Azért érettségihez hülyeség lenne nyelvvizsgát kérni. Én sem tudtam volna letenni, mégis tudok annyit angolul, hogy útbaigazítsak külföldieket, vagy beszélgessek velük hétköznapi dolgokról.
Ami inkább szomorú, hogy a mai napig választhatsz olyan általános iskolát, ahol nem az angol az elsődleges idegen nyelv.
Az én korosztályomnak kötelező volt, sokan mégsem használják, ezért megkopik a tudásuk, nem igazán volt jó a nyelvoktatás sem, a nyelvtanra túl nagy hangsúlyt fektettek, a beszédre minimálisat, így a többség nem szívesen beszél szóban, inkább olvasás, és az írásos kommunikáció megy. Nem tudom, ez változott-e a nyelvoktatásban, én 2010-ben szereztem diplomát.
Szerintem át kellene gondolni, mely szakmákhoz fontos mindenképpen a nyelvtudás, kik fogják munkában is használni ténylegesen, és a nyelvoktatásban is többet kellene a beszédre, hallott szövegértésre fordítani.
Szóval annyira nem tartom rossznak, hogy kimaradt a kötelezőségből pár évfolyam, még ha egy pandémia kellett is hozzá. Aki akar, úgyis szerez nyelvvizsgát.
Kedves 3-as. Szerintem egyáltalán nem probléma, hogyha az embernek nem az angol az első nyelve, sőt!
Nekem nagyon sokat segített az, hogy a némettel kezdve megalapoztam az angol nyelvtudásomat. Sokan mondják, hogy német után könnyebb az angol. Én is közéjük tartozom.
A másik, az angol egy olyan nyelv, ami könnyen befogadható, kiskorban ragad az emberre. Mivel az internet segítségével nagyon sok angol nyelvű behatás éri már általános iskola alatt is a diákokat, a gimnáziumba lépéskor előnyben vannak nyelvtudás terén azokkal a társaikkal szemben, akik angolul kezdtek tanulni. (Persze nem angolul, hanem összességében.)
Az a tapasztalatom, hogy aki angollal kezd, kisebb eséllyel fog egy másik nyelvet megtanulni, mint aki fordítva. Hogy miért? Mert angolul előbb-utóbb muszáj megtanulnod, és gimnáziumban, egyetemen kiváló lehetőségeid vannak erre. Más nyelvek esetében; ahogy az angoltól távolodunk a német, olasz, spanyol, orosz és a többi, Magyarországon már nem annyire elterjedt nyelv irányába, egyre szűkülnek be a a lehetőségek a nyelvtanulásra.
Még egy saját példát hadd hozzak. Én németes voltam, majd elkezdtem tanulni az angolt gimnáziumban. Jól haladtunk mindannyian az angolcsoportban, és néhány kivételével mindannyiunknak meglett a nyelvvizsga. Ez fordítva közel sem így nézett ki, a másik csoportban egy embernek lett a németből nyelvvizsgája, amellett, hogy angolból hasonló érettségiket írtak, mint mi.
Nekem érdekesség képpen a német felsőfok még később is lett meg mint az angol, amit már gimi alatt megcsináltam.
A nyelvvizsga amnesztiáhozpedig; én nem támogatom, de szerintem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!