Miért nem lehet manapság a nevükön nevezni a kisebbségeket?
Miből gondolod, hogy nincsen számonkérés? Hát éppen ti szoktátok mondani, hogy a börtönök tele vannak cigányokkal. Ha nincsen semmilyen számonkérés, akkor ez hogyan lehet?
Illetve feltennék egy kérdést: szerinted miért olyan sok a cigány bűnöző? Mi lehet a hátterében annak, hogy a romák olyan nagy százaléka rendes munka helyett bűncselekményeket követ el?
Tudod, mi az igazán tragikus? Hogy ez a két dolog nem zárja ki egymást. A rendőrök hajlamosak félrenézni, ha cigányok az elkövetők ÉS MÉG ÍGY IS tele vannak a börtönök velük. Nyilván valamit már nem tolerálnak a hatóságok a bőrszín miatt, de sok lopást, zaklatást, verést megúsznak. Engem személyesen próbáltak lebeszélni a feljelentésről, mert úgyse lesz semmi. Szerinted ez rendben van így?
Persze a liberálisok mindig közvetlen bizonyítékot követelnek és ha az nincs, akkor a vádlót hazugnak nevezik, az esetet semmisnek tekintik. Nos, ha ami nincs bizonyítva, az nem is létezik, akkor korrupció sem létezik Magyarországon es a családon belüli erőszak is minimális.
Másik kérdésre: Nem kizárólag, de nagyban kultúrális oka van. Náluk sokkal inkább az ügyeskedéssel szerzett pénz az elismert, mint a munkával. Nyilván a magyar állam is felelős a helyzetért, ezt nem vitatom. Úgy viszont soha nem lesz megoldás, hogy ők hátradőlnek és várják, hogy majd az állam egyedül elintéz mindent. Jó lenne egy konstruktív együttműködés.
"Szerinted ez rendben van így?"
Nem, nincs rendben - bár szerintem azért nem is egészen van így. Inkább úgy mondom, hogy ha így van, vagy így lenne, azzal baromira nem értenék egyet.
"Persze a liberálisok mindig közvetlen bizonyítékot követelnek és ha az nincs, akkor a vádlót hazugnak nevezik, az esetet semmisnek tekintik."
Nem a liberálisok, hanem mindenki, és ez így van jól. Ha én azt állítom, hogy a konzervatívok többsége náci (nem gondolom így, csak példa), akkor az egy elég erős állítás, amit illene alátámasztani valamivel, szerintem ebben egyetértünk. Az, az érvelés, hogy ez nyilvánvaló tény, és aki ezzel nem ért egyet, az vagy homokba dugja a fejét, vagy maga is náci, nem igazán adekvát.
"Náluk sokkal inkább az ügyeskedéssel szerzett pénz az elismert, mint a munkával."
Na és eljött az a pont, amiben nem tudok veled egyetérteni - az eddigiekben nagyrészt tudok, leszámítva a feltételezéseket és a liberálisozást.
Az ügyeskedés nem bűnözés, ha mondjuk egy csomó cigány seftel, vagy vállalkozik, abból nem következik iskolai terror, vagy tele börtönök. Mi lehet szerinted az oka mégis annak, hogy ennyire sok az agresszív, lopásra, rablásra vetemedő roma?
Ezek szerint azzal mégse értesz egyet, hogy súlyos lenne a helyzet. Ahol te laksz és dolgozol, ott lehet, hogy semmi ilyen nincs. Máshol meg nagyon is van.
A nácizás egy jó példa, mert a liberálisok egyből náciznak, rasszistáznak és homofóboznak mindenkire, aki nem tetszik nekik. Akkor is, ha semmi olyan dolgot nem mondott.
A metoo kampány alatt nem volt igény a bizonyítékokra, de ha valaki a cigányokra mond rosszat, akkor hirtelen már van. Ez képmutatás.
Továbbra is azt mondom, hogy a kultúrájuk, a mentalitásuk. Az ügyeskedés csak egy példa volt. Ott van a tribalista hozzáállásuk, amit megfigyelhetünk. Összeverődnek bandákba és akkor már mindenki felett állónak érzik magukat. Ilyenkor az erő a jog. Ha a liberálisok következetesek lennének, akkor ezt is látniuk kellene, nem csak a "nácikat" - akiket viszont mindig és mindenhol látnak.
Az a rohadt nehéz ebben a témakörben, hogy alapveőten nem valótlan, amit látsz, viszont a képed baromi hiányos. Az egész elméleted, két fő információ összekapcsolására épül: cigány és agresszív bűnöző. Te azt tapasztalod, hogy a téged ért agresszív kellemetlenségek döntő többsége cigányokhoz köthető, és ebből teljesen logikus következtetés, hogy a cigányokkal szemben fel kell lépni.
