Mennyire kell tartani attól, hogy a különböző laboratóriumi munkákat átveszi a robotika?
Az egyetemi szakok többségére nincsen se itthon, se külföldön piaci igény. Én pl.: történész alapszakos bölcsészként végeztem. Azt mondták régebben, hogy baromi sok munkalehetőségünk lesz a régészeti ásatásoktól, a múzumokon át a levéltárakig. Nagy átverés volt.
A szaktársaim többsége átképezte magát. Én autóvillamossági szaki lettem. Baromi nagy volt a váltás, nem volt könnyű, de a világ rohamos fejlődése miatt szerintem több millió emberre ez fog várni a közeljövőben.
Amúgy nem egyik napról a másikra fogja kiszorítani az AI az embert a szakterületeden, nyilván kelleni fognak emberek még egy jó darabig, de biztos, hogy a közeljövőben nagy leépítések lesznek azon a területen.
Nem fog ez olyan gyorsan menni, illetve mindent nem is tud átvenni. Minél mechanikusabb a munka, annál valószínűbb, hogy a gép átveszi.
Ezt te tudod, hogy a laboratóriumi munkád mit takar. Mintákat kell bepakolni egy gépbe, és a gép kielemzi, kiadja az összetételt, vagy ilyesmi? Ez nem nagyon fog változni, mert a mintákat továbbra is be kell tenni a gépbe, az elemzést meg már most is gép segíti gondolom.
Mondjuk a magyar egészségügyet ismerve, nem fogják elkapkodni a fejlesztéseket, úgyhogy egy jó ideig még a régi technikával fogtok dolgozni. Pillanatnyilag nincsen pénz az egészségügyre.
Amúgy én 35 voltam, amikor visszamentem esti tagozaton a suliba, két kisgyerek mellett. Vicces élmény volt, az biztos. De ha azt nézem, hogy a történész diplomámmal mehettem volna összeszerelőnek, most meg kb. a négyszeresét keresem autóvillamossággal, akkor simán megérte a nehézséget. Mama-papa vigyázott a gyerekre, feléltem a megtakarításaimat, spórolnom kellett mindenen. Úgyhogy megoldható volt. :)
A magyar egészségügyben nem kell félni attól, hogy a robotika kiváltana bármit is. Nincs rá pénz, olcsóbb az alulfizetett dolgozókból kitaposni még egy kis pluszmunkát vagy még tovább nyújtani a várólistákat.
Aki pedig azt mondta, hogy az egyetemi szakok nagy részére nincs szükség, annak nagyon is igaza van. A diplomások nagy része nem a "szakmájában" dolgozik és a munkáltatóknak sem mindig szakirányú végzettségű ember kell. A diploma csak belépőt jelent, annyit biztosít, hogy a jelentkező megbízhatóan tud írni és olvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!