Mi fog történni Horvátországban, most, hogy bevezették az Eurot?
Végre bevezették, de olvastam olyat, hogy most brutális áremelkedés van/lesz. Őszintén nem egészen értem, hogy a kettő hogyan függ össze. Most, hogy euro van új árakat lehet szabni? Vagy csak folyamatosan “közelítenek” az árak nyugati árakhoz? Mi fog pontosan változni, most, hogy euro van, illetve milyen kihatással lesz a fizetésekre, életszínvonalra stb?
Magyarországon mi történne, ha bevezetnék az eurot, mivel lenne másabb az élet?
" de olvastam olyat, hogy most brutális áremelkedés van/lesz. "
Ez tény, most történik.
Ahogy ez volt a többi országban is ahol átálltak az euróra.
Rokonom a németeknél dolgozik a kereskedelemben és ott volt amikor váltottak márkáról euróra. Az ő boltjukban (nem az övé, csak ott dolgozott) is mindennek az árát felfelé kerekítették az átváltáskor - ahogy az most a horvátoknál is történik.
Mintha most nálunk lenne, hogy a kenyér 510Ft, ami a mai árfolyamon 1,2836€ lenne, de a kereskedő nem 1,28€-t ír ki az árcimkére hanem 1,3€-t. Ez nem tűnik nagynak - főleg nem euróban a számérték, a 0,02 eltérés, mert a szemünk a százforintosok világához van szokva. De ez valójában annyit jelent, hogy csak az ár átírásakor minden ok nélkül emelnek ennek a kenyérnek az árán 7Ft-t.
Erre is lehet mondani, hogy nem sok, mi az a 7Ft, de ha ezt teszik minden terméknél, ráadásul nem csak ilyen kis eltérésekkel (a horvátoknál sokkal durvább elárazásokról beszélnek), akkor az már jelentős drágulást jelent.
Persze ez csak 1-szer történik meg és utána már az árfolyamváltozás hatása nem jelenik meg az import termékekben, ez is hozzátartozik az igazsághoz.
Az teljesen lényegtelen, hogy forint vagy euró van a bolti címkéken, hiszen a fizetésedet ugyanúgy kapod ugyanabban a pénznemben és nem fogsz több fizetést kapni attól, hogy eurót utalnak a számládra és nem forintot. aminek hatása van az a gazdaságban okozott következmények. Ez az amiben még a gazdasági szakemberek sem értenek egyet és nem is lehet előre megmondani milyen következményei lennének.
A szlovákoknál hozott egy árstabilitást, kiküszöbölte az árfolyam okozta problémákat, az import termékeknél az árnövekedést ebből adódóan, viszont most több évvel később látszik, hogy a gazdaság növekedését viszont nem javította, hanem kissé visszafogta és az állami lehetőségeket is csökkenti a piaci beavatkozásba.
A horvátoknál láthatod majd, hogy ettől nem lesz több pénze az ott élőknek, nem fognak tudni többet vásárolni, nem lesznek gazdagabbak. Nekik a turizmus miatt lesz jobb, hogy könnyebben fogják költeni a pénzüket az eurozónabeli országok oda utazó lakói. Ha elkönyvelhetnek majd javulást az ennek lesz következmánye, hogy náluk a turizmus az egyik legfontosabb és legjelentősebb ágazat. Nálunk nem így van és az ide utazó turistáknak is csak egy része az aki eleve eurót hoz magával otthonról. Egy kínai, japán, brazil vagy amerikai turistának pont tök mindegy hogy a pénzét mibe kell átváltania hogy itt tudjon fizetni vele.
Nagyobb pénzügyi stabilitás fog történni, csökkennek a konverziós költségek, nem lesz szükség párhuzamos rendszerek fenntartására, hiszen a SEPA utalási rendszer lesz.
Bár a pénzügyi stabilitás már eddig is megvolt, ellentétben pl az olyan lepukkant posztkomcsi országokkal, mint az orbáni pártállam.
#3-as wow, nagyon köszönöm a részletes, értelmes választ! :)
Esetleg tudnál mesélni picit többet arról, hogy mi lenne ha magyarországon is lenne euro?
#5 Azt, hogy mi lenne itt azt senki nem tudja. A szakértőknek sem egyezik a véleménye, hiszen minden attól függ milyen gazdasági környezetben, milyem gazdasági állapotában vezetnék be az országban és utána hogyan alakulnának a külső-belső tényezők.
Ez pont olyan, mint az uniós csatlakozás is volt. Sokaknak teljesen ellentétes feltételezései voltak a belépés előtt arról milyen lenne ha belépnénk az unióba. Szerintem senki nincs aki azt mondhatná, hogy az történt amire számított. Hiszen más volt a kormány gazdaságpolitikája akkor amikor előkészítették és más amikor be is léptünk, voltak közben válságok, előnyös időszakok stb. stb. Általánosságban az a lényeg hogy valaki akarja-e vagy sem. Én nem akarom hogy euró legyen nálunk is tehát ebből következően ami másnak jó állapot lenne utána az nekem valószínűleg kevésbé. Vagy fordítva, te gondolom szeretnéd ha euró lenne itt is, tehát cserébe kevésbé tartanál problémásnak egyes következményeket, mint én, aki meg nem szeretné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!