A baloldali emberek miért mondják mind azt, hogy fizikai munkára nem lesz szükség a jövőben?
Kérdező! Ezek a lángész balosok azt valahogy figyelmen kívül hagyják, hogy kinek a tulajdonában lesznek azok a robotok...
És persze még egy rakás fontos alapdolgot ignorálnak.
Lilaködös elképzelés...
tegnap is volt egy bepróbálkozás, bár tagadja, hogy FNA-ra gondolt volna...
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__egyeb-ker..
Ez nem hiszem, hogy baloldaliság kérdése lenne. Az tény, hogy a robotizáció folyamatosan változtatja a munkaerőpiacot. És pont ez az, hogy újonnan már nem csak a fizikai munkákat érinti ez a folyamat! Az igaz, hogy egy modern gyárba ugyanahhoz a kapacitáshoz kevesebb ember kell, mint egy 50 éve modernnek számító gyárba. De hogy mást ne mondjak, a bérszámfejtők munkáját is idővel biztosan el fogják tudni végezni algoritmusok. Vagy az se nagyon futurisztikus elképzelés, hogy egy CT-felvételen egy program nagyobb pontossággal ismerjen fel elváltozásokat, mint egy radiólogus orvos. (Persze először valószínűleg úgy fog kinézni, hogy "lefuttatják" a programot, a radiológus pedig ellenőrzi.)
Baloldaliságra visszatérve én magamat nem tartom baloldalinak. Libertárius vagyok, ami énszerintem jobboldali ideológia. Az más kérdés, hogy vannak begyöpösödött hülyék, akik szerint csak a kapálás az igazi munka, és aki nem volt sorkatona, az nem is férfi. Ők valószínűleg a robotizációt is valami libsi huncutságnak tartják.
Öhm... én baloldali vagyok és sosem állítottam ilyet.
Nyilván egy halom "tedd Aból Bbe" típusú munka meg fog szűnni, de nyilvánvalóan nem mind.
"Ma már ők is rájöttek, amit az értelmesebbek előre láttak, hogy ez nem történt meg."
Mármint? Nézd meg bármelyik fejlett országnak az iparági megoszlását hozzáadott GDP arányában. A tercier szektor, azaz a szolgáltató szektor mindenhol magasan kinőtte magát és kifejezetten a fejlett társadalmak jellemzője lett. Lehet, hogy néhány elemző besült, mert túl hamarra datálták néhány elvárásukat, de a tendencia nem elméletszerű, hanem tényekkel igazolt. És ehhez te sem hoztál semmi cáfolatot, csak kijelentetted, hogy amiért még mindig vannak fizikai munkások, ezért hülyeség, hogy nem is lesz rájuk szükség a jövőben.
"És ez csak rosszabb lesz a robotizációval. Ha hagyjuk, a vége megint egy forradalom lesz."
Mármint? Ha a robotizáció kiváltja a fizikai munkásokat, de azok nem tudnak elhelyezkedni a szolgáltatóiparban, az két különböző probléma. Csak míg az elsőre van tendenciózus bizonyíték, addig utóbbi egyelőre csak spekuláció, hogy egyáltalán problémát fog-e jelenteni hosszútávon, nem oldják e meg mondjuk alapjövedelemmel, vagy hasonló szisztémával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!