Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Ilyenkor mit lehet tenni?

Ilyenkor mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Bocsánat ha esetlegesen nem jó kategoriába irom a kérdést.

Az lenne a probléma hogy örököltünk egy házat.

Én és a testvérem,és megbeszéltük hogy mivel ketten élünk a házban,ezért a számlákat fele-fele arányban fizetjük,mivel mindketten használjuk az alap szolgáltatásokat..

Az lenne itt a probléma viszont hogy ö nem tartja magát ehez honapok óta számlák felét nem fizeti meg semmit se és gyakorlatilag én tartom el.

Azonban ha szóvá teszem ezt neki azt mondja a fele tulajdonjog az enyém,ne mondd meg mit csináljak.

A kérdés az hogy mit lehetne ez ellen tenni? Van bármiféle jogi mod erre a helyzetre hogy változzon?

Illetve ha egyszer értékesitésre kerülne az ingatlan az kivitelezhető hogy ő ennyivel kevesebb pénzt kapjon?

2021. márc. 12. 17:24
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
89%
A te neveden van minden óra/közműszolgáltatás?
2021. márc. 12. 17:28
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Igen van!

Közös lónak túrós a háta. Te jobbra Ő balra!

Ha nem megy megegyezéssel akkor közös tulajdon megszüntetése. Fájni fog, neki is, meg neked is. De hosszú távon ez lesz a jó megoldás.

2021. márc. 12. 17:36
 3/12 anonim ***** válasza:
Ha a te neveden van a villany, gáz, stb. , fenyítsd be, hogy nem fogod fizetni, és akkor kikapcsolják az áramot, gázt...
2021. márc. 12. 17:39
 4/12 A kérdező kommentje:

Igen az én nevemen vannak a számlák.

Második : Egyébként már szóba jött az a lehetöség,de neki nem fájna, sőt amikor meg emlitettem neki még örült is hogy lehet hogy pénz üti a markát.

Viszont nekem már annál jobban,ide köt minden emlékem,a gyermekkorom, valójában ha minden kötél szakadna még akkor sem szivesen adnám fel.

Ne hogy már egy hülye miatt igya meg a másik a levét.

Nem értem hogy lehet ennyire gusztustalan egy ember,főképp akkor ha testvérröl van szó.

2021. márc. 12. 17:57
 5/12 anonim ***** válasza:
Szólítsd fel hivatalosan és tedd el az összes számlát. Aztán meg szerintem alakíttatsd át úgy a rendszert, hogy két külön resdszer legyen, mert ebből mindíg csak gond lesz. Esetleg kicseréltetheted az órát kártyásra, előrefizetősre.
2021. márc. 12. 18:17
 6/12 A kérdező kommentje:
A két külön rendszert hogy érted?
2021. márc. 12. 18:27
 7/12 anonim ***** válasza:

Egy radikális megoldás lehet célravezető az esetedben.

Minden számlát kiegyenlítesz mielőtt akkora mértékű esz a tartozás, hogy már nem fogod tudni kifizetni. Ezzel párhuzamosan minden szolgáltatóval kikapcsoltatod a szolgáltatást! Ezt csak akkor tudod megtenni, ha a tartozásod nulla forint.

Az ellen sajnos nem tudsz tenni, ha ő maga köt szerződést a szolgáltatókkal. Viszont ha nem fizet és beterhelik az ingatlant, akkor egy esetleges végrehajtást is csak az ő tulajdon-részére tudnak foganatosítani! Vagyis pl árverezés esetén az ingatlan "lakottan" kerül árverezésre, vagyis a te tulajdonjogodat nem fogja érinteni. Legfeljebb a társtulajdonos személye fog megváltozni.

Ha ez problémás lenne mert esetleg te is életvitel-szerűen tartózkodsz ott, akkor válaszolj légyszíves arra a kérdésemre, hogy osztott tulajdonjogotok van, vagy osztatlan, közös?

2021. márc. 12. 18:40
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod!

Hát nem akarok túl butának tünni, de sajnos szinte abszolut nem tudom mi az osztott vagy osztatlan tulajdonjog.

A mi helyzetünk úgy néz ki hogy édesapánk után örökültünk, az enyém és a testvéremé a tulajdonjog, azonban az édesanyánk nem él velünk viszont neki van egy haszonélvezeti joga.

De egyébként ha a testvérem ezt megtenné az adott helyzetben elöször nem az ö tulajdonjogára tennék rá, hanem háztartásbeli cikkekre,mint pl: tv,mosogép,gáztüzhely,mikro, stb.. vagy nem? Jönne a behajtó és ezt mind lefoglalhatná? Mert ezt szüleink vették évekkel ezelött,számlával blokkal azonban nem tudom igazolni ezt.

2021. márc. 12. 18:56
 9/12 anonim ***** válasza:
47%

Mivel édesapádtól örököltétek, ez valószínűleg osztatlan, közös tulajdon lesz.

Az egyik lehetőség az ingatlan megosztása, de ez szerintem nálatok nem fog működni, mert ahhoz a tulajdonosok megegyezése kell.

A másik lehetőség, hogy édesanyátok segítségét kéred. Mivel haszonélvezeti joggal bír, így akár ki is tudja zárni az ingatlanból a testvéredet. Ebből a szempontból a haszonélvezeti jog erősebb mint a tulajdonjog.

Járható út továbbá a közművek óráinak és elzáróinak hozzáférhetetlenné tétele, mivel azok gyakorlatilag a te tulajdonodat képezik. Ezután pedig elzárod a gázt, vizet, áramot, amikor nem tartózkodsz otthon. Ha feltöri az órákat védő felszereléseket, abban a pillanatban rendőrt hívsz, és feljelented szándékos rongálásért és lopásért. Az osztatlan tulajdonjog az ingatlanra vonatkozik, nem pedig az abban található magán-tulajdonokra! Mivel a szolgáltatókkal neked van szerződésed, és a köré szerelt védőszerkezet a te tulajdonodat képezi, így a feltörésével szándékos rongálást, a szolgáltatás visszakapcsolásával pedig lopást követ el!

Ne finomkodj, mert ez a helyzet javulni nem fog!

2021. márc. 12. 22:08
 10/12 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat,így már világossá vált minden számomra!
2021. márc. 13. 17:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!