Három éven belül 75% nő a pedagógusok átlagbére.A kormány törődik a pedagógusokkal. Ez elég jó azért, nemde!?
Most sajtótájékoztatott a kormány, miszerint : Három éven belül mintegy 75% nő a pedagógusok átlagbére három szakaszban ; jövő évben 21%, azt követően 25%, végül 29% százalékkal emelik fizetésüket, ezzel 2025-ben 777 ezer forint lesz a tanárok fizetése – jelentette ki Rétvári Bence a Belügyminisztériumban szülői szervezetek vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón.
Így megvalósulnak a követelések. Azt hiszem 50%-ot akartak és így még több i lesz. [link]
Én úgy tudtam, hogy a követelés az, hogy a mindnekori minimálbérhez kössék a pedagógusok bérét, és akkor dinamikusan a piaccal mozogna mindig.
2025-ig három lépcsőben emelik majd..... majd? Majd 2027-8ban kezdődik az egész elöről, hiszen akkor 2-3 éve megint nem volt bérfejlesztés, ellentétben aminimálbérrel ami így megint behozza a pedagógusok béreit.
És kezdődik az gész elölről.
Éppen ezért nem ez volt a pedagógusok követelése. De a kormány sz*rik rá mit kérnek, ő ad valamit és örülj neki.
Ez mit old meg? Ez az inflációt leszámítva 3 év múlva fog kb 30%-nak megfelelni. Ami amúgy nem rossz, csak az a baj, hogy mi lesz utána? A pedagógusok nem hiába szeretnék, hogy a minimálbérhez kössék a fizut, mert csak ez garancia arra, hogy mindig tartani fogja a lépést. Ha ebbe belenyugszanak, akkor 2030-ra megint sírhatnak, hogy nincs pénz és kezdődik az egész előről.
Meg ez a fizetés EGYETLEN probléma csak a sok közül. Ez arra jó, hogy többen mernek tanárnak menni így majd lesz több jó pedagógusunk. De hiába lesznek jó pedagógusaink, ha sz*rok a tankönyvek és az egész oktatási rendszerünk idejétmúlt. Nem értem miért lenne olyan nehéz elkezdeni és apránként új reformokat befezetni, úgy is a fodesz lesz még itt velünk 2-3 ciklusig, lazán csinálhatnának egy top oktatást, senki nem tudná megakadályozni őket benne.
15.
Ha figyelnél és nem csak puffognál akkor tudnád, hogy már kezdettől sem csak a pénzről volt szó.
A milyent tekintve pedig az elavult, müködésképtelent kéne egy jó és müködőképesre változtatni.
Azért azt tegyük hozzá, hogy "lehet", és ez még mindig ígéret, nem teljesülés. Szerintem elég megalázó, hogy kezdő tanítóként 200 a nettóm diplomával a zsebemben, és még rám is szarnak. De hurrá, emelik évente (amit valóban elvisz majd az infláció) de könyörgöm, ez a DIPLOMÁS ÁTLAGBÉR 80%a. Tehát nem 777 ezer lesz a bruttóm (bárcsak), hanem ha még 40 évet dolgozok, akkor maximum LEHET. Itt is hagytam az egészet, ígéretből nem lehet megélni. Megint el lesz adva, hogy emelték a fizetést (20 % is kb 15000 Ft, mert mivel a minimálbért sem éri el szinte a fizetésem, így bérpótlékkal van kiegészítve, ami nincs beleszámítva).
Hatalmas nagy gondok vannak sajnos, úgy beszéljen mindenki, hogy előtte beszélt legalább egy tanárral és informálódott a tapasztalataiból (mert hogy nem találsz elégedett tanárt, az szinte 100%).
Miközben 2022-es infláció 20% felett van, és 2023-ban sem lesz túl acélos. A cél a diplomás átlagbér 80%-a, ami még mindig botrányosan kevés, és nem túl csábító. Miért menjen egy diák pedagógusnak, amikor tudja, hogy azzal biztosan nem fog annyit hazavinni, mint az átlag?
A bér viszont csak az egyik elem. A pedagógusok problémái ennél sokkal több rétegűek: autonómia, megbecsülés, munkakörülmények javítása, normális tankönyvek, csak címszavakban.
Ez a három év alatt 75%-os emelés csak arra jó, hogy lehet vele hergelni azt, aki nem gondol bele, és hagyja magát. Nem old meg semmit, sőt, a Fidesz a társadalmi ellentétek kiélezésére használja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!