Ilyenkor mit lehet tenni?
Bocsánat ha esetlegesen nem jó kategoriába irom a kérdést.
Az lenne a probléma hogy örököltünk egy házat.
Én és a testvérem,és megbeszéltük hogy mivel ketten élünk a házban,ezért a számlákat fele-fele arányban fizetjük,mivel mindketten használjuk az alap szolgáltatásokat..
Az lenne itt a probléma viszont hogy ö nem tartja magát ehez honapok óta számlák felét nem fizeti meg semmit se és gyakorlatilag én tartom el.
Azonban ha szóvá teszem ezt neki azt mondja a fele tulajdonjog az enyém,ne mondd meg mit csináljak.
A kérdés az hogy mit lehetne ez ellen tenni? Van bármiféle jogi mod erre a helyzetre hogy változzon?
Illetve ha egyszer értékesitésre kerülne az ingatlan az kivitelezhető hogy ő ennyivel kevesebb pénzt kapjon?
Igen van!
Közös lónak túrós a háta. Te jobbra Ő balra!
Ha nem megy megegyezéssel akkor közös tulajdon megszüntetése. Fájni fog, neki is, meg neked is. De hosszú távon ez lesz a jó megoldás.
Igen az én nevemen vannak a számlák.
Második : Egyébként már szóba jött az a lehetöség,de neki nem fájna, sőt amikor meg emlitettem neki még örült is hogy lehet hogy pénz üti a markát.
Viszont nekem már annál jobban,ide köt minden emlékem,a gyermekkorom, valójában ha minden kötél szakadna még akkor sem szivesen adnám fel.
Ne hogy már egy hülye miatt igya meg a másik a levét.
Nem értem hogy lehet ennyire gusztustalan egy ember,főképp akkor ha testvérröl van szó.
Egy radikális megoldás lehet célravezető az esetedben.
Minden számlát kiegyenlítesz mielőtt akkora mértékű esz a tartozás, hogy már nem fogod tudni kifizetni. Ezzel párhuzamosan minden szolgáltatóval kikapcsoltatod a szolgáltatást! Ezt csak akkor tudod megtenni, ha a tartozásod nulla forint.
Az ellen sajnos nem tudsz tenni, ha ő maga köt szerződést a szolgáltatókkal. Viszont ha nem fizet és beterhelik az ingatlant, akkor egy esetleges végrehajtást is csak az ő tulajdon-részére tudnak foganatosítani! Vagyis pl árverezés esetén az ingatlan "lakottan" kerül árverezésre, vagyis a te tulajdonjogodat nem fogja érinteni. Legfeljebb a társtulajdonos személye fog megváltozni.
Ha ez problémás lenne mert esetleg te is életvitel-szerűen tartózkodsz ott, akkor válaszolj légyszíves arra a kérdésemre, hogy osztott tulajdonjogotok van, vagy osztatlan, közös?
Köszönöm szépen a válaszod!
Hát nem akarok túl butának tünni, de sajnos szinte abszolut nem tudom mi az osztott vagy osztatlan tulajdonjog.
A mi helyzetünk úgy néz ki hogy édesapánk után örökültünk, az enyém és a testvéremé a tulajdonjog, azonban az édesanyánk nem él velünk viszont neki van egy haszonélvezeti joga.
De egyébként ha a testvérem ezt megtenné az adott helyzetben elöször nem az ö tulajdonjogára tennék rá, hanem háztartásbeli cikkekre,mint pl: tv,mosogép,gáztüzhely,mikro, stb.. vagy nem? Jönne a behajtó és ezt mind lefoglalhatná? Mert ezt szüleink vették évekkel ezelött,számlával blokkal azonban nem tudom igazolni ezt.
Mivel édesapádtól örököltétek, ez valószínűleg osztatlan, közös tulajdon lesz.
Az egyik lehetőség az ingatlan megosztása, de ez szerintem nálatok nem fog működni, mert ahhoz a tulajdonosok megegyezése kell.
A másik lehetőség, hogy édesanyátok segítségét kéred. Mivel haszonélvezeti joggal bír, így akár ki is tudja zárni az ingatlanból a testvéredet. Ebből a szempontból a haszonélvezeti jog erősebb mint a tulajdonjog.
Járható út továbbá a közművek óráinak és elzáróinak hozzáférhetetlenné tétele, mivel azok gyakorlatilag a te tulajdonodat képezik. Ezután pedig elzárod a gázt, vizet, áramot, amikor nem tartózkodsz otthon. Ha feltöri az órákat védő felszereléseket, abban a pillanatban rendőrt hívsz, és feljelented szándékos rongálásért és lopásért. Az osztatlan tulajdonjog az ingatlanra vonatkozik, nem pedig az abban található magán-tulajdonokra! Mivel a szolgáltatókkal neked van szerződésed, és a köré szerelt védőszerkezet a te tulajdonodat képezi, így a feltörésével szándékos rongálást, a szolgáltatás visszakapcsolásával pedig lopást követ el!
Ne finomkodj, mert ez a helyzet javulni nem fog!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!