Nem értem. Miért kell a rosszul működő bankokat közpénzből hizlalni?
Egyetértek az elsővel, mégis jogos a kérdező felvetése. Az azért finoman szólva sem korrekt, hogy a jó időkben a bank részvényesei gazdagodnak, ilyenkor meg az állam kell, hogy megmentse a bankot, nehogy a kisemberek szívjanak.
Mármint tudom, hogy a világ így működik, ez nem a lázadó tini punk balladája, meg nem is a gyári melós ráeszmélése a "szupertitkos háttérhatalomra" csak pusztán egy tény kimondása.
Nem az a gond, ha közpénzzel segítik egy bank csődjének elkerülését, hanem az a baj, hogy cserébe nem lesz állami tulajdonban a bank egy része.
Ha a piacról szereznek pénzt gy befektetőtől, hogy elkerüljék a nehézségeket valami probléma esetén az egyértelműen részvény kibocsátást vagy eladást jelent és aki a pénzét adja az egyben részvényes is lesz ennek arányában. Az állami bankkonszolidáció azonban általában csak annyit jelent, hogy az állam beleteszi a pénzét a bank megmentésébe, de nem kap cserébe semmit, a banknak a tulajdonosai ugyanazok maradnak és ugyanúgy rosszul végezhetik tovább a munkájukat a vezetői, az állam nem szerez beleszólási, döntési jogot sem és a hasznából sem részesül, mint egy részvényes.
De vannak ellenpéldák is erre, mindenhol a konszolidáció egyben tulajdonszerzést is kellene jelentsen. A magyar bankmentő döntésekben volt erre példa az elmúlt években, ezért lett állami kezelésben pár bank 2010 után. Mára jelentős állami tulajdon van az Erste bankban is meg a Magyar Kereskedelmi és Hitelmankban is.
Ha nem tennék meg az államok akkor pillanatok alatt nyilvánvaló lenne hogy az egész pénügyi világ egy hazugságokra épülő virtuális rendszer.
Amig a bank olyan pénzt ad neked kölcsön ami nem is létezik és ezt törvényesen megteheti addig sajnos elő fog fordulni ilyen.
"Amig a bank olyan pénzt ad neked kölcsön ami nem is létezik és ezt törvényesen megteheti addig sajnos elő fog fordulni ilyen."
Igen, én is láttam azt a youtube videót. Majd elolvastam a cáfolatot is a kiszamolo.hun.
Mindegy, közelítsünk máshonnan: tegyük fel, hogy egy bank kizárólag aranyból veretett pénzérméket helyezhet ki hitelbe. Mi fog történni, ha előáll egy olyan állapot, amikor a betétesek hirtelen vissza akarják kérni az aranyukat, mert az infláció miatt már nem éri meg bent tartani, de a bank nem tud ennyi aranyat egyszerre előteremteni? A bank nem fog tudni téged kifizetni. Ezt hívják csődállapotnak.
"Persze hogy cáfolják, mert ha beismerik hogy igaz akkor olyan pánik törne ki hogy összeomlana a bankrendszer. "
A cáfolat nem attól függ, hogy ki mit akar, hanem hogy mit támasztanak alá a tények. És hát nem azt, amit te szeretnél itt terjeszteni...
"A jelenlegi bankrendszer a bizalomra épül."
Bármilyen bankrendszer csak a bizalomra tud épülni, semmi másra. Eleve a pénz, vagy a kereskedelem bármilyen formája csak a bizalomra tud épülni. Bizalomra abban a közmegegyezésben, hogy X dolognak mi az értéke. Ezzel mégis mi a gond? Ez máshogy eleve nem tud működni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!