A második világháború sokkal kegyetlenebb volt a történelem szerint, mint az Ukrajnában zajló. Miért nem merik ma azt tenni mit akkor?
Először is!
Nem támogatom a háborút.
Engem ennek az oka érdekel.
Akkoriban nagyon sok kegyetlenség volt. Hiroshima, Nagaszaki a teteje volt mindennek. De egy Drzda, London, Berlin, Kína sokkal roszabbatt kapott.
A mostaninál azért nem így zajlik, mert akkor a világ nem engedné, vagy pedig már nem ezzel kívánnak háborút nyerni? Nem értem.
Nagyon szeretek a világháborúról olvasni, sokat olvastam nagyon már eddig is, szerintem mindent amit csak lehetett már gyerekkorom óta.
De ez a "modern" hadviselés teljesen más, s nem értem az okát.
Régen nem volt akkora értéke az életnek. A háború sokkal természetesebbnek számított. Pont a két világháború változtatott ezen.
Másik, hogy nem volt háborúellenes sajtó, meg háborúellenes filmek, amik megmutatták volna a valóságot.
"Nem támogatom a háborút. Engem ennek az oka érdekel."
Lehet hogy azért nem támogatod mert nem szereted.
3# történelmileg nagyon érdekesnek tartom. Nagyon sok csatát tanulmányoztam idegen nyelven, engem ez köt le, s nem a harmadik világháborús atombombás hülyeségek.
Ezért kezdtem el ezen gondolkodni.
Azért, mert változott a technológia, ahogyan a második világháborúban sem léghajókról bombáznak.
Az emberiség mindig előbb kipróbálta majd rájött, hogy ez túlzás. Így voltak a vegyi fegyverekkel, atombombával vagy kazettás bomba.
Hát azért a második világháborúban konkrétan népirtás volt! És azon kívül is városokat bombáztak sz.rrá,civileket nem kímélve.
Most már sokkal jobban ki van építve a világ, vannak komoly nemzetközi szabályok.Egy háborúra vonatkozóan is.Másabb a világ.
Putyin így is magára haragította a világot...de a jelenlegi helyzetben valószínű megússza büntetéssel, és nem fogják kivégezni, tán még börtönbüntetés sem játszik.Egészen más lenne a világ elbírálása ha komolyabb tömegpusztító fegyvereket vetett volna be Ukrajna ellen.
Változnak a módszerek a strategiák.Azt kérded Hogy miért?
Azért mert 100 illetve 200 évvel ezelőtt más szempontokat vettek figyelembe,más célok voltak,és más volt a haditechnika valamint a hadászati stratégia.
Hogy mennyire más azt talán az első világháború szemlélteti nagyon jól.
Előtte valamikor az 1870 es evekben volt komoly háború amit lovakról vívtak a szembenálló felek .Német Csaszárság -Franciaország.A közben eltelt 40 évben az akkori tábornokok akik harcoltak már öregek voltak.Az új generációknak pedig elképzelesei voltak csak arrol,hogy fog alakulni a háború..Ha megnézed az akkori hangulatot 1914 ben mindenki boldogan szállt fel a vonatra ,és a búcsúztató tömeg éljenezte a hadbavonulókat.Mindenhol azt mondtak: mire elkezdenek hullani a falevelek már itthon is leszünk.
Kőzben meg 4 éves allóháború alakult ki,ahol a frontvonalak néhány száz méter kitolása is több ezer halottal járt.Beragadtak a lövészárkokba.A hátország többnyire érintetlen maradt.A civil áldozatok száma pedig nem sok a közvetlen harci cselekményekből adódó halálozást tekintve.
Amikor hullahegyek keletkeztek pld Verdun,Somme stb helyeken,akkorra már a harcimorál a békasegge alatt volt és a virágeső helyett síró asszonyok futottak a vonatok mellett.
A 2 vh pedig már a polgári lakoságot sem kímélte.Totalis haború volt.
A mai haborúk jellege szintén változott.
Miert nem merik azt tenni amit a 2 vh ban?
Azért mert egy globális vilagban élünk.Az orszagok már nem önmagukban leteznek, hanem egyre jobban részesei a vilagpiacnak.Minden kihatasal van mindenre.Egyetlen ország sem kepes ma már egyedül meglenni mivel ezer meg ezer szálon kötődik a vilagba a többi orszaghoz.1900 ban is kereskedtek nyilvan,de az nem mérhető a mostani trendekhez.Azóta fényényit fejlődött e tekintetben is a világ.
Egy hasonlat:Azt mondanám hogy míg pld 100 évvel ezelőtt ha aramszünet volt,akkor különösebb baj nelkül elvoltak.Sőt volt ahol bajt sem okozott,mert be se volt vezetve a villamossag.
Kepzeld el ezt most.A jelenlegi villamossagi berendezesek,aramfogyasztó keszülékek,fogyasztók,fogyasztas mellett.Mi lenne ha nem lenne aram?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!