A megközelítéseddel annyi a fő gond, hogy néhány pillanatfelvétel alapján ítéled meg egy egész film cselekményét. Amit látsz, az valós, de az odáig vezető utat nem érted. Megpróbálom egy példán keresztül érzékeltetni.
A lányom osztályába került egy kislány (nem cigány), akinek az anyja meghalt, az apja bántalmazta, elzárva tartotta, végül intézetbe adta. A gyereknek szinte minden alapkészség hiányzik, amit egy átlagos gyereknek megtanítanak a szülei. Brutálisan deviánsan viselkedik. Verekszik, az orrát a ruhájába törli, ha hozzáérnek, megijed és ordít. Az egész osztály utálja, és piszkálják, amitől még agresszívabb lesz.
Mi felnőttek pontosan tudjuk, hogy a gyerekkel annyi a gond, hogy az apja egy retek nagy f.sz volt, és elk.rta a kislányt. A gyerekek csak annyit látnak, hogy ő egy patkány, és azt kívánják, bárcsak meghalna - konkrétan tervezgették, hogy megmérgezik.
A cigányokkal az a gond, hogy a nyomor miatt, amiben élnek, kb minden második gyerek sorsa olyan, mint amilyen ezé a kislányé. Ezzel bizonyára egyetértesz te is, csak te azt gondolod, hogy éppen ezért kéne őket jól fejbe vágni, hogy térjenek már észhez. Ezzel kapcsolatban tedd fel magadnak a kérdést: ha tudnák jobban csinálni, szerinted nem csinálnák?
Képzeld bele magad az általam említett kislány - és ezzel az átlagos cigány gyerek -helyébe. Egy putriban nő fel, verik, nem foglalkoznak vele. Az óvodában már le van maradva, butább, deviánsabb, nem tud beilleszkedni, piszkálják, kiközösítik. A gyerek félni kezd, frusztrálttá, megszégyenültté válik. Mivel otthon verték, ő is így védi meg magát, és agresszív, erőszakos lesz. És otthon is, meg az óvodában is azt hallja, hogy azért, mert ő cigány.
Most felteheted a kérdést, hogy akkor szerintem a magyarok tehetnek róla? Nem, nem tehetnek. Azok, akik elszenvedik ezt a sok szart a romáktól, azok sem tehetnek róla. Igazából azt, hogy ki, vagy mi tehet róla, valahol nagyon messze a múltban kell keresni szerintem. DE! Szerintem szerencsésebb lenne azon gondolkodni, hogy mit lehetne és kellene tenni.
És akkor az eredeti kérdésem: ha most jól beolvasunk nekik, attól mi lesz jobb? Ha nem bűnöznek, mit fognak csinálni? Elmennek dolgozni? Hová? Te felvennél egy lecsúszott, funkcionális analfabéta, frusztrált, valószínűleg kicsit alkoholista cigány csávót a munkahelyedre?
Akkor most megint jöhet a kérdés: mert akkor szerintem ez jól van így, és rájuk kellene hagyni? Egy f.szt van jól, rosszul van, és a helyzet egyre rosszabb. És persze k.rvára nem kéne ráhagyni. Amit én mondok, hogy beszélni a cigánybűnözésről, cigányozni, szegregálni nemhogy nem megoldás, de pontosan ellentétes hatású, még tovább ront rajta.
Visszatérve a lányom osztálytársára: a tanárok jobb híján kettős mércét alkalmaznak, mert nem várhatják el ugyanazt a kislánytól, ami bárki másnál alap. Ő jutalmat kap azért, ha szépen jelentkezik, vagy kifújja az orrát, amiért az összes gyerek féltékeny, hiszen ők nem kapnak. Igazuk van: igazságtalan. Ugyanakkor mi a f.szt lehet csinálni? Vagy kilököd és még mélyebbre süllyed, vagy megpróbálod támogatni, hogy valahogyan beintegrálódjon, ami meg igazságtalan a többivel szemben.
A cigányokkal az a baj, hogy egy baromi nagy entikummal kellene ezt valahogy megcsinálni, és az elképesztő feladat. Kellene munkahely, de a cigány nem képzett, sokszor még olvasni is rosszul tud. Akkor kellene iskola, hogy tanuljanak, és aztán felvegyék őket dolgozni, de a gyerek a nyomorban rosszul teljesít, és a sorozatos kudarcok miatt kiesik az iskolából, szóval kéne munka a szülőnek. Sakk-matt. Szóval ezt valahogy hármasban kellene csinálni: családgondozás, munkahelyteremtés, integrált oktatás és felzárkóztatás. Ez valami elképesztő infrastruktúra.
Valahogy nem hiszem, hogy átment amit mondani akartam, de megpróbáltam.
#16: "Mi felnőttek pontosan tudjuk, hogy a gyerekkel annyi a gond, hogy az apja egy retek nagy f.sz volt, és elk.rta a kislányt."
De akkor az apjával is annyi a gond, hogy a szülei retek f*szok voltak, és elkúrták, és ezt adta tovább a gyerekének.
