Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mindenféleképpen megbukott...

Mindenféleképpen megbukott volna a szovjet rendszer, és a szovjet birodalom?

Figyelt kérdés
Mondjuk nincs egy Gorbacsov, hanem van akkor is egy Putyin.
2023. okt. 3. 12:23
 1/3 anonim ***** válasza:
87%
Azt már csak erőszakkal lehetett volna egyben tartani, és q népek kiéhezteztetésével, Szibériába való küldésével.
2023. okt. 3. 12:30
 2/3 anonim ***** válasza:
81%

Én ezt teljesen másként látom: szerintem amit most látunk Oroszországban, az is az orosz birodalom hanyatlásának újabb fejezete, ahogy a SZU szétesése is az volt.

Amit Gorbacsov felismert, hogy a SZU működésének alapvető problémája nem a szocializmus, hanem a centralizált, korrupt diktatúra. Ő egy demokratizáltabb szocializmust akart építeni, de kisebbségbe került, és elvesztette a csatát, a SZU meg széthullott.

Ha a helyén Putyin ült volna, akkor szerintem az ő fókusza a birodalom minden áron egyben tartása lett volna. Ennek megfelelően szerintem a SZU Putyin alatt egyben maradt volna, cserébe a súlyos problémák tovább mélyültek volna, egészen addig, amíg akár háborús szintig eszkalálódik a sztori.

Valójában amúgy pontosan ezt látjuk most, és ezért mondom, hogy ugyanaz a hanyatlási folyamat megy tovább.

2023. okt. 3. 13:01
 3/3 Sindelar ***** válasza:
100%

"Amit Gorbacsov felismert, hogy a SZU működésének alapvető problémája nem a szocializmus, hanem a centralizált, korrupt diktatúra."

Bingó. A kérdésben hiba van, a rendszer pont nem egy "szovjet" rendszer volt. A szovjet magyarul azt jelenti, hogy tanács. Kezdetekben úgy álmodták meg a kommunisták, hogy a helyi közösségek demokratikus irányítása alá kerül majd minden, helyette lett egy tekintélyelvű, centralizált valami. Egyáltalán nem egy demokratikus tanácsrendszer. Gorbacsovnak nem sikerült véghez vinnie az elképzeléseit, Oroszország meg visszatért a cári korszakhoz.

2023. okt. 3. 13:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!