Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Orbán Viktort miért nem...

Orbán Viktort miért nem hívják Dr Orbán Viktornak?

Figyelt kérdés
Végül is egy ELTEn végzett jogász. A jogász ismerőseim mind kirakták Facebookra, hogy ők doktorok, ami vicces mert a jog a leggagyibb egyetemi szakok egyike.

2020. aug. 1. 21:43
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
88%
Máskülönben nem elhetne vele itt trollkodni.
2020. aug. 1. 21:59
 2/16 anonim ***** válasza:
93%
Mivel nem jogászként dolgozik és soha nem is végzett jogászi, ügyvédi munkát, ezért nem használja. Ennyi.
2020. aug. 1. 22:16
 3/16 anonim ***** válasza:
75%

A parlament.hu azt írja, hogy 2011. március 11-ig a dr. Orbán Viktor nevet használta a közszereplésben. (Hosszú linkekkel a gyakorikerdesek bajban szokott lenni, ezért körülírom: parlament.hu, "képviselők" fül "aktív képviselői névsor" része.) Tehát szerintem dr. Orbán Viktornak hívják, csak a közéletben most már nem úgy használja. A precizitás kedvéért: a magyar helyesírás szabályai szerint a dr., ha mondat közben szerepel, kis d-vel írandó.

A jogász ismerőseidet nem szeretném minősíteni, csak elmesélem, hogy valamiféle címkórságot én is látok. A közeli családban van egy orvos, aki már négy éve diplomázott, azóta orvosként dolgozik, de a személyi igazolványában még mindig nem doktor; és van egy jogász, aki bő fél éve végzett, azóta munkanélküli, de az egyik első dolga volt a hivatalos papírjait átíratni doktorosra. Plusz ismerek néhány embert, akik PhD-t szereztek (tehát az orvosival vagy a jogival ellentétben nem foglalkozásdoktori címük van, hanem doktori fokozatuk, amihez az 5-6 éves egyetem után még egy külön 3-4 éves doktori iskolát kellett végezni, illetve önálló doktori disszertációt írni), mégse viselik a doktort a nevükben, noha a jogszabályok szerint megtehetnék.

"a jog a leggagyibb egyetemi szakok egyike" - Hát, ezt te mondod, nem én. De ha igaz, akkor lehet, hogy szimpla túlkompenzálás a "doktor vagyok" facebook poszt.

2020. aug. 1. 22:42
 4/16 anonim ***** válasza:
10%
Dr Orbán Viktor Mihály, igy kellene ne a miniszterelnök úrra hivatkozni.
2020. aug. 1. 22:57
 5/16 anonim ***** válasza:
80%
!!!!!MIHÁLY!!!!!
2020. aug. 1. 22:59
 6/16 anonim ***** válasza:
28%

Azért nem úgy hívják, mert ez a cím nem illeti meg. Őt dr. Orbán Viktornak hívják. Egyetemi doktori fokozta van. A Dr. X Y pedig akadémiai doktor.

Egyébként Lovász László sem írja, hogy Dr. Lovász. Pedig az Akadémia elnöke volt.

Ennek oka, hogy az értelmes emberek hétköznapi életükben nem használják hivatalos címeiket, azt csak hivatalos eljáráskor használják. Miniszterelnöki levelének végén dr. Orbán áll, erre mérget vehetsz. A doktorságukat úton útfélen csak a sznobok használják.

2020. aug. 1. 23:36
 7/16 anonim ***** válasza:
61%

#6 "az értelmes emberek hétköznapi életükben nem használják hivatalos címeiket,"

Ez nem teljesen van így. A párom is dr. és hivatalosan ez hozzátartozik a nevéhez. Ha felhívja a villanyszerelőt vagy a gyereknek az iskoláját, akkor nem használja és nem mondja hogy Jó napot, dr X Y vagyok, ellenben ha a munkájával kapcsolatban kell bárhol bemutatkoznia, akkor mindig. Mert ez a neve - és nem azért mert nagyzolna vele, vagy sznob lenne. Egyszerűen a munkatársait, üzletfeleit megtiszteli azzal, hogy rendesen mutatkozik be. Amikor már persze mindennapi a kapcsolat, akkor nem használja ő sem a neve előtt, a lényeg hogy nem csak hivatalos ügyekben szokás használni, hanem amikor fontos az, hogy van doktori címe, vagy amikor tisztességesen, a teljes nevét használva szokás bemutatkozni.

2020. aug. 1. 23:59
 8/16 anonim ***** válasza:
73%

#6: Szerintem rosszul tudod, az akadémiai doktor is dr.: [link]

Tehát a dr. lényegében köznévi szerepet tölt be. Ha mondat kezdődik vele, akkor a magyar helyesírás szabályai szerint Dr. lesz, mert mondatot nagybetűvel kezdünk. Illetve névjegyen lehet Dr.-t írni.

2020. aug. 2. 05:27
 9/16 anonim ***** válasza:
19%
Mert nincs doktorija?
2020. aug. 2. 09:45
 10/16 anonim ***** válasza:
11%
Használhatná. Én is használom a szőrT polgári nevem előtt. Ha valaki esetleg nem tudná (sir) mivel lovag vagyok. Nem kell nevetni Magyarország területén is van egy sheriff.
2020. aug. 2. 19:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!