"De akkor az apjával is annyi a gond, hogy a szülei retek f*szok voltak, és elkúrták, és ezt adta tovább a gyerekének."
Pontosan erről van szó. És amikor a cigányság problémáját akarjuk megoldani, akkor az a kérdés, hogy a generációk óta halmozódó rossz mintát hogyan tudjuk pozitívba fordítani. Ezt pedig úgy tudjuk megtenni, ha adunk egy pozitív mintát - ezt teszik a tanárok a lányom osztályában.
16: De átjött. Lehet, hogy kegyetlennek tűnök, de belőlem sem halt ki az empátia. Annak a kislánynak sokkal rosszabb lehetett, mint nekem, mert engem legalább "csak" az iskolában ért erőszak, a családon belül nem. És biztos nem ő az egyetlen.
Engem az dühít, amikor csak az egyik féllel vagyunk empatikusak és az általa bántalmazottaktól azt várjuk, hogy kussoljanak és tűrjenek mindent, különben egyből rasszista szemétláda nácik lesznek. Azt látom és értékelem, hogy te igyekszel mindkét oldal helyébe képzelni magad és megérteni, de sajnos elég gyakran teljes intoleranciát tapasztalok, ha szóba hozom a problémát. Ez ugyanaz, amikor a kormány a pedofil papokat próbálja mosdatni, mert nekik ez kellemetlen.
A szegregáció szóra sokak keze ökölbe szorul, de lehetne ezt emberségesen is csinálni és bár nem vagyok szakértő a témában, a mostani helyzetnél szerintem csak jobb lehetne.
"igyekszel mindkét oldal helyébe képzelni magad és megérteni"
Picit - semleges értelemben - meglepett, hogy az empátiát említetted, mert végső soron valóban erről beszélek, de az empátia ébresztése esetemben nem cél, hanem eszköz. Nem az a célom, hogy érzékenyítsek, az pusztán szükséges előfeltétel ahhoz, hogy át tudjam adni a mondanivalómat.
A célom sokkal inkább az, amit te is mondtál: először mondjuk ki a problémát. Ehhez én annyit szeretnék hozzátenni, hogy a probléma valódi természetét lássuk, és arról beszélgessünk. Nem sajnáltatni akarom a cigányokat, pláne nem elbagatellizálni a kárt, amit okoznak.
"A szegregáció szóra sokak keze ökölbe szorul, de lehetne ezt emberségesen is csinálni"
Lehetne, csak éppen nem ez a lényeg. A gond a szegregációval az, hogy konkrétan ront a helyzeten. Pillanatnyilag mondjuk fellélegezhetek, hogy a gyerekeimért nem kell aggódnom a suliban, de közben a cigányság még jobban leszakad, még kevésbé lesz képes beilleszkedni,a helyzetük még reménytelenebbé válik. Ez ugye az ő bajuk, de közben emiatt még frusztráltabbak, még agresszívabbak, még ellenségesebbek lesznek a magyarokkal, akiknek kvázi köszönhetik a helyzetüket.
A kirekesztés olyan, mintha olajjal akarnánk tüzet oltani. Minél jobban öntjük, annál jobban ég, emiatt azt gondoljuk, még jobban kell önteni. Ördögi kör. Amit én mondani próbálok, hogy "baszki, olaj van a kannában", de ebből csak azt szokták meghallani, hogy "ne oltsd a tüzet", és azt hiszik, hogy én, a liberális annyira hülye vagyok, hogy hagynám leégni a házat, és még éppen a tűzoltókat ütöm.
"Engem az dühít, amikor csak az egyik féllel vagyunk empatikusak és az általa bántalmazottaktól azt várjuk, hogy kussoljanak és tűrjenek mindent"
Pontosan itt van a nagy félreértés, amire a tűzoltós metaforámmal utaltam: nem azt mondják, hogy tűrd, ahogy leég a házad, hanem azt, hogy tedd el az olajat! A szegregáció, a cigányozás, a rasszizmus mind-mind olaj.
Ne értsd félre, bszolút értem a kifogásodat: bántottak, zaklattak, erre most jön valaki, és közli, hogy ne legyen ellenérzésed, sőt: még téged bélyegez nácinak a végén. Csakhogy nem arról van szó, hogy ne legyen ellenérzésed, hanem arról, hogy ezt ne kösd egy etnikumhoz.
Utáld nyugodtan azokat, akik bántottak, csak ne a cigányt lásd bennük, hanem a lecsúszott, kirekesztett, mélyszegénységben élő nyomorékot. Nekik már mindegy, de ha azt akarod, hogy a gyerekeidet, unokáidat ne terrorizálják hasonlóképpen, akkor meg kell szüntetni azokat az életkörülményeket, amik futószalagon gyártják az ilyen embereket. Ha a szegregációt választjuk, akkor ezt a terrorgyárat építjük tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!