Ha lenne egy saját országod, hogyan irányítanád?
Előtte két egyéb kérdés:
- Hol helyezkedne el az országod a földön?
- Milyen földrajzi adottságai lennének?
Most, a lényegi kérdések:
- Milyen államformája lenne?
- Milyen gazdaságpolitikát folytatnál?
- Mely országok lennének a szövetségeseid (akár a térségeden belül, akár kívül)?
- bármi egyéb
"Hol helyezkedne el az országod a földön?"
Egy sziget lenne.
"- Milyen földrajzi adottságai lennének?"
Mint most Magyarországnak, csak lenne tengerpart.
"- Milyen államformája lenne?'
Elnöki köztársaság,de nem liberális demokrácia,hanem a kínaira hasonlítót, csak nem vörösben.
"- Milyen gazdaságpolitikát folytatnál?"
piacgazdaságot, kicsi állami szerepvállalással.
"- Mely országok lennének a szövetségeseid (akár a térségeden belül, akár kívül)?"
Semlegesség uralkodna, mindenki barát lenne, akivel lehet üzleti kapcsolatokat építeni,gyarapodni.
Én is a szigetet preferálom, bár maga a kérdés már most elég fantáziadús, mert a Földön (nem a földön) nem igazán van szabad hely új országnak sem szigeten, sem máshol. Tehát feltételezzük, hogy bármit választhatok, de akkor miért ne választanám a teljes Föld birtoklását? Kicsit fura ez a megközelítés
Olyan földrajzi adottságai lennének, amilyenek a szigeten vannak. Vagy mágikusan olyan lesz amilyet szeretnék? Mert akkor lehetne nyáron az egész termőföld, betakarítás után meg bányák tucatjai tavaszig :D
De kicsit valósághűbben megközelítve a dolgot, lehetőleg termőföldekben és erdőkben gazdak vidéket választanék, a nyersanyag szükségletemet pedig gyarmatokról elégíteném ki.
Királyság lenne, ahol nem örökösödés útján, hanem választások útján választanának királyt az emberek. De csak akkor lenne választás, ha a korábbi király lemond, vagy meghal, de lenne lehetőség a király lemondatására, ha a nép nagy többsége elégedetlen és ezt egy népszavazáson vagy hasonlón, hivatalosan is kinyilvánítják. Lehetne király férfi és nő is, korábban elítélt, de már szabadult bűnöző is, de csak 20 év feletti, amennyiben az illetőnek van legalább egy érettségije, vagy azzal egyenértékű végzettsége. Tehát túl fiatal, vagy írástudatlan embereket nem engednék élethosszig a trónra :D
Az ország mezőgazdaságra épülne, a nyersanyagokat pedig gyarmatbirodalmakról szállítaná be. De a gyarmatokat nem katonai erővel tartaná fenn, hanem olyan helyeken kolonizálna, vagy hozna létre telepeket, ami ásványkincsekben gazdag, termőföld viszont nincs a térségben. Akár mesterségesen választanék szét megszállt országokat, hogy ezeket a körülményeket létrehozzam, az így létrejött bábállamnak pedig folyamatos és bőséges élelmiszerellátást biztosítanék a nyersanyagok szállításáért cserébe, mellette elvárnám hogy bizonyos mennyiségű katonai erőt is az országom rendelkezésére kelljen bocsátania, akik más országokban lesznek állomásoztatva, ezzel is csökkentve egy esetleges felkelés esélyét vagy sikerességét. Így ha megtagadják a nyersanyagszállítást vagy az együttműködést, egyszerűen nem kapnának több élelmiszert, amit nem engedhetnének meg maguknak. Egyébként a saját országomon belül próbálnék kevésbé beleszólni a gazdasági folyamatokba, hagynám hogy a piac határozza meg az árakat, de a fejlesztési, kutatási irányok (mezőgazdasági, kutatási és más területek is) királyi vezetés alatt lennének kialakítva és a királyság is finanszírozná ezeket a projekteket.
Olyan országok lennének a szövetségeseim, akikkel ez gazdaságilag vagy katonailag indokolt. Nyilván a gyarmatként vagy bábállamként tartott beszállító-országok a "szövetségeseim" lennének, de abból csak annyi tartható fenn, amennyi élelmiszert a saját országomban termelni tudok. Így mindenképpen szükségem lenne más, erős országok szövetségére, de inkább katonai mint gazdasági alapon. Olyan országok kapcsán lennék érdekelt, akik nem tartanak fent hasonló gyarmati rendszert, hiszen akkor egymás területeire is vethetnénk a szemünket. Olyan országokat néznék ki, mint a jelenlegi világunkban Lengyelország vagy a Magyar királyság, akik nagy területtel és minimum egy közepes hadsereggel rendelkeznek, de nincsenek területszerzési vagy gyarmatosítási törekvéseik, így nem veszélyeztetik az én országom működését. Velük kötnék elsősorban katonai szövetséget és kölcsönösen támogatnánk egymás katonai törekvéseit a saját régiókban, illetve kölcsönösen védenénk egymást a külső ellenségektől. Persze gazdasági kapcsoaltokat is ki lehetne alakítani és valószínűleg ki is kellene, de igyekeznék gazdaságilag "önellátó" lenni.
"Én is a szigetet preferálom, bár maga a kérdés már most elég fantáziadús, mert a Földön (nem a földön) nem igazán van szabad hely új országnak sem szigeten, sem máshol. Tehát feltételezzük, hogy bármit választhatok, de akkor miért ne választanám a teljes Föld birtoklását? Kicsit fura ez a megközelítés"
Mármint én arra gondoltam, hogy a Föld melyik részén lenne az ország. Például ha már a szigetnél maradunk, akkor tegyük fel, hogy a Csendes-Óceánon a Húsvét-szigettől kicsivel délre.
"Olyan földrajzi adottságai lennének, amilyenek a szigeten vannak. Vagy mágikusan olyan lesz amilyet szeretnék?" Nyilván az adottságok egy része egyenesen következik a terület elhelyezkedésétől (ilyen például az éghajlat, vagy a távolság a világgazdaság központjaitól). A többi adottság pedig bármilyen lehet például, hogy vannak-e hegységei, a partvonala mennyire tagolt (már ha van), népsűrűsége mekkora stb.
Ezek azért fontos kezdőkérdések, mert az ország lehetőségeit befolyásolják. A földrajzi adottságok hatással lehetnek a külpolitikára, a védelemre, de még a gazdaságra is (bár ma már egyre kevésbé fontosak a természeti adottságok)
Bocsánatot kérek, ha nem volt minden kérdés teljesen pontos.
"Mármint én arra gondoltam, hogy a Föld melyik részén lenne az ország. Például ha már a szigetnél maradunk, akkor tegyük fel, hogy a Csendes-Óceánon a Húsvét-szigettől kicsivel délre."
Akár, ott elfér. Megjegyzem, hogy nagyobb szigetre gondoltam. Gyors rákeresésből Magyarország területe ~100.000 négyzetkilométer, Japáné ~400.000, Madagaszkáré ~600.000, Ausztráliáé pedig ~7.800.000. Ezek alapján olyan ~1.000.000 négyzetkilométeres szigetre gondoltam, tehát nem kontinens méretűre, de közel sem apró szigetre.
#3 voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!