A népszámlálásban kötelező részt venni? Ha nem töltöm ki annak ellenére hogy felkérnek, és keresnének az otthonomban, köteles vagyok kinyitni az ajtót nekik?
Nem. Meg hát mi van, ha épp máshol vagy, például dolgozol.
Én egyébként azt sem értem, hogy mi szükség van a népszámlálásra. Nem tudják, hogy hányan vagyunk? Mert szerintem nincs olyan adat, amit ne tudnának a mai informatikai rendszerekből rólunk, nemhogy mennyi az annyi.
"ha valaki nem tölti ki, milyen következményei lesznek"
Ki tudja azt ebben a mostani világban... még az is lehet, hogy nem létezőként kezelnek.
Hihetetlen, de erre vannak külföldön is (persze ritka) példák, ami kellemetlen tud lenni, ha egy okmány, vagy nyugdíj igénylésekor közlik, hogy ilyen személy nincs a rendszerben.
(Szélsőséges példa, de kizárható?)
#3 Kérdező, igen, a népszámlálásban részt venni kötelezettség és bírságot szabHAT ki a hatóság ha valaki szándékosan utasítja vissza a népszámlálásban való részvételt.
Ami nem kötelező: nem kötelező beengedned a lakásodba a népszámlálót, kimehetsz vele a folyosóra is vagy az önkormányzat épületében is találkozhatsz vele. Nem kötelező minden családtagnak jelen lennie a kitöltéskor, vagyis elég ha a családból 1 ember válaszol a kérdésekre és nem kötelező mindenben válaszolnod a kérdéseire.
A legutóbbi népszámlálást meg már online is ki lehetett előre tölteni - én is így csináltam meg - és akkor sem időpontot nem kell egyeztetni, sem a kérdezőbiztossal nem kell foglalkozni. A magam választotta félórát erre szántam és ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!