A nagy városok mitől liberálisabbak ?
#8: Ezt különválasztanám, mert nem rájuk utaltam azzal, hogy kevesebb az eszük, azt általánosságban írtam. Az országos GDP jelentős része koncentrálódik pl. a főváros környékére, ez nyilván nem véletlenül van így.
A szüleim pedig nem buták, engem is Ők tanítottak a kritikus gondolkodásra, bár hetven felettiek, interneteznek, használják és elérik az általad is említett legmodernebb technológiát, de valahogy, csak azt akarják elhinni, ami nekik szimpatikus.
Kisebb közösségekben nagyobb szerepe van a közösségeknek, a normáknak - negatív szemszögből nézve mondhatjuk úgy is, hogy jobban kinézik azt, aki más.
Nagyobb közösségekben az ember kevesebb kötöttséggel élhet, hiszen csatlakozhat másikhoz, ha az egyik kiveti magából.
Több tényező igaz egyszerre:
-Városban nagyobb a pörgés, ennek minden jó és rossz hozadékaival együtt. Aki ezt nem szokta meg, nyilvánvalóan kevésbé lesz fogékony a változásokra, és jobban szereti azt, amit megszokott, ami már bevált.
-Vidéken ismerik egymást az emberek, amíg városban nem ritka, hogy a szomszédodat se ismered. Ezért városban könnyebb nagyobbra becsülni az egyént, mint a közösséget.
-Ez nem minden falura igaz, de sok faluban a helyi közösség a templom, a helyi értelmiségi meg a pap.
-Az emberek nincsenek odabetonozva, ahova születtek. Ha egy vidéki nem kedveli a saját közegét, elmehet lakni Újlipótvárosba és nézhet egész nap művészfilmeket egy gangos házban. Ha egy városi ember hagyományos életre vágyik, vehet magának egy tanyát. Így a város nyer egy liberálist, a vidék nyer egy nem liberálist.
-Ha összehasonlítunk demográfiai csoportokat, akkor liberálisabbak: a fiatalok, a magasabbal iskolai végzettséggel rendelkezők, és nyugati országokban a színes bőrű kisebbségek. Magyarul a városi lakosság összetétele eleve liberálisabb.
"alkoholizmus világcsúcstartó ország vagyunk"
Az Németország.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!