Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Csak szerintem egy nagy kamu...

Csak szerintem egy nagy kamu az óraátállítás (is)?

Figyelt kérdés
Kizárólag a világításnál lényeges, hogy milyen napszak van, a présgép ugyanannyit fogyaszt éjjel vagy nappal. A világításnál pedig bárhogy számolok, nem jön ki energiamegtakarítás.
2021. jan. 16. 23:15
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Nem gondolatot kell olvasni, hanem érdeklődőnek lenni a világ felé, és akkor magadtól is felmerülnek JÓ kérdések a témával a kapcsolatban.
2021. jan. 16. 23:57
 12/19 anonim ***** válasza:
56%
A világítás szempontjából sincs jelentősége, amennyit elveszel a reggelből, pontosan annyit teszel hozzá az estéhez.
2021. jan. 17. 00:23
 13/19 anonim ***** válasza:
67%

Azért kell, hogy az emberek ne töksötétben keljenek fel reggel télen.

7 és fél óra a legrövidebb nap. Ezért kell tologatni, hogy 8-4-ig valamennyire világos legyen.

Persze van, aki azt mondja, hogy ő bevállalná a reggeli sötétet, cserébe hogy délután legyen világos tovább, de pl. sok szülő nem szeretné, hogy a gyereke sötétben menjen reggel iskolába.

2021. jan. 17. 06:41
 14/19 anonim ***** válasza:
59%

#13 Ezzel csak az a bibi, hogy ma 7:25-kor volt így is napkelte. Az iskolába pedig be kell érni 7:45-ig általában. Vagyis a téli időszakban sem számít az óra állítás, kárt a legtöbb gyerek mindenképpen sötétben egy iskolába. Amikor ráadásul kómás is még és lényegtelen hogy világos van-e már vagy még sötét.

A gond az, hogy a téli időszámítás miatt haza is sötétben megy, mert a napnyugta előbb van. A nyári időszámítás szerint legalább hazafelé világosban mehetnének. Amikor számítana is hogy világos van.

2021. jan. 17. 09:51
 15/19 anonim ***** válasza:
65%
Igen, ezzel valóban lehet energiát spórolni, csak kevesebbet mint amikor bevezették és mindenki utálja, tehát főleg társadalmi igény volt a változás. Most azon megy a vita, hogy a nyári vagy a téli legyen. Ugye mindenkinek más a bioritmusa, van aki inkább világosban akár hazaérni, van aki inkább tovább aludna reggel. Én inkább a téli akarnám, mert nagyon nyomorultul érezném magam ha sötétben kezdenénk dolgozni, de értem a másik oldalt is.
2021. jan. 17. 10:35
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Régen nem mentek a gyárak éjszaka. Ezzel spóroltak. Manapság már nem jó semmire.
2021. jan. 17. 13:30
 17/19 omba ***** válasza:
100%

Nem tudom mikor vezették ezt be, 50-60 éve kb. Akkor a háztartásokban jóvalnagyobb volt a világítás súlya a fogasztásban, ma meg minimális.

Az izzó ledes, az a rengeteg háztatrási gép meg mind elektromos.

2021. jan. 17. 21:46
 18/19 Alex Fly ***** válasza:
65%

Energiafogyasztásban ma már semmi jelentősége. A világításban maximum a lakossági fogyasztásnál lehet eltérés, a nagyfogyasztók nem óra alapján működnek. És nyáron amit esetleg a világításon megspórolnánk, az bőven elmegy a légkondira...

Ami miatt megy a vita az az, hogy az állítgatás eltörlése után alapvetően a saját időzónánkat használhatnánk, ami földrajzilag indokolt - de ehelyett sokan inkább a keleteurópai idő szerint élnének, mert nekik az kényelmesebb...

2021. jan. 18. 08:37
 19/19 anonim ***** válasza:
26%

Amennyire én tudom, annak a nagyobb a valószínűsége, hogy a nyári időszámításra állunk át. Az meg azzal fog járni, hogy télen csak fél 9-kor fog felkelni a nap. Nem csak a gyerekeknek szívás, hanem még inkább azoknak, akik szabadban végzik a munkájukat.

A mostani állítgatós rendszerben a nyári időszámítás elején és végén, vagyis az átmeneti időszakokban délután sokat számít az az egy óra, ameddig délután világos van. Ez a két időszak egybeesik a tavaszi és őszi mezőgazdasági szezonmunkák idejével, a nép jó része pedig kertészkedik valamilyen szinten. Aki meg nem, annak se árt, ha munka után még el tud menni valahová világosban. Ha netán a téli időszámítás lesz a végleges, akkor ez lesz a hátránya, az átmeneti időszakokban a túl korai besötétedés.

Úgyhogy ha megszűnik az állítgatás, akkor mindenképpen sok ember élete fog romlani, akármelyik verzió is lép majd életbe.

2021. jan. 18. 19:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!