Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Szociális munkás szakra...

Szociális munkás szakra járok, a feleségemnek van két gyermeke, most vállaltunk egy közöset is, tényleg elengedik a teljes diákhitelemet?

Figyelt kérdés
A maximálisat vettem fel, öt év alatt az öt millió forint, ha ezt tényleg elengednék az kánaán volna nekünk...
2020. máj. 19. 07:54
A kérdező szavazást indított:
hitel
diákhitel
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy a 3 gyerek miatt csak az anya tartozását engedik el, az apáét nem.
2020. máj. 19. 08:39
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Megnéztem valóban jól emlékeztem, az anyákra vonatkozik az elegedés.

Vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedésre kerül a diákhitel tartozás fele azoknál a hitelfelvevő nőknél, akiknek 2018. január 1-jét követően születik a második gyermekük és a támogatást igénylik a Diákhitel Központnál. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a hitelfelvevő nő teljes tartozása elengedésre kerül. A hitel részleges vagy teljes elengedése örökbefogadott gyermek esetében is kérhető. Abban az esetben, ha valakinek szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van, választása szerint csak az egyik hitelre kérheti a támogatást.

2020. máj. 19. 08:44
 3/4 anonim ***** válasza:
Ha örökbefogadod a másik 2 gyereket is.
2020. máj. 19. 12:46
 4/4 anonim ***** válasza:

Ahogy #2 írta, a hitel elengedése csak az anya diákhitelére vonatkozik, az apáéra nem. Tudom hogy nem tűnik igazságosnak, hiszen mindketten egyformán szülei a gyereknek, csak abból indul ki a szabály, hogy döntő többségében az anya marad otthon a gyermekkel a születése után (még ha csak rövidebb időre is) - ezzel neki okoz jövedelemkiesést a gyermekvállalás azonnal és hosszabb távon is. Talán egy következő lépés lehet hogy az apa diákhitele is terítékre kerülhessen.

A diákhiteltől eltérően mindkét szülőnél, a jogszabály elfogadása UTÁN megszületett gyermekekre vonatkozik a JELZÁLOGhitel elengedése, vagyis nem a 3 gyermeketekre, hanem arra amelyik most fog születni - így kell nézned a következőket:

"A második gyermeket vállaló családok 1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, míg a harmadik gyermeknél 4 millió forintra emelkedik a hitelelengedés összege, minden további gyermeknél pedig további 1-1 millió forinttal csökkenthetik a jelzáloghitel-tartozásukat a családok.

Feltételek

Fontos, hogy csak a gyermek születését (a támogatás magzatra tekintettel való igénylését) megelőzően felvett hitelre jár a támogatás.

Jogosultak lehetnek azok a három- vagy többgyermekes családok, ahol a harmadik vagy további vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek 2018. január 1-e után született, vagy a kérelem benyújtásakor az édesanya már a 12. hetét betöltött várandós. A házastársak és az élettársak a támogatást kizárólag együttesen igényelhetik, abban az esetben is, ha a jelzáloghitel-szerződésnek csak az egyik fél az alanya. A támogatásra való jogosultság megállapításakor a házastársakkal, illetve élettársakkal közös háztartásban élő kiskorúak vehetők figyelembe."

[link]

Vagyis nem kell hogy

2020. máj. 19. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!