Több tanár ismerősöm van és azért nem buktatják meg a kettes tudást sem elérő diákot, mert fél a szülők retorziójától. Nem lehetne valami védettebb jogi státuszba helyezni őket, vagy veszélyességi pótlékot adni nekik?
Nem is kell őket megbuktatni. Majd megoldja a kérdést a BV.
Nagy eséllyel úgy is mennek a böribe.
Mikor még tanítottam, akkor volt ilyen esetem. 1,53-ra állt a gyerek, meg akartam buktatni év végén. Tényleg a legjobb indulattal nézve sem tudott semmit és nem azért, mert annyira buta volt, hanem mert leszart mindent.
Az iskola igazgatóhelyettese engem állított a szőnyeg szélére, hogy hogy van merszem megbuktatni. Mert hogy bejön a szülő és akkor ő (!) mit mond majd neki. Vagy még rosszabb, szólnak a tankernek, mert 1.53-ra buktatni akarunk.. Mint kiderült ez az ig.helyettes az igazgatói székre pályázott, amit aztán meg is kapott. Ezért volt neki ilyen kínosan fontos a tankerrel való kapcsolat.
Elég megalázó volt ez nekem, ott is hagytam a tanítást és jó döntés volt.
„66. § (2) pedagógus, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott az óvodai nevelőmunka, az iskolai és kollégiumi nevelő és oktató munka, valamint a pedagógiai szakszolgálat ellátása során a gyermekekkel, tanulókkal összefüggő tevékenységével kapcsolatban a Büntető Törvénykönyvről szóló törvény szempontjából közfeladatot ellátó személy.”
↑ 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről hatályos szövegéből. (Már így volt, a törvény kihirdetésekor is, lásd: Magyar Közlöny 2011. december 29., csütörtök, 162. szám.)
Azt jelenti, hogy büntetőjogi védelem szempontjából a Magyar Honvédség szolgálatot teljesítő katonájával, a mentőszolgálat tagjával stb. esik egy tekintet alá.
Az más kérdés, hogy megfenyegetnek, sőt, megtámadnak például rendőröket, bírókat, mentősöket is.
(Igen más, de régóta törvény tiltja pl. a közösségi közlekedés megállóiban való dohányzást. És? Vagy, mióta van hatályban az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény? És? Próbálj rábírni hatóságot intézkedésre; a jegyző a rendőrséghez, a rendőrség a jegyzőhöz küld; állatvédelmi egyesületnek meg annyi joga van, mint neked, vagy nekem.)
Van jogszabályi védelem, csak...
3
Erről van tudomásom, de az érintett családok
vagy nem ismerik,
vagy nem tudnak önkontrollt gyakorolni,
és/vagy nem képesek egy pillanatnál előbbre tervezni.
De a tanár ettől még retteghet.
Ahogy a mentős, vagy akár a rendőr is retteghet. Bizony, ahogy írtam a példákat, a jogszabály senkit sem véd meg, nem tartatja be magát.
Te a jogszabályi védelmet kérdezted, az, megvan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!