Erdély és a Partium lesz még magyar föld?
Erdélyiként sem szeretném ezt, főként, mert vér nélkül nem megvalósítható (ráadásul amilyen ország a mai Magyarország, annál őszintén, még ez is jobb, ami most van).
Azt viszont nagyon, mindennél jobban szeretném, ha egyszer önálló, többnemzetiségű állam lehetne!
#15 Ez nem rám tartozik, nekem nincsen. Nem tudom, akinek van, visszaadná-e, de szerintem közülük is többségben vannak azok, akik a kulturális, identitásbeli kötődésüket szerették volna kifejezni a magyar nemzethez - de egy véres revizionista háborút nem támogatnának (s ez vér nélkül nem menne).
Szembe kell nézni azokkal a tényekkel, hogy Erdély több mint 70%-a mára román lakosságú. Ami viszont örömteli fejlemény, hogy egy fajta transzilvanizmus kezd kibontakozni a román lakosság körében is, azért is, mert Erdély adója tartja el Romániát.
A fokozott decentralizációt, autonómiát, sőr, a függetlenedést is egyre több román támogatná, ez az a cél szerintem, amit masszív vérontás nélkül el lehetne érni hosszú távon.
Nem tudom, mit kezdene Magyarország egy 6 milliós román kisebbséggel (hirtelen a lakosság egyharmada román lenne Magyarországon, ha belegondolsz, hogy az utolsó választási eredményt 3 millió szavazó döntötte el "kétharmaddal", beláthatod, hogy a jelenlegi választási rendszeretekben egy 6 milliós románság akár kormányerőre is emelkedhetne simán). Aztán pislognál, mikor Ghiță miniszterelnök úr beköltözne a várba, a Karmelitába...
Vagy mégis hogyan képzelitek el? Egy, a Holokauszttal vetekedő etnikai tisztogatás is követné a visszacsatolást?
Jó volna a realitások talaján maradni: Erdély egy, a mai Magyarországnál NAGYOBB terület, amelynek 16 megyéjéből 14 román többségű. Ez a helyzet.
Az önállósodás útja egy sokkal reálisabb perspektíva, amit sok román is szeretne. És valljuk be, történelmileg tekintve is az volt Erdély aranykora, amikor önálló fejedelemség volt. De amikor nem az volt is, az 1000 éves magyar királyi államon belül is elkülönülő egység volt 867 évig (vajdaság vagy nagyfejedelemség, kiterjedt autonómiával).
Az 1867-es magyar közigazgatási reform óriási hiba volt, ami ellen a magyar transzilvanisták is tiltakoztak. Úgy "kebelezte be" Erdélyt a magyar adminisztráció, hogy nyolc évszázad után megszüntették a belső autonómiáját, egész Erdélynek is, de a székely és szász autonómiát is eltörölték (a székeket bedarálták a vármegyékbe). Felhergelték a helyi közösségeket, a román "kisebbséget" (ami valójában többség volt már, regionálisan), és erős revansizmust szítottak...
Aki azt képzeli, hogy ami 1867-ben sem működött, azt 2023-ban, még rosszabb etnikai arányok mellett, meg lehetne ismételni, az nem ezen a világon él! (Akkor 53% volt a románság aránya Erdélyben, ma 75%!)
17#hát ha a románokat kiszorítják akkor jogunk lenne arra hogy népszavazást követeljünk hogy hova akarnak tartozni az erdélyi magyarok meg alapból sokkal jobban szeretik Magyarországot mint az itthoniak így elég egyértelmű hogy hova szeretnének akkor tartozni.
Amúgy ez nem irreális elképzelés gondoljunk székely földre ahol a székelyek hamarabb fognának fegyvert minthogy integrálódjanak szóval ha legalább észak Erdély területét sikerülne vissza magyarítani akkor lehetséges lenne egy ilyen vissza fogott revízió .
"A székelyek magyar tudatú és magyar nyelvű népcsoport." - nem magyarok, egy külön népcsoport, csak "magyarizálódtak" és romanizálódtak is az elmúlt évszázadokban.
Szóval az a magyar, aki a Fideszre szavaz? :D Továbbra se értem, hogy ők egyáltalán miért szavazhatnak, de a kérdés szempontjából ez most irreleváns. Amúgy nagyobb valószínűséggel akarnának autonómiát, semmint Magyarországhoz csatlakozni, már csak azért is, mert enklávé lenne Székelyföld, nem érintkezik közvetlenül a magyar határral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!