Honnan tudom, hogy megfigyelnek?
Szóval én soha életemben semmi törvénybeütközőt nem tettem, sőt mi több én pénzügyőrnek készülök, szóval igyekszem példamutató életet élni. Azonban kapcsolatban álltam egy olyan emberrel, aki volt már börtönben, sőt talán most sem olyan dologgal keresi a kenyerét, ami legális(ezt nem tudom pontosan, sőt jóval később tudtam meg, hogy börtönviselt, stb. ). Viszonylag sokáig beszéltem vele, hívott, írt, találkoztam vele, stb. Soha nem beszélt nekem erről az életéről, de tudom, hogy úgymond "rosszfiú". A kapcsolat már hosszú hónapok óta megszakadt, azonban egyre furcsább dolgok történnek velem, és a családommal. Tegnap például mentem az utcán, és megjelent mellettem egy rendészetes autó, egy rendész kiszállt és fotózott engem, meg a területet, mikor mentem visszafelé, akkor is készített képet.
Múltkor anyám és apám telefonált egymással, és egy harmadik fél hangját hallották állításuk szerint. Én amikor telefonálok folyamatosan recsegést, és egyéb hangokat hallok, bárkivel beszélek. A hívott fél szerint tőlem jön, én meg úgy hallom, hogy tőle jön. Ez van hónapok óta, és kezdek félni. Tudom, paranoiás vagyok, de honnan tudom, hogy megfigyelnek?
A kérdés nem trollkérdés.
Ha volt pasasod ellen büntetőeljárás van, akkor látókörébe kerülhetsz a rendőrségnek/egyéb nyomozóhatóságnak. Pl. bujkálhat a pasas és tippelhetik azt, hogy volt csajainál akar meghúzódni. "Megalapozottan feltehető, hogy a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhető személlyel közvetlenül vagy közvetve kapcsolatot tart" ok már nem csak arra elég hogy rendőrautóból figyeljenek, hanem arra is hogy lehallgassák telefonod, megfigyeljék internet forgalmad, titokban átkutassák lakásodat. Utólag tájékoztatni kell, ha ez "titkos információgyűjtés érdekét nem veszélyezteti" (ami ugye gumiszabály, úgy értelmezi a nyomozóhatóság, ahogy neki tetszik).
Részletesen:
Büntetőeljárási törvény szerinti indok leplezett eszközök* alkalmazására:
343. § (1) Az előkészítő eljárás során bírói engedélyhez kötött leplezett eszközöket a bűncselekmény gyanújának megállapítása érdekében, azzal a személlyel szemben lehet alkalmazni,
a) aki a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhet, illetve
b) akiről megalapozottan feltehető, hogy a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhető személlyel közvetlenül vagy közvetve kapcsolatot tart."
*231. § A büntetőeljárásban a következő bírói engedélyhez kötött leplezett eszközök alkalmazhatók:
a) információs rendszer titkos megfigyelése,
b) titkos kutatás,
c) hely titkos megfigyelése,
d) küldemény titkos megismerése,
e) lehallgatás.
251. § (1) Ha más büntetőeljárás eredményességét, illetve az ügyészségről szóló törvény, a rendőrségről szóló törvény, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény vagy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény alapján végzett titkos információgyűjtés érdekét nem veszélyezteti, a bírói engedélyben szereplő érintett személyt a bírói engedélyhez kötött leplezett eszközök alkalmazásának a tényéről tájékoztatni kell
a) az előkészítő eljárás befejezését követően, ha nyomozás nem indult, vagy
b) a nyomozás befejezését követően, ha gyanúsítotti kihallgatására vagy vele szemben vádemelésre nem került sor.
(2) A bírói engedélyhez kötött leplezett eszköz alkalmazásával összefüggő más adatról az érintett személy nem tájékoztatható. Az ilyen adatra vonatkozó tájékoztatás iránti kérelem teljesítését írásban, e rendelkezésre hivatkozva kell megtagadni.
Nincs ellene körözés kiadva, legalábbis a police.hu-n nincs fent.
Ezen kívül a rokonaimat is lehallgathatják? Mert, mint írtam a szüleim is panaszkodnak hasonlókra, meg hallottak már harmadik felet is, miközben ők ketten beszéltek.
A pasinak élettársa van, és tudtommal külföldön élnek, engem hónapokkal ezelőtt letiltott mindenhol. Az, hogy ők külföldön élnek azt mindenki tudja, még a közösségi oldalakon is fent van ez az információ, a profilok nyilvánosak.
Ha megfigyelnek, megfigyelnek, felesleges foglalkoznod vele. Ha pénzügyőr leszel, akkor is megfigyelnek majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!