A zsidók mennyire utálják az európaiakat? Tekintve a még 100 éve sem eltelt idoszakot és a napjainkban növekvő antiszemitizmust?
A zsidók mennyire utálják az európaiakat? Tekintve a még 100 éve sem eltelt idoszakot és a napjainkban növekvő antiszemitizmust?
Egy külföldi fórumon fejeztem ki sajnálatomat és együttérzésemet, a holokauszt idején történt enyhén mészárlásnak nevezhető eseményről, illetve fejeztem ki tiszteletemet a kultúrájuk, vallásuk iránt. Megemlítettem, hogy minden évben el fogok menni egyszer a helyi zsinagógába, annak ellenére hogy nem vagyok zsidó, de még semmilyen vallást sem követek.
Sok pozitív visszajelzést is kaptam, sokan örültek neki és meghálálták. Ezenek nagyon örültem.
Erre hirtelen jött egy kommentelő, aki azt gondolta hogy gúnyolódok és "háziállatnak" tekintem őket (fogalmam sincs honnan jött ez neki).
Már ez is meglepett, de aztán jött még egy pár hasonló komment, majd csak úgy, mint a folyó úgy áradt a negatív kommentek száma.
Köztük volt, hogy milyen tiszteletlen vagyok, takarodjak ki a zsinagógából senki nem lát szívesen, az én országom (M.o) mennyire antiszemita volt és az is és európai is az, nagyon sokan kérdőre vonták az együttérzésemet, mondták hogy ezek "nem valid érvek" hogy gyászoljak, mondták hogy hazudok vagy ezt csak magamért csinálom és az ellenségük vagyok, valamelyik olyan tanácsot adott hogy ahelyett hogy ilyeneket csinálok inkább adományozzak pénzt (komolyan) azzal jobban tisztelném őket, mondtam hogy elolvastam Anne Frank szomorú naplóját és kifejtettem mennyire mélyen megérintett ez az egész, erre azt mondták hogy "fétist csinálok belőle", végül sorba szavaztak nem csak engem le, de saját társaikat is akik bíztattak engem.
Borzasztóan rosszul esett.
Egy olyan témából indult az egész, amiből sugárzott a szeretet és a pozitív jövő és a jó viszony lehetősége, a gyász, hogy mennyire sajnálom azt ami történt, a tisztelet és az érdeklődés hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. És szinte a semmiből jöttek a provokálók, a gyűlölet terjesztői.
Részben úgy érzem, hogy igazából ezek a provokálók nem ellenem szóltak, hanem a még feldolgozatlan múlt ellen lázadnak csak úgy mint sok magyar a trianon miatt.
Másik részben meg úgy fogom fel, hogy a különböző kultúra miatt nem biztos hogy a jóindulat az jóindulatnak számit ott.
Szerencsére, azért a többség örült nekem, de a többség számottevő.
Ezért kicsit félek, hogy mi van ha a zsinagógában talál meg egy csapat "provokáló" vagy valami.
Én esküszöm csak jót akarok, és nem gúnyolódni velük, de ezt az "provokáló" kisebbség nem volt képes felfogni, bármit mondtam nekik mindig belekötöttek majdnem minden szavamba. Ha megyek zsinagógába az a baj, ha nem akkor meg hogy én igazából nem is "törődök" ezzel az egésszel és hazug vagyok, ha kifejezem együttérzésemet az a baj, ha nem akkor antiszemita vagyok, és ez így megy tovább és tovább. Végül nem láttam értelmét válaszolni nekik és otthagytam őket.
Kérek mindenkit, hogy kerüljük az antiszemita magatartást a kommentekben. Legyünk érettek és együttérzőek. Ez a kérdés nem provokáció.
Oké, de miért?
Egy igazi hithű zsidó gondolatvilágában vannak a zsidók és a többiek. Nem utálnak ők senki csak lenézik és alsóbbrendűnek tartják aki nem közéjük tartozik. Persze ezek a dolgok csak akkor hangoznak el ha egymás között vannak.
Nincsnek ezzel egyedül. A japánok hasonlóak. Ők is felsőbbrendűnek gondolják magukat és lenézik az európaiakat.
Ahogy leírtad, láttad te is, ez változó.
Valakikben még nagyon erősek a történelmi sérelmek, gyűlölködőbbek, míg mások túlléptek ezen és nyitottabbak.
De ez fordítva is igaz, nem csak a zsidók viszonya a magyarokhoz, de a magyarok viszonya a zsidókhoz is vegyes, te is láthatod akár itteni kommentekben is vagy egyéb fórumokon.
Vagy például a magyarok-szlovákok, magyarok-románok kapcsolatában is vannak sérelmek, amiket valaki jobban érez, élénken él bennük és ellenségesen kivetíti manapság is, míg másokban ez egyáltalán nincs meg vagy csak minimálisan.
Igen, egyetertek. Igazabol arra lettem volna kivancsi, hogy mennyire van jelen napjainkban a gyulolet europa irant a zsidokban.
Hogy pl ha bemegyek a zsinagogaba akkor olyan szemekkel neznek ram hogy mar inkabb magamtol mennek ki onnan vagy nyugodt szivvel es lelekkel koszonhetek rajuk, foghatok veluk kezet es vehetek reszt a holocaust megemlekezes ceremoniajukon (amennyiben a rabbi ezt jovahagyja) es ne adj isten talan egy beszelgetesbe is ugy kezdhetek bele, hogy nem felek attol hogy gyulolettel elitelnek, hogy ha kozlom veluk, hogy nem vagyok zsido.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!