Hitler progresszív polgárjogi harcos volt?
Nem, mert ez negatív diszkrimináció. Nincs olyan tanulmány, amely kimutatta volna, hogy zsidók pusztán zsidóságuk miatt pozitív diszkriminációban részesülnének más - többek közt a többségi - etnikumokkal szemben (sőt, itthon elég magas az antiszemitizmus).
Ha egy etnikum alulreprezentált az élet valamely területén és ennek oka pusztán az etnikumában keresendő, akkor indokolt lehet a felzárkóztatásuk többek között pozitív diszkrimináció segítségével.
Abban az esetben lehetne indokolt, ha nem zsidókat ugyanolyan vagy hasonló felvételi pontszámok ellenére sem vesznek fel a felsőoktatásba.
Azt hittem, ezt már tisztáztuk: ott lehet szükség pozitív diszkriminációra ("arányossági kvótákra"), ahol negatív diszkrimináció éri az adott hátrányos helyzetű csoportot.
Ahogy írtam, amennyiben indokolt, etnikai alapon is lehet alkalmazni pozitív diszkriminációt.
Nem értem, ebben hol az önkényesség.
Már miért lenne "szerintem" kérdése? Elég egyértelműen kimutatható, ha egy csoportot negatív diszkrimináció sújt.
(Nyilván van egyfajta értékrelativizmus, pl. van társadalmi közmegegyezés abban, hogy a bűnözőket negatív diszkrimináció kell, hogy sújtsa, de gondolom nem erre gondoltál.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!