szláv népesség meglétére utalnának a kérdéses időszakban (a leletanyag kb. 2-5 százaléka). Innentől fogva sztálinista mese az egész vándorolgató szlávok tézis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!