Szerintetek a civilizációnk hanyatlik?
Szellemi és testi elgyengülés - pipa, ugye az elhízási listát vezetjük, a szív- és érrendszeri betegségben a listát vezetjük, alkoholizmus terén szintén elég jó helyezésünk van, az oktatást mérő teszteken meg hátulkullogók vagyunk, a magyarok 25%-a funkcionálisan analfabéta.
Jelentős életszínvonal romlás - én erre nem adnám meg a pipát. Nem élünk hú de nagy életszínvonalon, de azt egyelőre tartjuk többé-kevésbé.
Morális - hát pff, ezt azért elég nehéz meghatározni. Kezdve a moralitás meghatározásával. Párszáz éve még egyszerű lett volna, mert a keresztény egyház diktálta a morális etalont, de azóta ez változott bőven.
És az ne mondja, hogy a keresztény a jó etalon, ha szexel házasság előtt, vagy végez önkielégítést:D
Én a 3ból csak 1et adnék meg emiatt.
Morális normákat tekintve kell egy olyan, amit elfogad mindenki etalonként és az alapján meghatározható a züllés kérdése, de ennek híjján ez annyira nem vizsgálható.
,,És az ne mondja, hogy a keresztény a jó etalon, ha szexel házasság előtt, vagy végez önkielégítést:D"
Pedig még mindig jobb mint az ateista szekuláris humanizmus. Főként azért mert egy isteni-abszolút erkölcs tekintélye megkérdőjelezhetetlen, szemben a világi törvényekkel. A társadalom legfőbb problémája éppen az hogy a spiritualitás nem egy társadalmi konstrukció(ugyanúgy ahogy a nemi szerepek sem), hanem az ember egy velejárója.
Attól még hogy gyarlók vagyunk, az egyáltalán nem azt jelenti hogy egy erkölcsi parancs rossz, hanem azt hogy erkölcstelenek lettünk. Az általad említett szexuális szabadosság például óriási problémákat okoz, egészen odáig elmenve hogy ma már ez konkrétan demográfiai katasztrófával kecsegtet. A progresszívok mindig szeretnék legyinteni ezekre a dolgokra, mintha csak fölösleges, ostoba, bigott dogmák lennének, mert ezek nem közvetlenül és rögtön jelennek meg hanem szépen lassan züllesztik és rohasztják a társadalmat.
68 óta a,,mindenki szexeljen akivel akar"-tól eljutottunk a gyerekek nemváltásáig(ami igenis létezik akárhogy kapálóznak elleni a hazai globalista liberálisok).
23, nem állítottam, hogy az erkölcsi parancs rossz lenne.
Viszont "erkölcstelenek lettünk" kifejezés csak akkor állja meg a helyét, ha a keresztény erkölcsöt vesszük alapnak. Kulturálisan érthető, hogy ebből indulunk ki, de igazából.... nem létezik világi erkölcs? Nem létezik olyan, hogy valaki erkölcsös életet él, de nem a keresztény dogmák szerint?
Mert őszintén... ha én összejövök egy csajjal és a párkapcsolat keretein belül mindkettőnk számára kielégítő módon, valamilyen fogamzásgátló használata mellett szeretkezünk... akkor mi erkölcstelenek vagyunk?
A keresztény egyház szerint igen. Jó, meg az iszlám szerint is. Deee jóformán mindneki más szerint semmi baj nincs ezzel.
Én azzal 100%-osan egyetértek, hogy a keresztény hitűeket mérjük a keresztény erkölcs mércéjével.
De aki nem keresztény, azt ne azzal mérjük. Ha azzal mérnénk, olyan logikai bukfencet hajtanánk végre, mintha egy kanapét annak tükrében vizsgálnánk, hogy mennyire alkalmas fűtőtestként funkcionálásra. Az eredmény mindig elégtelen lesz, hisz egyszerűen nem jó mértéket használunk rá.
A keresztény etalon egyszerű, mert konkrét.
Nem-vallásos morális kódex viszont nemigazán van a köztudatban. De a vallástalanokat ettől még nem vizsgálhatjuk a vallás törvényei szerint.
Szóval n csak azt mondom, hogy nincs eszközünk a vallástalan emberek vizsgálatára. Az sem baj, ha a vallásos erkölcsi kódexből emelünk ki részeket, csak legyen egyezményes, hogy mely részek vonatkoznak és melyek nem vonatkoznak a vallástalanokra.
És ha nagnyehezen megtaláltuk azt, hogy mivel mérjük a morált, még mindig ott van a kérdés, hogy mégis hogyan. Mert a "szerintem" és az "én ezt látom a környezetemben" az nem igazán elégséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!