Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mi az oka,hogy a magyarországi...

Mi az oka,hogy a magyarországi egyetemeken ilyen furcsán működik a "hierarchia",besorolások?

Figyelt kérdés

Felvidékről származom, ebből adódóan sok szlovákiai ismerősöm van.

Megfigyeltem egy különbséget a két ország felsőoktatása között.

Mindkét országban úgy működik,hogy ha valaki elérte az MSC fokozatot és van aktív kutatói,publikációs háttere, akkor taníthat felsőoktatásban kezdő tanársegéd besorolással.És x év múlva, lehet belőle adjunktus.

Szlovákiában úgy működik, ahogy a fenti gyakorlat mutatja.Viszont, ha valakinek van doktorija akkor egyből adjunktusi szintre kerül és kimarad a tanársegéd státusz.

Én Magyarországra jártam egyetemre és találkoztam olyannak,hogy valaki tanársegéd volt és megvolt már a doktorija.

Hogyan lehetséges ez?Hogyan lehetséges mesterségesen visszatartani a kategória ugrást?

Akkor is, ha minden feltételnek megfelel az illető.Miért nem automatikus a szintugrás?

2021. febr. 14. 10:42
 1/7 anonim ***** válasza:
Magyarországon bsc-vel vagy tanársegéd. :). Sokan ott maradnak egyetem után tanítani majd csinálják az msc-t. Msc után már mérnök tanár leszel.
2021. febr. 14. 10:55
 2/7 anonim ***** válasza:
Igen. De azért Dr a tanársegéd is mert a mérnök tanári msc az elvárás. :).
2021. febr. 14. 10:56
 3/7 anonim ***** válasza:
Egyszerűen az adjunktusi beosztás más és kevesebb van ebből a betölthető státuszból, mert más a bérezése is. Az egyetemeken nem az határozza meg a beosztást hogy milyen a végzettséged, hanem melyik státuszból mennyi van ahová embert lehet azon a tanszéken vagy karon alkalmazni. Ha még nincsen adjunktusi státusz üresen, akkor vagy marad tanársegéd még egy ideig doktorival vagy elmegy. Persze meg akarják tartani a fiatalokat az egyetemeken és próbálnak a béren kívül egyéb pénzeket adni, kutatási munkákkal vagy mással, ez segít.
2021. febr. 14. 12:04
 4/7 A kérdező kommentje:

3#

Oké, de Magyarországon előfordul,hogy teljes adjunktusi feladatokat lát el egy tanársegéd, csak neki alacsonyabb a fizetése.

2021. febr. 14. 12:10
 5/7 anonim ***** válasza:
#4 Igen, erről beszéltem.
2021. febr. 14. 12:23
 6/7 anonim ***** válasza:

A Corvinuson BSC után semmi nem leszel.

Az MSc után ha felvesznek a Phd képzésre, akkor lehetsz esetleg tanársegéd.

Ha nem végzel a doktori iskolával, akkor viszlát van.

2021. febr. 25. 12:22
 7/7 anonim ***** válasza:
#6 Igen, erről kellene szóljon egy egyetem, hogy az marad ott csak a következő generáció oktatására aki a legjobb és a legképzettebb. Külföldön is bevett gyakorlat, hogy az oktatás jelentős részét a doktoranduszok viszik 1-1 idősebb, tapasztaltabb professzor keze alatt. Nálunk erre van az adjunktusi és egyéb beosztás is még külön, nem csak a doktoranduszi helyek.
2021. febr. 25. 13:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!