Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mennyire kell tartani attól,...

Mennyire kell tartani attól, hogy a különböző laboratóriumi munkákat átveszi a robotika?

Figyelt kérdés
Klinikai laboratóriumi analitikus vagyok, de jelenleg két kisgyerekkel itthon vagyok, idén megyek vissza dolgozni. Sokat hangoztatják, hogy nagy arányban 10 éven belül sok munkát kivált majd a robotika. Egészségügyben mennyire kell ettől tartani?
2023. jan. 5. 20:14
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Erről Harari is írt a könyvében. (21 lecke a XXI. században a címe) Konkrét példákat is mondott erre, hogy sok helyen pont az ilyen munkákat átvették a gépek. Adatok elemzése, tapasztalatok levonása tipikus olyan tevékenység, amit a gép sokkal gyorsabban és pontosabban el tud végezni.
2023. jan. 5. 20:17
 2/9 A kérdező kommentje:
Miért tanítják mégis egyetemen még most is? Akkor mi lesz azokkal,akiknek ilyen a végzettsége?
2023. jan. 5. 20:29
 3/9 anonim ***** válasza:
59%

Az egyetemi szakok többségére nincsen se itthon, se külföldön piaci igény. Én pl.: történész alapszakos bölcsészként végeztem. Azt mondták régebben, hogy baromi sok munkalehetőségünk lesz a régészeti ásatásoktól, a múzumokon át a levéltárakig. Nagy átverés volt.

A szaktársaim többsége átképezte magát. Én autóvillamossági szaki lettem. Baromi nagy volt a váltás, nem volt könnyű, de a világ rohamos fejlődése miatt szerintem több millió emberre ez fog várni a közeljövőben.

Amúgy nem egyik napról a másikra fogja kiszorítani az AI az embert a szakterületeden, nyilván kelleni fognak emberek még egy jó darabig, de biztos, hogy a közeljövőben nagy leépítések lesznek azon a területen.

2023. jan. 5. 20:36
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem fog ez olyan gyorsan menni, illetve mindent nem is tud átvenni. Minél mechanikusabb a munka, annál valószínűbb, hogy a gép átveszi.

Ezt te tudod, hogy a laboratóriumi munkád mit takar. Mintákat kell bepakolni egy gépbe, és a gép kielemzi, kiadja az összetételt, vagy ilyesmi? Ez nem nagyon fog változni, mert a mintákat továbbra is be kell tenni a gépbe, az elemzést meg már most is gép segíti gondolom.

2023. jan. 5. 20:42
 5/9 A kérdező kommentje:
Sok mindent csinál a gép, amikor leálltak, meghibásodtak valamiért manuálisan kellett mérni, számolni. Radiológián is már sokat csinálhat a gép. 40 körül már hogy képezzem át magam másnak?
2023. jan. 5. 20:54
 6/9 anonim ***** válasza:
77%

Mondjuk a magyar egészségügyet ismerve, nem fogják elkapkodni a fejlesztéseket, úgyhogy egy jó ideig még a régi technikával fogtok dolgozni. Pillanatnyilag nincsen pénz az egészségügyre.

Amúgy én 35 voltam, amikor visszamentem esti tagozaton a suliba, két kisgyerek mellett. Vicces élmény volt, az biztos. De ha azt nézem, hogy a történész diplomámmal mehettem volna összeszerelőnek, most meg kb. a négyszeresét keresem autóvillamossággal, akkor simán megérte a nehézséget. Mama-papa vigyázott a gyerekre, feléltem a megtakarításaimat, spórolnom kellett mindenen. Úgyhogy megoldható volt. :)

2023. jan. 5. 20:59
 7/9 anonim ***** válasza:
Szerintem feleslegesen aggódsz. Most sokan odáig vannak a robotizációért, de ez vissza fog ütni. Egyszerűen nem fog működni, hogy mindent gépekkel végeztetnek, az embereknek meg nem lesz munkája. Ebből olyan problémák származnak, ami miatt ez az egész rendszer összeomlik, átalakul.
2023. jan. 5. 21:05
 8/9 anonim ***** válasza:
Nem fognak mindent gépekkel végezni, így is lesznek olyan területek, amit nem tud kiváltani a gép. Akik az emberekkel, érzésekkel foglalkoznak, akik kreatív munkát végeznek vagy az olyan munkákat, amik túl macerásak a robotnak, mint például az autószerelő, villanyszerelő stb. És igen, lesz egy társadalmi réteg, aki átképezi magát és lesz egy haszontalanok osztálya, akiket el fog tartani az állam a szavazatukért cserébe. Ez utóbbiról szól az alapjövedelem problémája, amit nyugaton már tesztelgetnek. Ha érdekel a téma olvasd el Harari könyvét. Ugyanezekről ír.
2023. jan. 5. 21:14
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

A magyar egészségügyben nem kell félni attól, hogy a robotika kiváltana bármit is. Nincs rá pénz, olcsóbb az alulfizetett dolgozókból kitaposni még egy kis pluszmunkát vagy még tovább nyújtani a várólistákat.

Aki pedig azt mondta, hogy az egyetemi szakok nagy részére nincs szükség, annak nagyon is igaza van. A diplomások nagy része nem a "szakmájában" dolgozik és a munkáltatóknak sem mindig szakirányú végzettségű ember kell. A diploma csak belépőt jelent, annyit biztosít, hogy a jelentkező megbízhatóan tud írni és olvasni.

2023. jan. 5. 21:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!