Nem lenne jobb a világ, ha a politikusok betiltanák a vallásokat, és a vallás gyakorlását?
A kérdés provokatív.
Köszönjük! Moderátoraink ellenőrizni fogják ezt a kérdést.
Szerintem fordítva ülsz a lovon, de ehhez messzebbről indulok.
A társadalom szervezőereje a közös értékrend, azaz, hogy bizonyos dolgokról ugyanazt gondoljuk, azonosan cselekszünk és érzünk valamiféle összetartozást. A vallás ennek egy olyan alváltozata, ami az ember spiritualitását használja csatornaként. Szerintem e nélkül szegényebbek lennénk.
Amivel neked bajod van az az, amikor az aktuális hatalom visszaél a vallással, és az összetartozásra, közösségformálásra hivatott dolgot megosztásra és gyűlöletkeltésre használja fel. Pl mi itt azt hisszük, hogy az iszlám az valamiféle erőszakos, radikális vallás, pedig ez nem igaz; a politika az, ami radikális arrafelé.
Viszont a radikális politikának ehhez nem kell vallás, valójában bármilyen identitásképző dolog megfelel; gondolj a futball ultrákra, akik azért verik össze egymást, mert másik csapatnak szurkolnak, amúgy mindenben megegyeznek egymással. A nacionalisták a nemzeti összetartozást használták gyűlöletkeltésre, a kommunisták pedig a társadalmi rétegződést.
Amit szerintem te valójában szeretnél betiltani, az a radikális politikai nézetek, és a hatalommal való visszaélés.
Én betiltanám az összes erőszakosan térítő vallást, illetve az Ábrahámi vallások közül mindegyiket. Nagyon káros az összes.
A taoiuzmus, konfucuizmus, buddhizmus, hinduizmus, zoroasztrizmus, bahái hit és a hasonló vallások maradhatnának.
Ne álljunk meg félúton! A káposztás tésztát lehet cukorral és borssal is enni. Mindenki köteles legyen úgy enni, mint te!
#14 A zsidó vallás nem térítő.
Vagy cukorral és borssal! ;
A 12-nek van igaza!
Mindegyik vallás veszélyes. Nem vagyunk attól gazdagabbak, hogy olyanok, akiknek a mentális képességük nem engedik meg a hangalapú, és képalapú gondolatokat, vallásokat erőltessenek másokra.
Attól mért vagyunk gazdagabbak, hogy a vallásosok gyilkolnak? Vagy hogy betiltanak mindent?
Nem csak a vallásokat, de a vallásra hajlamos társadalmakat is be kéne tiltani.
"Attól mért vagyunk gazdagabbak, hogy a vallásosok gyilkolnak? Vagy hogy betiltanak mindent?"
A gazdagsággal gondolom az én hozzászólásomra (#12) céloztál, de úgy látom, nem értetted, mi van odaírav, úgyhogy kérlek, olvasd el újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!