Miért diszkriminálják Dél-Pestet Budapest többi részéhez képest?
Már 30 éve folyamatosan diszkriminálják minden téren. Elég megnézni az egyes kerületek lakosainak átlagos utazási idejét, ami alátámasztja ezt:
Az 5 legtöbbet utazó kerületből kb. 5 Dél-Pesten van. A 17. kerület kérdéses, de az is inkább délen van, mint északon.
Ez persze nem véletlenül alakult ki, szándékosan így alkották meg a várost. Meg lehet nézni a közintézmények elhelyezkedését, sokkal inkább rakják őket északra, mint délre. De ott a közlekedés is. A négyes metró elkészültéig így nézett ki Budapest metróhálózata: [link]
A képhez megjegyzendő, hogy Budapest lakosságának több mint a fele él a Rákóczi úti tengelytől délre. És mégis az északra lakó kisebbség 10 km-rel több metróvonalat birtokolt.
#9 Ez még mindig nem indokolja, hogy sokkal több közintézményt tegyenek északra, mint délre. És nem is csak közintézményekre igaz ez, hanem úgy általában mindenre. Nemrég csomagolásmentes boltot kerestem és megint azt tapasztaltam, hogy 4-ből 3 északon van:
És egyébként 4-ből 3 Budán, szóval szerintem elég nyilvánvaló a szándék, hogy a gazdag kerületeket fejlesszék.
"#9 Ez még mindig nem indokolja, hogy sokkal több közintézményt tegyenek északra, mint délre. "
Akkor továbbmegyek: ha megnézed, a "belváros" már eleve északon van a geometriai középponthoz képest. Egyszerűen délre kisebb volt az ellenállás és könnyebb volt építkezni, így területilag arra fejlődött. Ne felejtsd el, hogy nem is olyan régen a mai XXIII. kerület még különálló település volt, ha időben még tovább mész vissza, akkor mégtöbb később csatlakozó települést találsz. Ezek elsősorban délről és keletről csatlakoztak. A közintézmények meg maradtak az "eredeti" helyeiken, a már rég meglévő helyeken.
"emrég csomagolásmentes boltot kerestem és megint azt tapasztaltam, hogy 4-ből 3 északon van:
És egyébként 4-ből 3 Budán, szóval szerintem elég nyilvánvaló a szándék, hogy a gazdag kerületeket fejlesszék."
Az üzletek nem azért fejlesztenek, mert a várost-városrészt akarják fejleszteni, hanem arra fejlesztenek, amire és ahol kereslet van. Buda hagyományosan a gazdagabb-értelmiségibb terület a belvároson kívül, így nem is csoda, ha ott vannak az ilyen "jövőbemutató" dolgok.
Ettől te még lehetsz paranoid, és attól, hogy az vagy, még nem biztos, hogy tényleg nem üldöznek...
12: mintha fordítva lenne bekötve ez a kérdező....
Hol él ez? a MArson? :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!