Ha van balliberális, akkor van jobbliberális is? Egyáltalán maga a balliberálisság létezik? Kerestem szakirodalomban, de csak a jobb és baloldaltól független liberális kifejezést találtam.
Kérdező, a liberális egy ideológiát jelent, a balliberális meg egy érdekcsoportot, akik a hatalom megszerzéséért és megtartásáért álltak össze nálunk 1994-ben úgy, hogy addig éppen egymásnak teljesen ellentétes nézeteket, elveket hirdettek.
Azért nincsen olyan, hogy "jobbliberális" mert nem állt össze egy magát liberálisnak mondó politikai párt sem a magát jobboldali párttal hogy közösen kerülhessenek kormányra.
Majd ha ilyen megtörténik, akkor majd lehet jobbliberálisokról is beszélni.
Igen, van.
Sajnos itthon sokan a balliberális kifejezést rosszul használják. A balliberalizmus NEM egy baloldali ideológia, hanem alapvetően centrista, mint ahogy a liberalizmus szinte minden fajtája az. A liberálisok gazdasági ügyekben alapvetően a magánszektort preferálják, a magántulajdont szentnek tartják, illetve csökkenteni szeretnék az állam szerepét a gazdaságban a lehető legkisebb ésszerű mértékig. Ezek mellett természetesen alacsonyabb adókat is kisebb állami költségvetést szeretnének.
A különbség a balliberálisok és a jobbliberálisok között elsősorban szociális ügyekben van: míg a balliberálisok ilyen szempontból progresszívek (tehát támogatják a kisebbségek jogait, támogatják a klímabarát, zöld politikát, stb), addig a jobbliberálisok szociális ügyekben inkább konzervatívok. Balliberális pártra jó példa a néhai SZDSZ, míg jobbliberális párt például a német CDU vagy az angol Konzervatív Párt.
#4 kevered a balliberálist a baloldali-liberális kifejezéssel.
Nálunk a balliberálisoknak semmi köze sem a baloldali nézetekhez sem a liberalizmushoz.
"Nálunk a balliberálisoknak semmi köze sem a baloldali nézetekhez sem a liberalizmushoz."
A kérdező szakszerű, politikától független választ szeretett volna hallani, én ezzel próbáltam szolgálni. Az már nem az én hibám, hogy a közbeszédben sajnos a balliberális kifejezés teljesen értelmezhetetlen, MINDENKIRE ráaggatják, aki ellenzéki, kivéve talán a Mi Hazánkra illetve a Jobbikra. Nem is olyan régen az Origo úgy számolt be a Le Az Adók 75%-ával Párt vezéréről, Ecsenyi Áronról, mint "balliberális politikus", holott a csávó amúgy libertárius minarchista...
#6 Pontosan ezt próbáltam én is elmagyarázni előtted, de nem értetted meg.
ITT, EBBEN AZ ORSZÁGBAn a balliberális egy konkrét kifejezés, ami NEM a politikai eszmét, irányultságot jelzi, nEM baloldali-liberálist jelent, hanem azokat akik a jelenlegi ellenzékben az összefogást alkotják. Azokat akik 1994-ben mszp-sek és szdsz-esek voltak és összeálltak a hatalomért, majd azóta is együtt vannak a politikai porondon, miközben azt hazudják az embereknek hogy egymástól különböznek ideológiában, értékekben, célokban is akár.
Ez egy konkrét megnevezés ezekre a politikai csoportokra.
Az origó pontosan úgy használta ezt a jelzőt ahogyan kell, te nem értetted meg hogy attól mert balliberális, attól maga a saját gondolkodása, elvei, lehetnek " libertárius minarchista" vagy akármi más is.
#8 Ez csak kötözködés amit csinálsz, egyszerűen nem akarod megérteni a balliberális szó és megjelölés valódi jelentését a magyar politikai közegben. Próbálsz mindig valami újat előhízni hogy bizonygathasd, nem is úgy van. De, úgy van.
Balliberális MA az a politikai csoport akik együtt mozognak, együtt akarnak kormányra kerülni, mint azok, akik KORÁBBAN a balliberális csoportot alkották.
Nagyon jól tudom hogy te pontosan érted miről van szó, ez szimpla kötözködés, de még egyszer utoljára leírom, hogy le lehessen zárni.
1994-ben a teljesen ellentétes választási kampányukkal, elveikkel, céljaikkal szembemenve szimplán a hatalom megszerzéséért összeálltak azok akik magukat liberálisnak mondták, meg azok akik magukat baloldalinak mondták. Ekkor alkotta meg a magyar közbeszéd rájuk azt az elnevezést, hogy balliberálisok. Ezután ők, ez a politikai csoport minden választáson együtt is maradtak. Amíg kétfordulós volt a választás addig a kampányukban újra meg újra egymás ellenében is kampányoltak, hogy megszerezzék a szavazatokat listán azoktól is akik a másik féllel nem akartak volna közös indulást, majd a második fordulóban mindig egymás javára léptek vissza és kampányoltak. Egyre kevesebb embert tudtak megvezetni ezzel, de mindig volt akit sikerült.
2002-2010 között ismét közösen kormányoztak. A bukásuk után az mszp szakadt és a feléből létrejött a dk. Nem új párt, csak új a neve, ettől még ugyanazok a politikusok, szavazók vannak benne mint akik előtte az mszp-ben voltak, csak még becsatlakoztak melléjük néhányan a megszűnt szdsz soraiból is. Létrehozták külső erők a momentumot, a hátterében, a döntéshozóikként ugyanazokkal, akik előtte az szdsz-nek voltak a hátterében, finanszírozásában és döntéshozásában. Ez a momentum az első lehetséges pillanatban meg is mutatta hogy kikkel van együtt - az mszp-vel, majd a dk-val.
Ők így együtt a balliberálisok MA MÁR. Attól mert a párt neve nem ugyanaz, ami a név mögött van, akikkel egy listán indulnak, közösen kampányolnak és együtt akarnak ismét kormányozni az pontosan ugyanaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!