Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Magyarországon, az EU-ban és...

Magyarországon, az EU-ban és az USA-ban tényleg "jobboldali fordulat" várható 2024-ben?

Figyelt kérdés

2024. ápr. 21. 15:33
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

"Ez nem nagyon látszik."

De, az EU elég lassú és konzervatív sok tekintetben, ami meg is látszik, pl. az EU versenyképességén.

Most látványosan beütött, hogy jobboldali többség volt végig az EP-ben.

2024. ápr. 21. 23:55
 12/17 D-Mano ***** válasza:
100%

5-ös, 11-es,

Jobboldal, baloldal... ki mit ért alatta...

Teljesen össze van keverve itt minden.

A klasszikus jobboldal gazdaságilag liberális, ami a gyakorlatban az állami és a nemzeti érdekkel ellentétes.

A baloldal pedig gazdaságilag erősen kontrollált, de a hagyományos kultúrális, társadalmi értékeket elvetendőnek tartja, valamint képviseli az internacionalizmus eszméjét. Ami szintén ellene megy az állami és nemzeti érdekeknek.

Na most akkor melyik a "jobboldal" vagy a "nemzeti oldal" ezek közül??

Valójában egy-egy politikai csoport 3 törésvonal mentén különülhet el:

1) globalista/internacionalista vs. nemzeti/szuverenista

2) társadalmilag, kultúrálisan: konzervatív/tradícionalista vs. liberális/progresszív

3) gazdaságilag: államilag szabadjára engedni a gazdaságot, a piacokat vs. államilag nagymértékben szabályozni a gazdaságot, piacokat.

Belátható, hogy ezen töréstengelyek mentén nem besorolhatóak igazából a politikai csoportok jobb- és baloldaliságba.

Praktikusan viszont: Magyarországon (és Európában is nagyjából) azt értjük jobboldal alatt, akinek a propagandája* a konzervatív értékekről és a nemzeti/szuverenista törekvésekről szól. Baloldal alatt pedig azt értjük, akiknek a propagandája* a szabadságról és a haladásról valamint az internacionalista, globalista törekvések támogatásáról szól.

*ezen politikai csoportoknak vagy pártoknak csak a PROPAGANDÁJA hirdeti az általam fentebb említetteket. A valóságban: a liberálisok diktatórikusba hajló elképzelésekkel szándékozzák biztosítani a szabadságot. A szuverenisták meg valahogy minden intézkedésükkel "véletlenül" pont épp a globalizmus felé vezetik az országukat...

2024. ápr. 22. 01:23
 13/17 anonim ***** válasza:

"Jobboldal, baloldal... ki mit ért alatta..."

A te leírásod alapján is jobboldali, ha kontextusba helyezzük.

Eredetileg az EU és NATO is - részben - azért jött létre, hogy a nagy tömbökkel (amcsik és oroszok) szemben meg tudják őrizni a szuverenitásukat. Ez látszik a szabályozásban is, ahol próbáltak minél kevesebb dolgot egységesíteni, így töredezett maradt a piac, mert figyelembe akarták venni az államok saját szuverenitását.

Ez a cégek szempontjából EU-s szinten azért problémás, mert ez azt jelenti, hogy kb. 30 ország különböző szabályrendszeréhez kell igazodni, akár az gazdaságilag liberális, akár nem.

Szóval pont a szuverenitás kapott hatalmas hangsúlyt az EU-ban, ami előteremtette ezt a helyzetet. Ezt nehéz nem jobboldalinak értelmezni.

2024. ápr. 22. 08:16
 14/17 D-Mano ***** válasza:

13-as,

nem erőlködöm... Csak ennyit válaszolok neked: „A háború béke, a szabadság szolgaság..."

-Ha érted, érted, ha nem, akkor nem. (Valószínűleg nem fogod...)

2024. ápr. 22. 09:21
 15/17 anonim ***** válasza:
42%

Érteni értem, csak értelme nincs a jelenlegi kérdésben. Arról meg ne is beszéljünk, hogy érvelési hiba.

Amúgy nem ezt idézted volna, ha ismernéd a "a szabadság rabszolgája vagyok" idézet kontextusát. De nem lep meg, hogy annyira műveletlen vagy, hogy még ezt se tudod.

2024. ápr. 22. 11:48
 16/17 D-Mano ***** válasza:

De én nem azt idéztem, hogy "a szabadság rabszolgája vagyok". Hanem Orwellt.

És arra akartam vele utalni, hogy amikor jobban hiszünk a definícióknak és a narratíváknak, mint a tapasztalati valóságnak és a logikának, az azt jelenti, hogy egy Orwelli világ felé tartunk- vagy már ott is vagyunk...

2024. ápr. 22. 12:14
 17/17 anonim ***** válasza:

"De én nem azt idéztem, hogy"

Tudom, csak egy idézettel reflektáltam egy idézetre. Láthatóan ezzel nem igazán tudtál mit kezdeni.

"Hanem Orwellt."

Igen, ezt hívják érvelési hibának.

"És arra akartam vele utalni, hogy"

Én pedig arra, hogy nincs olyan, hogy tapasztalati valóság, mert amit megtapasztalsz az valami valós következménye, de önmagában a tapasztalásból nem fogod tudni, hogy minek a következménye.

Egyébként a logika pont nem kapcsolódik a tapasztaláshoz, hanem a defníciók része.

"amikor jobban hiszünk a definícióknak és a narratíváknak, mint a tapasztalati valóságnak és a logikának"

Mellesleg, ha ezt ráillesztjük a beszélgetésünkre, akkor is nekem lesz igazam, mert te hoztad a definíciókat, hogy mi a bal és mi a jobb, míg én fogtam az EU működésének megtapasztalását és ráillesztettem ezekre a definíciókra.

2024. ápr. 22. 13:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!